Mrazík poničil hortenzie
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host, 6.5.2005 10:57, zobrazeno: 26125x
Již několik let se těším z obrovských květů hortenzií. I letos úspěšně přezimovaly, jako obvykle jsem začátkem dubna odstranila pokrývku z jehličnatých větví a listí. Bohužel jsem neodhadla schopnost hortenzií čelit nočním mrazíkům, které se v naší oblasti s mírným podnebím pohybovaly asi po dvě noci kolem -2 stupňů. Jsou zkrátka spálené do výšky 20 cm, dřív měly přes metr. A o letošní záplavě krásných kvetoucích koulí si můžu nechat zdát. Přitom stačilo tak málo! Přehodit přes rašící keře bílou netkanou textilii. Chybama se holt člověk učí. Stalo se někomu totéž? Díky za odpověď.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarmila - (19), 8.5.2005 21:06
Pěstuji hortenzie už několik let ale stále se nemohu dočkat květů,protože mi přes zimu zmrznou,takže každý rok do podzimu narostou krásné silné výhony a i když je každý rok pravidelně přikrývám stejně zmrznou přitom máme zahradu v n.v.350m. a proto tiše závidím pěstitelům, kterým kvetou.Mám též hortenzii latnatou a s tou problémy nemám,protože ta každý rok znova obrůstá.Neví někdo čím by to mohlo být?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 10.5.2005 14:06
Take pěstuji hortenzie, ale v našich podmínkách výhony
v zimě omrznou a pak nekvetou. Hortenzie kvete jen na
starém dřevě. Proto jí vždy na zimu vykopu, vložím do
igelitového pytle do garáže, kde tolik nemrzne. Na jaře
jí zase vrátím na záhon. Tento postup se mi osvědčil.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 11.5.2005 10:30
Ty hortenzie nám dávají! Mě zase vymrzla hortenzie latnatá, ale "obyčejné" zahradní se drží. U nich zásadně nechávám suché květy přes zimu, stříhám až zjara - dle počasí (konec března, zač. dubna) - před prvním zdravým párem listů a vždy spolehlivě vykvetou. Důkladně přikrývám suchým listím a na to chvojí (asi do výšky půl metru). Přihnojuji hnojivem na rododendrony od dubna. Zdar a sílu!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host, 5.6.2005 21:50
Me omrzla jen jedna a jen na samych koneccich vetvi, takze i tato ma uz spoustu kvetu. Ja je vzdy zahrabavam asi do vysky 10-20 centimetru a korunku pak balim do netkane textilie, kterou to i vycpu. Je to pracne, ale celkem se mi to osvedcilo. Kvety take nechavam zaschnout a striham je az na jare.
Hodne zdaru.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.82 (?), 8.6.2006 17:11
Na jaře jsem koupila krásnou modrou hortenzii. Četla jsem, že když se zasadí do zeminy pro rododendrony, budou květy modré. Učinila jsem tak, ale květy jsou už fialové a zjevně mají tendenci růžovět. Jak mám postupovat, abych měla zase krásné modré květy? Helča
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Luciena - (39), 9.6.2006 8:52
Prodává se také hnojivo přímo určené pro modré hortenzie.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.222 (?), 9.6.2006 10:52
Na trhu je přímo hnojivo určené pro modré hortenzie (tuším, že kristalon), které dodává všechny potřebné látky pro udržení modré barvy.
Markéta
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.34 (?), 9.6.2006 11:36
No, ještě důležité je taky, jakou se zalévá vodou. Pokud chce uchovat modrou barvu, tak zálivková voda by měla obsahovat minimum, či pokud možno vůbec žádný uhličitan vápenatý. Což v některých místech našeho státu splňuje pouze voda dešťová. A jestli je okolní půda vápenitá, tak ani soustavná zálivka kyselým hnojivem nepřinese okamžitý efekt, protože kořeny se samozřejmě svým růstem dostanou za hranici zálivky. Ale i tak přeji mnoho zdaru! Stanislaw:-)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |