Levandule



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
      
Eva Ramešová - (6) 
14.6.2007 8:21
Určitě zalévejte opatrně. Už několikrát se mi podařilo nadměrnou zálivkou levanduli zahubit. A stačilo jen jednou zalít, když to zrovna nebylo potřeba. Pozor také na přihnojování. Silnější koncentrát tekutého hnojiva levanduli v nádobě jistojistě spálí. Všeobecně platí, že méně je více.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
         
host - 211.101 (?), 18.7.2007 14:42

Krásný den, nedávno jsem si koupila dvě rostlinky levandule, ale začala usychat, nevím čím to je, zalévám jí podle potřeby a počasí. Zvláště při tropických teplotách je to s ní hodně zlé. Vadí jí třeba ostré slunce nebo tak něco? vekousek@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 18.7.2007 15:57
Skôr si myslím, že ju zalievate moc. Levandula potrebuje chudobnú pôdu, až piesčitú a dobre priepustnú (trochu perlitu, trochu rašeliny + obyč hlina). Optimálne pH je 7.1 - čo je neutrálne, resp na zásaditej strane. Má rada sucho a slnko.
Ja moje levandule nezalievam skoro vobec, ani v týchto horúcich dňoch. Nevadí im to, skôr naopak (ale to sú už niekoľkoročné rastliny). Rastú prakticky v "suchej hline".
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 32.179 (?), 23.7.2007 19:15
Mám levandulí olemovanou téměř celou zahrádku a nechávám jí záměrně vysemenit a pak ji teprve ostříhám. Je pravda, že jsem z polabské nížiny, kde je mírnější klima.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 208.62 (?), 8.8.2007 14:36

Jsem spíše milovnice květin, levandule pěstuji asi 7 let. Mám raději rady od lidí z okolí než co "kniha řekla". Jsem z Brna a levandule se mně už sami rozmnožují. Někdy je nechám na místě, jindy přesazuji - na jaře nebo na podzim, kdy jsou dny kratší a je víc vláhy. Jsou nenáročné, nemusí se zalívat a co dva roky je dobré je na jaře sestříhat - jdu klidně i do dřeva (což kniha uvádí, že se nemá).. Levandule mají pak moc pěkný tvar a po odkvětu ostříhávám vršky, takže kvetou ještě jednou. Taky mně někdy nějaká vymrzne - když po jarním sestřihu přijde ještě velký mráz - hlavně jsou náchylné ty vyšlechtěné velké , taky bílé a růžové mně po čase odešly.  Jinak s tou zálivkou to platí nejen na levandule, že pokud květiny od počátku stále hodně zaléváte, tak je rozmazlíte natolik, že si vodu nehledají v hloubce, ale "vztyčují" kořeny k povrchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 20.26 (?), 12.8.2007 10:26

Také jsem zkoušela vypěstovat levanduli ze semínek a z celého sáčku my jich vydrželo 6 kousků  v lednu jsem je zasela a dnes jsou tak 5 cm velké a teprve se vzpamatovávájí a přes zimu i když je vždy přikreju chvojím tak vždy přežije maximálně jedna, ale loni v březnu když jsem dělala jarní sestřich tak jsem pár větviček zasadila do květináče a je to mnohem lepší. rostou rychleji a i většina jich přezimuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 10.2 (?), 16.8.2007 1:04

Letos na jaře jsem z nedřevnatych "řízků" levandule udělala cely nový záhon. Všechny se ujaly a začínají košatět, jen jsem je jednou denně zalévala, tak všem hodně pěstitelských úspěchů.   M.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 217.171 (?), 20.8.2007 22:45

Privezl jsem si ted levanduli z Francie (dar) a nevim, zda ji mam pres tuto zimu nechat v kvetinaci, nebo ji jeste vysadit.

diky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 1.3 (?), 21.8.2007 6:49

Klidně ji vysaďte do záhonu již nyní, v květináči je jistě pěkně prorostlá, takže se do zimy v záhonu zabydlí. Existují odrůdy, které nesnáší mráz, nevím, co máte Vy za odrůdu. Pokud byste vlastnil choulostivější, odebrala bych z ní řízky, napíchala do květníku, které bych přes zimu  schovala před mrazem a na jaře vysadila ven.

Levanduli nejlépe vyhovuje teplé a suché místo. Žádá suché, lehčí prostupné vápenité půdy, výslunné otevřené polohy či jižní svahy, chráněné před větry. Nesnese delší zamokření. Upřednostňuje chudší půdy, na příliš výživné půdě vytváří bohaté listy na úkor množství květů. Snáší i kamenité půdy, roste na skalkách. Na záhoně anebo v nádobě ji zajistíme vhodnou drenáž. V těžkých půdách levandule hyne především v zimě. Koncem léta odstraníme odkvetlé stonky a celou rostlinu mírně přistřihneme. Hlubší seříznutí provedeme v březnu až dubnu, podpoří růst nových výhonů a rozkošatí. Levandule s věkem odspodu vyholují, především v nádobách lze po 5-6 letech rostliny vyměnit za nové. Rostliny nejčastěji pěstujeme z mladých sazenic, mohou se množit také řízky z jednoletých výhonů na jaře (IV-V) anebo v srpnu.
V teplejších polohách roste na vhodném stanovišti velmi dobře a vytváří velké aromatické trsy. V drsnějších oblastech ji na zimu chráníme lehkou prodyšnou přikrývkou, stačí přihrnout listí. Zvláštní ochranu potřebují nádoby, v zimě nesmí promrznout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 253.73 (?), 28.8.2007 14:52

Dobrý den, jsem naprostá začátečnice. Letos asi v červnu/červenci jsem si koupila v OBI kvetináč s levandulí a krásně roste, ale vůbec nekvete. Tak bych se chtěla zeptat, co pro to, aby mi rozkvetla musím udělat.

Děkuji za odpověď, Pavla z Brna.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika