třapatka - rudbekie - echinacea

host - 50.7 (?) 
6.4.2009 16:23

Má tuhý kořínek! 

Nájezd slimáků přežila, ale v průběhu zimy celá seschla, takže jsem vůbec nevěděl, co bude dál. Ještě minulý týden vypadale naprosto zbědovaně, že jsem ji pomalu začal odepisovat a zvolna uvažovat o opakování setby. A ejhle: včera jsem našel na zahradě trs lístků velkých pomalu 5 cm. Myslím, že když vydrží tohle tempo, letos se dočkám i květů.

Sázejte! Vyroste i nám neschopným!

jalav - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (69) - 234.184 (?), 6.4.2009 18:43

Rudbekie?Někdo ji kupuje a já ji mám na zahradě jak plevel.Jednu vytrhnu a vyroste 10 dalších.Jsou krásné, ale čeho je moc...

host - 197.113 (?), 24.5.2011 21:04
Já mám s echinaceou skvělé zkušenosti. Nechal jsem si ji zaslat od nějaké zahrádkářské firmy před třemi roky. Hned po zasazení se krásně chytla a ještě toho roku všechny nasazené rostliny kvetly. Dalšího roku se krásně rozrostly do pěkného chomáče zelených listů a v létě vykvetla záplava silných a trvalých květů. Letos to s nimi vypadá ještě lépe. Mám z nich velikou radost, je to bezproblémová a vděčná květina, snáší normální půdu, stín i přímé slunce, s plevelem si sama poradí a aniž byste se o ni nějak starali, odmění se vám záplavou krásných květů! Letos zkouším i výsadbu a vegetativní množení, držte mi palce! BS
Echinacea
Echinacea

sampac - (29) - 103.247 (?), 28.7.2011 2:55

Musím potvrdit - za hlavní přednost považuji (kromě celkové odolnosti) hlavně délku kvetení. Zrovna mi kvete několik odrůd a květy jsou krásně svěží už dobré tři týdny. Která jiná rostlina to umí?

Echinacea x
Echinacea x 'Pink Double Delight'

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 32.26 (?), 28.7.2011 7:48

ja mam nyni absolutni novinku Cherry brandy (Rudbeckie) a barva je senzacni! jinak s tou delkou kvetu snad kala je jediny konkurent :)

host - 77.130 (?), 9.5.2013 8:43

Koupila jsem si semena Rudbekie a vysela koncem dubna do skleněné varné mísy s uzávěrem, pomalu se zdá, že začínají klíčit, ale když jsem přečetla diskuzi, tak se zdá, že jsem je zasela příliš pozdě, přestože jsem postupovala podle návodu, myslíte, že z toho ještě něco bude? Děkuji 

host - 223.182 (?), 9.5.2013 9:30

Hezký den, máte někdo zkušenosti s léčebnými schopnostmi těchto rostlinek, nebo je pěstujete jen pro okrasu, líbilo by se mi třeba čaj a podobně pro mé dítko na povzbuzení imunity. Případně který druh by byl nejvhodnější?Teprve připravuji zahrádku a chtěla jsem tam mít nějaké léčivé rostlinky a keře, zaujala mě i rakytník, nevíte někdo něco bližšího a kde ideálně sehnat. Děkuji Markéta

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4616) - 96.86 (?), 9.5.2013 10:12

Třapatek je více druhů, léčivá je nachová. Dají se koupit semínka a bez problémů ji vypěstovat letos ke sklizni už příští rok. Léčivý účinek se ale spíš traduje, než nějaký je. Lepší je lihový extrakt z kořene, než z nati/květů. Čaj je, co do účinku, skoro na nic.

host - 77.130 (?), 9.5.2013 10:16

Já ji chci vypěstovat jen protože je úžasně nenáročná, když už se teda chytne, tak doufám, že když mi teď vyroste, tak že do příštího roku přečká a bude mi tu krásně kvést. Já mám jen žlutou a žlutohnědou, nachovou jsem si nepořizovala, to je ta léčivá, ale semena jsem taky viděla. Rakytník je poměrně větší keř a potřebuješ dva, samčí a samičí, nejlíp koupit si v dobrém zahradnictví oba najednou a označit si který je který, abys pak věděla v případě že jeden zajde, který dokoupit. Ten jsem kupovala sestře v zahradnictví Kruh - mají zásilkový obchod, ale určitě seženeš i jinde :-) Hodně štěstí

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 9.5.2013 11:04

Mám odlišný názor. Jak kupovaná lihová tinktura nebo vlastní lihový extrakt z květů má viditelné účinky. Zmírňuje průběh nachlazení, nebo ho v počátcích úplně potlačí. V takových případech je nutné užívat extrakt každou hodinu. Extrakt také zřejmě působí na ledviny, jelikož je močopudný. To je moje vlastní zkušenost. 

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz