Rajčata - recepty

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?)
4.8.2008 22:26

Moje řeč. Přiznám se, že jsem ještě rajče neloupal. Asi je pak chutnější, ale kdo se s tím má spařovat?
Střevní kyretáž říkáme blahodárnému působení slupek v dolní části útrob.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 19.202 (?), 3.8.2008 18:13, zobrazeno: 130787x

Mexico-čatny 1.5kg rajčat, 1kg cibule, 1.3kg zel. paprik, 2ks pál. papriček, 6ks nov. koření, 2ks hřebíčku, 1/2lžičky mlet. papriky, 1lžička soli, 1/2hrnku oleje, 3/4hrnku octa, 1/3hrnku krystalu Očištěnou zeleninu nakrájíme na drobno (rajčata oloupat) a dusíme na oleji doměka(spolu s nov. koř a hřebíčkem v sítku). Pak přidáme vše zbývající a vaříme ještě zvolna asi hodinu, Zhoustlou směs dáme do           skleniček, uzavřeme,otočíme dnem vzhůru.   Tak a teď ta rajská -2kg rajčat, 2 ks cibule, 30g soli, 1/2lžičky mlet.papriky, 120g cukru, 1dl octa, 3ks hřebíčku, 5kuliček pepře1/2lžičky hořčičných semínek, Ocet a koření svaříme a necháme dvě hod. stát.Rajčata cibuli nakrájíme dáme do širokého kastrolu a za častého míchání rozvaříme na kaši.propasírujeme přes jemné síto.Přidáme mlet. papriku a sůl a pozvolna odpaříme do hustoty omáčky. přidáme přecezený ocet a cukr a ještě krátce povaříme .Horké plníme do sklenic uzavřeme otočíme dnem vzhůru. Pro dnešek poslední Rajčatové čatny - 1kg oloupaných rajčat, 1/2lžičky hoř.semínek, 4 kuličky pepře, kousek skořice , dvě velké cibule , 200goloup. jablek, špetka soli, 200g rozinek, 150g cukru, 1dl octa   Rajčata ,cibuli, jablka nakrájíme na drobno. Cibuli podusíme ve 3 lžících octa doměka přidáme rajčata, jablka, sůl,rozinky a koření v sítku.Za častého míchání vaříme do měka.Pak přidáme zbytek octa, cukr a vaříme do hustoty džemu.horké do sklenic uzavřít a tak dále... Teda Hráběnko to byl výkon přýpadné chibí a překlepí omluvte Ale jinak dobré pochutnání přeje micuko            

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 4.8.2008 17:15

Micuko, děkuji jistě nejen já, vzápětí to zkopíruju a půjdu seřvat naše keříky. H.

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 4.8.2008 18:00

Nenadávat, přemlouvat.Já to taky tak dělám - mám vás ráda miláčkové moji.Zabírá to!!!

Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 4.8.2008 20:02

Budu tedy trénovat před zrcadlem. Přidám jeden recept na lehké jídlo:

Pro 4 osoby- kilo rajčat, 4-5 vajec, špetku cukru, lžičku soli, 4-5 lžic oleje na smažení, pánev wok. Do horkého oleje vlijte rozšlehaná osolená vejce, osmažte do tuha, přidejte cukr a spařená, oloupaná a na kousky pokrájená rajčata. Dohromady restujte asi 5 minut. Vejce se spojí do větších kousků, rajčata pustí trochu šťávy.  K tomu rýží (původní varianta) nebo pečivo, fakultativně zelenou nať, trochu syrového pórku nebo šnytlík. Skoro abych to šla zkusit. H.

host - 191.35 (?), 4.8.2008 21:56

Mám super rcept na setrilovaná rajčat ve vlastní šťávě, zachovají konsistenci, dají se pak krájet, polévka je z nich dobrá.

Celá, zralá, ale tvrdá rajčata pěstí namačkám do 0.75 sklenic. Některé pukne, to je taky dobře, potřebujeme mít i vodnou část. Asi 2cm od okraje sklenice. Navrch se tam dá lžíce octa. Zavíčkuje a 20min při 85 st. Ocet určitě zasahuje do sterilizačního procesu, okyseluje.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 4.8.2008 22:12

Taky přidám jeden.
Zatímco jsem vyráběl kečup a protlaky, tchýně sterilovala pouze rajčata na čtvrtky bez ničeho (žádná voda, sůl, ocet) jen tak ve sklenicích.  Kyselost samotných rajčat a 100o stačí, že se nekazí. Používala je jen přepasírovaná na omáčku a polévku. Převzal jsem ten snadný recept - rajčata se hodí i bez pasírování, do těstovin, leča, k masům.
   Hráběnčin recept mi připomíná z dětství skautský pokrm rajská vejce - míchaná vajíčka s rajčaty, tedy bez cukru, s neloupanými a v kotlíku místo woku. 

Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 4.8.2008 22:22

Já používám podobné recepty. V poslední době víc používám rajčata neloupaná. Ty slupičky jsou dobrý  "kartáč na střeva" - pan doktor jistě potvrdí. Také je to méně pracné, když se to nepasíruje, nebo neloupe...  Zdravím - Daniela.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 4.8.2008 22:26

Moje řeč. Přiznám se, že jsem ještě rajče neloupal. Asi je pak chutnější, ale kdo se s tím má spařovat?
Střevní kyretáž říkáme blahodárnému působení slupek v dolní části útrob.

host - 62.234 (?), 7.10.2019 10:01

Co se týče pasírovaných rajčat na vaření, tak můžu doporučit ty z Lidlu. Mívají je hlavně o italském týdnu a do špaget jsou super.

radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 26.200 (?), 25.8.2019 11:39

Ahoj muzes to rozepsat jak to konzervovat jen samotne bez vody octu atd diky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025