|
Lupinus - vlčí bob - jedovatost
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 240.105 (?), 7.2.2016 10:59, zobrazeno: 7867x
Zdravím.
Zrovna jsem se dočetla, že i okrasný vlčí bob je jedovatá rostlina. Nejen nezralá semena, ale celá je "vysoce toxická." Mám je velice ráda, líbí se mi, letos jsem si chtěla vyset další. Může mi někdo osvětlit blíže, jak moc je jedovatý - jíst ho nebudu, vadí třeba dotyk poškozených listů nebo tak?
Brala jsem je jako pěkné dekorativní rostliny, pro hmyz lákavé, dusík vázající, ale dočítám se o jedovatosti a invaznosti do přírody, no nevím.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 7.2.2016 11:59
Jedovatá je pouze při konzumaci ve větším množství čerstvé biomasy (například jako cukrový hrášek). Ale pozření kritického množství brání výrazně hořká chuť příslušných alkaloidů. Tyto se rozkládají tepelnou úpravou při přípravě pokrmů nebo fermentací při výrobě siláže (pro skot). Okrasné odrůdy mají jedovatých alkaloidů více než ty šlechtěné pro potravinářské a krmné účely, přesto se nemusíte bát mít na zahradě tuto velmi dekorativní rostlinu.
Jedovatá je i čerstvá zelená nať od brambor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 240.105 (?), 7.2.2016 13:26
Díky. Nepanikařím, že bych ho šla vykopat, ale překvapilo mě to. Ostatně Digitalis mám na zahradě taky a budu vysévat další, ale o tom (a jiných) jsem to věděla, bob jsem měla v kategorii jedlý a neškodný.
Rozkládají se ty jedovaté látky dobře? Tedy po odkvětu sestříhané lze dát do kompostu nebo radši pálit? A další dotaz - pokud je to hořké, tak to zvěř asi žrát nebude, co? Konečně něco, co by mohlo přežít na chalupě.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 248.27 (?), 8.2.2016 1:38
Každé zvíře konzumující "jedovaté" části rostlin má svou obrannou strategii. Pak má konkurenční výhodu proti těm, kdo danou rostlinu konzumovat neumí/nemůže. Mnoho základních potravin je potencionálně jedovatých, protože takovéto plodiny lépe odolávaly skladištním škůdcům.
Ohledně stability alkaloidů je postačující k rozkladu u některých i jen usušení nebo fermentace. Tedy v kompostu se rozloží na bílkovinu a cukr a následně je zpracují bakterie a houby až na základní minerální živiny.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 184.133 (?), 8.2.2016 9:54
S tím, že by ho nic nežralo, moc nepočítejte. Lupiny milují slimáci a šneci a lesní havěť si jí též občas všimne. Jak tu již bylo psáno, co je jedovaté pro jednoho, druhému vadit nemusí. Ona zvířata nežerou jen sladké a křehké, občas jdou i na krmení z jiných chuťových skupin a něco jedovatého taky občas skousnou. Někdy proto aby se zbavila cizopasníků v trávicím traktu, ale i jinde. Podle okolností a účinku se to rychle vrátí kudy to přišlo, jindy to rychle proběhne, jindy to projde do těla a až do kůže... Příklady nedám, víc mi v hlavě neulpělo, ani pokud jde o zdrojovou literaturu. Pokud jde o hořké, přijde mi, že třeba žebříček a pelyněk králíci v krmení vyhledávají a žerou jako první. Stejně tak ohlodávají větvičky z vrby....
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 240.228 (?), 8.2.2016 13:42
Nevím, kolik různých druhů kytek máte zadavatelko v zahradě. Já možná 100 a tipuju, že dobrá polovina bude jedovatá. Vůbec nad tím nepřemýšlím, neřeším, co dát či nedat třeba do kompostu - kompostuju všechno. Mnohem horší něž kytky jedovaté, jsou kytky fotosenzibilní(snad to píšu správně) což se mi vymstilo, když jsem se postříkala při sečení křoviňákem, aniž jsem to o tomto plevelu tušila(divoký pastiňák) viz.přiložené foto. Jizvy na nohách jsou viditelné ještě teď, po třech letech...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 9.18 (?), 8.2.2016 15:45
Tak to je síla. Kamarádka takhle řešila velké hnědé fleky na kůži, až se dopátrala, že vytrhávala velikou, krásně rozkvetlou třezalku tečkovanou. A ještě mnohem horší jsou jizvy po šťávě z bolševníku. Hanča
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.17 (?), 10.2.2016 9:19
Ta jedovatost je pro mne překvapení. Z listů lupiny se vyráběla domácí náhražka čaje. Vedle placek z žaludové mouky a náhražky kafe z melty, slunečnice nebo cikorky to byl jeden ze zachránců v těžkých časech :-) Takže bych s tou jedovatostí neviděl moc riskantní. dočetl jsme se že pro ovci je riziková dávka 500g a u lidí nebyly otrav zaznamenány. Vzhledem k tomu, že se z lupiny také pekl chléb tak snad to nebude tak strašné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
DIY nástěnná závěsná výzdoba vašeho domova
Hledáte nový DIY nápad na výzdobu stěn? Vyzkoušeli jste obrazy, cedule, obrazové koláže, plovoucí po...
Okouzlující pohádkové zahrady, které rozproudí vaši představivost
Zde je spoustu okouzlujících nápadů na miniaturní vílí zahrádky, které rozproudí vaši představivost ...
Skladování a organizace hrnků na kávu: kreativní nápady
Dobře, přiznejme si to! Pokud jste se zastavili až tady, pak jste stejní závisláci na kávě jako já! ...
Geniální nápady na police do koupelny pro dokonalý pořádek
Nezáleží na tom, jak malá je vaše koupelna, každá koupelna potřebuje vyhrazený kus nábytku na ručník...
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
|
|
|
|