Neví někdo, co to je za květinku?



IVONA - (6) 
11.8.2007 20:31, zobrazeno: 14419x
Dobrý večer všem milovníkům zahrad a květinek. Prosím všechny o radu. Neví někdo z vás co to je za květinu? Je vhodná pro pěstování na zahradě nebo je to rostlinka vhodná do bytu? Prosím o jakoukoliv radu. Děkuji všem!!!
Co to je za květinku
Co to je za květinku
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 215.8 (?), 11.8.2007 23:33
Možná nějaký Abutilon (česky podslunečník, mračňák). Přes léto může být venku, v zimě v chladnější, ale bezmrazé místnosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 159.67 (?), 12.8.2007 8:34
Moc děkuji za odpoveď, pokusím se najít ho v literatuře. Přeji krásný den.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.3 (?), 13.8.2007 8:08

Abutilon (mračňák) má listy spíše srdčité, toto mi připomíná spíš nějakou pokojovou lipku:

Další z rostlin, která dříve byla velmi hojně pěstována v našich domácnostech a každý, byť sebemenší květinářský obchod ji nabízel a dnes se s ní setkáváme jen velmi zřídka ja africká lipka či pokojová lipka nebo také sparmanie. A při tom její pěstování není až zas tak náročné a její dekorativní vzhled není zanedbatelný. Sparmánie pochází z jižní Afriky z oblasti mysu Dobré naděje. Její ve vlasti keřovitý růst opravdu připomíná svými listy symbol našich zemí - lípu. V přírodě sparmánnie dorůstá až 4 m výšky, ale pro pěstování v domácnostech se podařilo snížit její výšku na přijatelnou hodnotu.

Je to rychle rostoucí rostlina, kteríé se daří jak v teplejším, tak i v chladnějším prostředí i když samozřejmě mráz nesnáší. Pro velkou plochu listů a jejich značné množství vyžaduje poměrně hojnou zálivku a ani v zimě ji neponecháme, i když ji přezimujeme na chladnějším místě bez vody. V létě ji však dopřejeme vzdušné místo s dostatkem slunečních paprsků, před poledním úpalem ji však chráníme. Mohlo by se zdát, že v létě rostlině bude vyhovovat umístění venku, před okny, ale opak je pravdou. Daleko lépe bude prospívat, budeme li ji mít stále doma na stejném místě a pozor, nebudeme s ní otáčet. Dokáže dokonce dobře růst na severních stranách našich oken. Druhé upozornění pak patří tomu, že je choulostivá i na stopy zemního plynu či svítiplynu a nehodí se proto do těch místností, ve kterých vaříme na plynu. Jinak však, jak již jsme řekli její pěstování není náročné, stejně jako víceméně umístění a teplota. S ohledem na její poměrně bujný vzrůst, musíme ji alespoň jednou za měsíc přihnojit plným hnojivem. A to i v zimním období, je li v růstu. Africká, nebo také někdy pokojová lipka nevyžaduje tak, jako většina pokojových květin zvláštní dobu odpočinku a proto může za příznivých světelných a tepelných podmínek růst stále. Při nákupu, pokud ji ovšem seženete, nesmíte zapomenout, že byla pěstována v jiných podmínkách, než tomu bude u vás, zejména, že byla zvyklá na vyšší relativní vlhkost vzduchu a tak je třeba ji několikrát za den orosit. Při rosení musíme mít jistotu, že listy rychle, opravdu rychle oschnou, neboť vodu na svých, chloupky porostlých listech trvale vodu nesnáší a listy pak dostávají žluté až hnědé skvrny a uhnívají. Jestliže ji však listy opadají, nemusíme rostlinu hned vyhodit, ale vytvoříme jí vhodné podmínky a ona znovu ze spících oček na jaře obrazí.
Množení sparmánnií je snadné. Provádí se řízkováním tak, že odřežeme vrcholy větviček z bohatě rostoucích a kvetoucích rostlin a zapícháme je po obvodu květináče do písku, který musí být stále vlhký. Můžeme i řízky přikrýt igelitovým sáčkem pro uchování vzdušné vlhkosti a tuto "množárnu" umístíme na teplé místo. S ohledem na bujný růst rostliny přesazujeme každoročně do drnovky, pařeništní zeminy, listovky a písku v poměru 2:2::2:1. Dokáže však dobře růst i hydroponicky. Sparmánnii můžeme v kterýkoli čas, za předpokladu, že je v růstu, seřezat do potřebného tvaru. Řez snáší dobře. A čím hlouběji řez provedeme, tím bohatěji obroste.
Při přeschnutí kořenového balu, prudkých změnách teploty reaguje shazováním listů, stejně jako je li v příliš tmavém prostředí, nebo při nedostatku živin. V teplých nevětraných místnostech rostlinu napadají mšice a červený pavouček.
Chcete-li mít tedy doma dekorativní rostlinu mohutného vzrůstu, pak lze jen doporučit pokojovou lipku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 255.228 (?), 30.8.2007 8:57
Myslím si také že je to africká lipka, mám ji doma asi 5 let. Je moc krásná, náročná jen na vodu, pokud jí voda chybí svěsí listy, po zalití se za kratičkou chvíli zpamatuje. Kytička na fotce má asi příliš přímého světla.Lipka, alespoň ta moje je uprostřed pokoje, krásně stáčí listy jedním směrem za světlem. Přihnojuji jí a občas jí dopřeji hnojivo spojené s leskem na list krásně to i vypadá.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 141.14 (?), 7.2.2008 10:54

Již delší dobu sháním pokojovou lipku - sparmanii. Děkuji za typy.

luvon@email.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 86.5 (?), 14.8.2007 21:56
Osobně bych to tedy viděl spíš na skočec (Ricinus) - podle typického stonku. Jestli rychle roste a má nafialovělý stonek s moučným potahem, pak je to určitě skočec.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 26.26 (?), 30.8.2007 11:28
skočec v žádném případě!, abutilon snad - ale nemá tak vykrojené listy, možná nějaký spec.druh...přikláním se k pokojové lipce - sparmania.. Pokud bude kvést bílými drobnými květy - lipka, pokud bílé, žluté, růžové, oranžové, červené "lampionky" - abutilon...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 39.154 (?), 3.9.2007 10:52

přikláním se k názoru, že je to sparmania. Dejte vědět, jak pokvete.

Milena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika