Pokojová nebo venkovní



host - 2.237 (?) 
27.4.2020 21:38, zobrazeno: 1513x

Dobrý den, dostala jsem azalku a nevím, jestli je určena do bytu nebo zahradní. Poraďte, prosím. Viz foto


Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 38.27 (?), 28.4.2020 11:20

Rododendrony k rychlení v hrnkách (pokojové azalky) se dají pěstovat celoročně venku. Jen pokvetou v době, kdy podle vývoje venkovních teplot k tomu budou podmínky a ne podle objednávky marketů (s pomocí řízeného osvětlení, řízené teploty a fytohormonů).

Je potřeba dbát, aby v době tvorby květních pupenů (srpen-září) byly na teplém slunném místě a v době "zrání" květních pupenů měly chladno (pod 5°C = klasická zima venku).

SfK.

PS: jedna citace (ale nevím, proč tam chybí "fáze chlazení" a nebo "fytohormony").

Azalea L. – azalka. Jako skleníková kultura se pěstuje hlavně Azalea indica hort.; správný botanický název je Rhododendron simsii PLANCH. Její rychlení je vlastně součástí, nebo lépe řečeno konečnou fází celé kultury. Abychom mohli rychlit s úspěchem, je nutno znát způsobilost jednotlivých odrůd, hlavně pokud jde o dobu rychlení. Proto jsou odrůdy azalek rozděleny dotří skupin – odrůdy pro rané rychlení, odrůdy pro středně rané rychlení a odrůdy pro pozdní rychlení.

1. Odrůdy pro rané rychlení, tj. v měsících listopadu a prosinci: „Madame Petrick“ – plnokvětá růžová (stará osvědčená odrůda), „Paul Schäme“ – plnokvětá lososově červená (je napadána septoriosou), „Eri“ – podobná předchozí, lososová s bílým okrajem, „Erica Sander“ – podobná odrůdě „Eri“, mnohem světleji zbarvená a „Ambrosiana“ – svítivě růžová, plnokvětá, zdravě rostoucí.

2. Odrůdy pro středně rané rychlení, tj. v měsících leden až únor: „Vervaeneana“ – dala vznik několika pěkným odrůdám v barvách bílé, růžové, červené a dvojbarevné, „Herme“ – s červenobílými květy, „Olympia“ – plnokvětá, červeně zbarvená, okvětní lístky na okraji vlnité, „Pax“ – čistě bílá.

3. Odrůdy pro pozdní rychlení, tj. v měsících březnu a dubnu: „Ernst T. Thiers“ – šarlatově červená, silného vzrůstu, „Apollo“ – jedna ze starších odrůd, cihlově červená, plná, „Niobe“ – plnokvětá, čistě bílá a „Hexe“ – velmi silně rostoucí, s drobnými červenými květy.

 Rostliny musí být pro rychlení dobře připraveny. Lépe se rychlí rostliny balové nebo zasazené ve větších miskách než rostliny v hrnkách. Pozdních odrůd se nedá použít k rychlení dříve, raným odrůdám můžeme však oddálit dobu vykvétání tím, že je udržujeme v chladu. Až do vlastního rychlení udržujeme všechny azalky v chladném, světlém a vzdušném skleníku. Dbáme, aby byly volně rozestaveny, a zavlažujeme jen opatrně. Rostliny nesmějí být ukládány v místnosti vlhké, kde by trpěly mrazem. Při přesazování musíme dbát, aby výsadba nebyla příliš hluboká, ale aby rostliny v hrnkách pevně seděly. Jsou-li udržovány před rychlením v temné zatuchlé místnosti nebo také pod tmavými a vlhkými skleníkovými stoly, dochází obvykle při rychlení k opadávání listí právě tak, jako jsou-li citelně poškozeny kořenové baly. Nutno tedy přesazovat opatrně.

Doba rychlení raných odrůd trvá 6 – 8 týdnů a začíná obvykle koncem října. Rychlení středně raných odrůd trvá 4 – 6 týdnů a pozdním odrůdám plně dostačí 2 – 4 týdny. Rané odrůdy přenášíme v říjnu do světlých skleníků a rozestavujeme tak, aby všechny měly dostatek světla a vzduchu. Ve sklenících udržujeme pokud možno vyrovnanou teplotu kolem 20 °C. Dokonalá výměna vzduchu má vliv na zdravotní stav a otužilost rostlin. Půdu v hrnkách udržujeme v přiměřené vlhkosti a rostliny denně lehce přestříkneme, pokud možno vlažnou vodou. Se stříkáním ustáváme, jakmile se květní poupata vybarvují. Na noc musí být rostliny suché. Na květních výhonech se dosti často při rychlení vyvíjejí postranní výhony – vlky, které musíme pravidelně a včas odstraňovat, aby zbytečně rostliny nevysilovaly. Abychom získali odolné rostliny, které snášejí dopravu i horší pokojové klima, snižujeme několik dnů před prodejeme teplotu v rychlírně až na 10 – 12 °C, čímž rostliny, jak říkáme, „zatvrdnou“. Stejně tak jako rychlíme rostliny hrnkové, můžeme rychlit i balové, kterých se potom používá k úpravě misek, jardinier a košů.

Čím později s rychlením začínáme, tím lepších výsledků dosáhneme. Rostliny lépe rostou, bohatěji kvetou a jsou intensivněji vybarveny. Zásadní chyby, které se při rychlení azalek vyskytují, jsou příliš chladné prostředí, přemokřená půda a hluboká výsadba při hrnkování.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika