Pěstování hortensie



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
host - 4.77 (?) 
11.6.2011 19:33

Zdravím,

tuto hortensii jsem si koupila minulý týden v Českých Budějovicích v zahradnictví Ferenčík, mají ji jako novinku teprve druhý rok.

Je to hortensie, která kvete jednak celé léto až do podzimu a za druhé (což je pro mě důležitější, protože bydlíme v mrazové kotlině), kvete na dvouletých i jednoletých výhonech.

Hortensie mi vždy vymrzla a na jaře vyhnala zespodu,  už ten rok nekvetla. Další rok se to opakovalo, takže výsledek byl 0.

Jsem zvědavá, jak se mi osvědčí tato odrůda, v každém případě si ji namnožím a ty staré vyhodím. Množí se lehce z řízků, v červenci, pod folii doma do nějaké misky, kořeny vyhání všude. Potom si nasázím do květináče a vysazuji až na jaře.

Olga

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
                     
rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 4.3.2012 9:29

Já ji mám už několik let-nechali jsme si odborně založit předzahrádku a jenom ji na jaře sestřihnu dle jejich návodu na 2-3 očka a odstraním slabé výhony.Je v polostínu, tři keře do trojúhelníku, dospodu zřejmě dali rašelinu, je topřikryté folií a na ní jsou kamínky.Kvete obrovskými květy, nenaroste do výšky ani do šířky, jen květů je tolik, že nejsou vidět listy.Když jsem začala íst diskuse, jak to kumu nekvete, tak jsem zaváhala, neostříhala ji a ona nekvetla... Takže zase nepřemýšlím a stříhám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 88.32 (?), 22.11.2008 22:09

Před pěti lety jsem také vysadila dárek (hortensii) na zahradu. Nevím co je to za druh hortensie. Zasazená je u zdi v jílovité půdě, kterou jsem trochu vylepšila, na jihovýchod, na "nohy" ji slunce ale nesvítí. Jak trochu vyschne hned svěsí listy. Stačí opět zalít obyč. vodou bez hnojiva. Kvete každý rok. Na zimu ji ke kořenům nasypu kopeček kompostu a na jaře ostříhám odkvetlé květy. Je to již metrov ý keř. Asi mám stěstí, ale neříká se, že neznalým stěstí přeje? Jitka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 3.119 (?), 19.4.2011 23:08

před pěti lety, možná ještě dříve, jsem vysadila hortenzii a ještě nikdy nekvetla. Hnojím, stříhám, zalévám, ale nic. Je v polostínu, mírně kyselá půda. Poradíte?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 220.130 (?), 19.4.2011 23:39

Kdy a jak stříháte? Kvete na nových výhonech vyrůstajících z loňského dřeva. Ale také mi začla kvést (měla jsem ji z odkopku) asi až tak třetí rok.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 7.147 (?), 19.1.2012 14:54

Po prečítaní celej diskusie musím napísať pár vyjasnení, lebo každý z prispievateľov má pravdu, ale niektorí len čiastočne. Hortenzie sú pre mňa veľký koníček a na záhrade mám mnoho rôznych druhov.

1. Nemôžeme dávať jednoznačnú odpoveď, že nestrihať hortenzie alebo práve naopak strihať. Záleží totiž od druhu. Hortenzie by so zaradil podľa strihu do 3 skupín:

prvé sú tie najrozšírenejšie, ktoré poznáme všetci, dostaneme ich kúpiť v kvetinárstvach a pod, majú najmä fialovú alebo ružovú farbu (H. macrophylla a vzhľadom jej podobné, okrúhle súkvetia) - tie sa nesmú strihať do dreva, len ostrihnúť odkvitnuté súkvetie na jar nad najvyšším púčikom. Práve ten púčik nesie základ kvetu, teda ak ho odstrihnete, nemáte kvety.

druhou skupinou sú takzvané lantnaté hortenzie, alebo v anglicku nazývané aj drevité (H. paniculata). Spoznáte ich podľa toho, že kvety majú skôr podlhovasté a stonky majú výrazne drevité, nie zelené ako vyššie popísaná skupina. Tie musíme strihať pri báze rastliny každý rok na jeseň, alebo ako ja na jar, kde necháme na jednom konáriku asi 2 - 3 púčiky, z ktorých budú nové stonky a s kvetmi. Táto skupina hortenziií je vzrastom vyššia, ale rastilny su užšie. Nevýhoda oproti prvej skupiny je práve to, že musíme čakať každý rok že vyrastú (cca 2 mesiace). Na druhej strane sú omnoho otužilejšie a netreba ich prikrývať na zimu.

tretie sú ťahavé H, ale tie nebudme opisovať, lebo zrejme ich nepestuje veľa ľudí.

2. Hortenzie (Hydrangea) už z názvu potrebujú vodu. Ak ich zasadíte na slnečné miesto, budú rásť len vtedy,  ak im zabezpečíte stále vlhkú zem. Mulčovanie je podmienka nielen na slnečnom mieste, veľmi pomôže aj v polotieni, kde sa im darí nejlepšie. Ak si ich vysadí niekto na slnečné stanovište a budte ich polievať každý deň, aj tak budú rásť pomalšie a nasadzovať menej kvetov. Že majú málo vody dajú najavo práve ovýsajúcimi kvetmi. Mne sa im darí najlepšie pod vyššími stromami s tkz. blúdiacim slnkom. Ak ich zasadíte na poludňajšie slnko, len ťažko prežijú horúčavy nad 35 C.

3. Kyslé prostredie neovlyvňuje zásadne rast rastlín, len vyfarbenie kvetov. Samozrejme treba zabezpečiť dostatok železa kvôli možnej chloróze, ktorú som ja mal len raz, a to mám tvrdosť vody až kolo 350 stupňov. (extrémne tvrdá voda)

4. ochrana pre zimou je nutná pre prvú skupinu hortenzií, lebo im často namrznú poslené púčiky, práve tie, z ktorých by boli kvety. Skúsenosť mám takú, že ich neohrozujú ani tak mrazi do - 20, ale skôr neskoré jarné mrazy okolo 0, keď sa tie púčiky začínajú otvárať. Preto sa naozaj oplatí odstrániť zimnú prikrývku (čečnu, chvojí) skôr a ak hlásia neskoré jarné mrazy prikryť na noc bielou netkanou textíliou. Ak by sme ich nechali dlhšie pod zimnou ochranou, skôr by púčiky začali pučať a teda by bolo vyššie riziko namrznutia a straty kvetov.

Nedá sa to tu toho viac napísať aj keby som chcel. Ak má hocikto nejé otázky, kľudne napíšte. rád odpoviem a poradím o týchto krásnych a jedinečných rastlinách. tethys@centrum.sk

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jitula- - (4) - 106.122 (?), 28.3.2012 15:33

Chci se zeptat, koupila jsem ted modrou hortenzii, nevím,jestli ji můžu nasadit už ted na zahrádku?Je už rozkvetlá.Děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 90.168 (?), 6.4.2012 23:49

Jeste ne, tyhle hortenzie jsou pestovane ve sklenicich, tudiz choulostivejsi, dala bych ji na zahon az po ledovych muzich. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 191.1 (?), 25.6.2013 18:00

Dostala jsem od tety kořen hortenzie. Tj. asi 30 cm dlouhý klacek průměru 2 cm a z něj 3 vždy po 10 cm kořeny kolmo do země. Jená se o ostříhaný kmínek, až k zemi - těch 30 cm bylo na úrovni trávníku. Zavazela jim.

Rozdělila jsem kmen na 3 díly - podle kořenů, zasadila do místa, kde po 12 h už nesvítí slunce, zamulčovala a chodím zalévat a kontrolovat. Už asi 2 měsíce a pořád nic!

Můžou takovéto kmínky pustit nové výhony? Vím, že stále žijí, po odloupnutí kůry jsou zelené... Jak bych jim mohla pomoci?

Děkuji. Lenka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika