Třemdava bílá

host - 137.91 (?)
15.7.2008 10:54

Třemdava bílá – nebezpečná krása
Třemdava je pněkud zvláštní rostlina. Je trochu osamělá, do tohoto rodu patří pouze jediný druh. Domácí je od jihu Španělska přes střední Evropu až do povodí Amuru.

Je to rostlina nápadná, statná, vysoká od půl do jednoho metru. Nápadné květy vyrůstají ve vrcholových hroznech. Jsou světle růžové s nápadnými tmavšími žilkami. Plody jsou měchýřky, po uzrání prudce pukají, kroutí se a vystřelují semena do okolí. U nás třemdavu najdeme na teplých místech – ve světlých lesích, křovinách, lesostepích a na skalách. Vyskytuje se obvykle pouze roztroušeně.

Rostlina obsahuje prchavý éterický olej, nápadně voní po citronu a skořici. Za horkých dní je možno odpařující se olej u rostliny zapálit. Dojde přitom dokonce ke slabému třesknutí. Můžete si to vyzkoušet, mě se to povedlo už několikrát (ale pozor, nejsem žádný mladíček). Podmínkou je horko a absolutní bezvětří.

Nebezpečí však není v tom, že by si třemdava hrála na biblický hořící keř. Pokud se jí dotknete nechráněnou pokožkou, nemusí se stát nic. Nemusí – ale může. Po ozáření sluncem se vytvoří puchýře nebo ekzémy. Připomínají poleptání žíravinou a velmi obtížně se hojí. Třemdava má svou chemickou obranu. Chrání se sama (a mimochodem, je to i zákonem chráněná rostlina).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

honyk - (15), 23.8.2007 20:50, zobrazeno: 16135x

Zdravíčko, již delší čas sháním rostlinu Dictamnus albus - Třemdavu bílou. Rád bych se dále zeptal, jaký je ideální čas na její přesazení - zda to může být i nyní v létě.

host - 216.75 (?), 12.10.2007 22:25
Já ji mám na zahradě asi 3oky, nádherně  se rozrůstá, kvete a voní. Koupila jsem ji ve školkách v Litomyšli. Existuje ještě růžová.

mučenka - (27) - 250.230 (?), 20.11.2007 15:35
Pozor na kvetoucí Třemdavu. Otřela jsem se o kvetoucí rostlinu a květ se mi krásně otiskl na lýtko (palčivý pocit), takže jsem 2 měsíce byla jako tetovaná.

host - 230.55 (?), 12.7.2008 15:41

Kdy se seje?

host - 137.91 (?), 15.7.2008 10:54

Třemdava bílá – nebezpečná krása
Třemdava je pněkud zvláštní rostlina. Je trochu osamělá, do tohoto rodu patří pouze jediný druh. Domácí je od jihu Španělska přes střední Evropu až do povodí Amuru.

Je to rostlina nápadná, statná, vysoká od půl do jednoho metru. Nápadné květy vyrůstají ve vrcholových hroznech. Jsou světle růžové s nápadnými tmavšími žilkami. Plody jsou měchýřky, po uzrání prudce pukají, kroutí se a vystřelují semena do okolí. U nás třemdavu najdeme na teplých místech – ve světlých lesích, křovinách, lesostepích a na skalách. Vyskytuje se obvykle pouze roztroušeně.

Rostlina obsahuje prchavý éterický olej, nápadně voní po citronu a skořici. Za horkých dní je možno odpařující se olej u rostliny zapálit. Dojde přitom dokonce ke slabému třesknutí. Můžete si to vyzkoušet, mě se to povedlo už několikrát (ale pozor, nejsem žádný mladíček). Podmínkou je horko a absolutní bezvětří.

Nebezpečí však není v tom, že by si třemdava hrála na biblický hořící keř. Pokud se jí dotknete nechráněnou pokožkou, nemusí se stát nic. Nemusí – ale může. Po ozáření sluncem se vytvoří puchýře nebo ekzémy. Připomínají poleptání žíravinou a velmi obtížně se hojí. Třemdava má svou chemickou obranu. Chrání se sama (a mimochodem, je to i zákonem chráněná rostlina).

host - 176.57 (?), 15.7.2008 12:06

No, kdy.. hlavně se seje špatně.

- Semena jsou klíčivá poměrně krátkou dobu.

- Pro klíčení se udává střídání teplotních cyklů.

Pokud vás to neodradilo, mohu popsat jak na ni. Ovšem vycházím pouze z teorie. V současné době mám dána semena ke klíčení, procházejí 1. teplotním cyklem a nevím jaká bude na konci úspěšnost.

host - 39.190 (?), 27.7.2008 14:27

Já také prosím o radu, mám pět semínek.

host - 176.57 (?), 29.7.2008 2:05

Klíčení třemdavy :

1.cyklus : 6-8 týdnů při teplotě min. 23 st. C

2.cyklus : 6-8 týdnů při teplotě + 4 st. C (lednice)

poté pomalu zvyšovat teplotu na + 10 st.C pro vzejití.

Pokud se tak nestane, celý proces opakovat (semínka si pak myslí, že je další rok).

Přeju hodně zdaru.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025