Zjištění choroby Třešně

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?)
22.6.2009 10:35

Bez fotografie si netroufnu přesně detekovat. Nicméně se může jednat o více věcí.

Je fakt, že minulý rok se projevil na třešních moniliový ůžeh i u nás, ale letos bylo jaro poměrně rychlé, takže jsem úžeh prakticky nezaregistroval.

Určitě směrodatné by bylo, kdybyautor blíže popsal okolí-roste li třešeň osamoceně, nebo je v okolí více stromů, dále blízkost zejména obilnařských polí(ulet herbicidu) pžípadně, zda se na pozemku nevyskytují hryzci, a také odrůdu o kterou se jedná...,můžou to být mšice či vlnovník, s kterým se letos roztrhl, podotýkám u nás, pytel.Také péče která byla stromu poskytnuta(někdo je schopen v dobrém rozmaru,,přilepšovat´´ stromu hrstmi cereritu).Atd..

Pojem vadná sazenice, to je asi pokus o vtip:-)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Jan Turan - (2) - 48.248 (?), 21.6.2009 14:07, zobrazeno: 20180x

Máme pětiletou třešeň, na které po odkvětu začne žloutnout listí, plody jsou strupovité a hnijí při dozráváni. Prosím o radu. Předem děkuji.

host - 122.179 (?), 22.6.2009 8:09

Asi jde o moniliovou hnilobu plodů.Nezbude vám ošetřovat postřikem na poč.kvetení a při dokvétání a pak 4 týdny před sklizní.K tomu likvidace napadených větévek i plodů.Možná působí i nevhodné stanoviště, pokud jste nekoupil již vadnou sazenici.

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 22.6.2009 10:35

Bez fotografie si netroufnu přesně detekovat. Nicméně se může jednat o více věcí.

Je fakt, že minulý rok se projevil na třešních moniliový ůžeh i u nás, ale letos bylo jaro poměrně rychlé, takže jsem úžeh prakticky nezaregistroval.

Určitě směrodatné by bylo, kdybyautor blíže popsal okolí-roste li třešeň osamoceně, nebo je v okolí více stromů, dále blízkost zejména obilnařských polí(ulet herbicidu) pžípadně, zda se na pozemku nevyskytují hryzci, a také odrůdu o kterou se jedná...,můžou to být mšice či vlnovník, s kterým se letos roztrhl, podotýkám u nás, pytel.Také péče která byla stromu poskytnuta(někdo je schopen v dobrém rozmaru,,přilepšovat´´ stromu hrstmi cereritu).Atd..

Pojem vadná sazenice, to je asi pokus o vtip:-)

host - 122.179 (?), 22.6.2009 17:37

Pokus o vtip ani ne, jak je vidět ještě jste se nesetkal s roubovancem, který roste, roste a živoří.Podélný řez místem srůstu např.ukázal, že srůst nebyl kvalitní po celé ploše, strom neodešel, ale trpěl vším možným.I způsob, jakým se s roubovanými školkářskými výpěstky často nakládá může zavinit neduživost stromku po celá léta.Ale to už tu bylo na přetřes.

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 23.6.2009 13:29

Posledí štěpovanec jsem kupoval před pěti léty, dnes si produkuji sadbu sám.Takže, možná jsem trochu dezorientován, ale uvízlo mi v paměti, když se strejda chlubil, že koupil špendlík a sladkovišeň a ona to nakonec byla Napoleonova a Mirabelka nancyská. Je fakt že zvláště u pojízdných prodejců jsou stromky nespolehlivé kvality, ale co mě rozesmálo, tak slovo sazenice:-),to bych v ovocnařině použil maximálně u jahodníku.Ale jsem už u slovíčkaření, a to jsem nechtěl, spíše jsem chtěl, aby lidé co si přečetli předchozí příspěvek nebyli xenofóbí ke všem prodejcům stromků. 

Častěji jsem se setkal s jabloněmi, i jinými druhy, které připomínaly bonsaie, dále s hrstí NPK ve výsadbové jámě, a kmínkem obroušeným strunovkou kolem dokola až na dřevo, nebo průklestem slivoní na podzim motorovou pilou:-)

někdy až k pláči, jak si lidé nechtějí nechtat poradit.

S přáním pěkného dne: J Pavlíček

Jan Turan - (2) - 48.248 (?), 25.6.2009 17:42

Třešeň se nachází vedle hospodářské budovy se slepicemi. V těsné blízkosti rostou růže a maliny a asi 3,5m od třešně roste jabloň a keř rybíru. Lidový název třešně je,,srdcovka". Přesný název neznám. Občas se objeví hryzci. V loni jsme okolní růže hnojily cereritem. Púrosím o název postřiku který mám použít. Na závěr připujuji pár snímků:

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 147.196 (?), 29.6.2009 18:15

Mohlo by jít o "Skvrnitost listů třešně a višně" - jedná se o houbovou chorobu, které mají nyní ideální prostředí-vlhko, teplo. Zřejmě vám předčasně listy zežloutnou a opadnou. Taky se tato choroba podobně projevuje na plodech, jak jste nafotil. U mne se choroba projevila u višně - postřik přípravkem Dithane nebo Baycor aj.. Já jsem letos zkusila strom (zákresek) vyléčit prostříháním a opakovaným postřikem Dithane - stav se viditelně zlepšil, ale asi budu muset začít s postřikem ještě na podzim a příští rok.

host - 122.179 (?), 29.6.2009 18:29

Přikláním se ke skvrnitosti, kterou jsou ne všechny odrůdy u višní postihovány.U třešní hlavně semenáče.Shrabujte a palte na podzim m.j.padané listí, ze kterého se nejvíc choroba šíří.  AB

potok - (11) - 60.236 (?), 21.7.2009 13:24

Dobrý den.

Nechci vytvářet nové vlákno, protože můj problém s chorobou třešně je možná totožný. Máme asi 25-letou, samostatně rostoucí třešeň. Letos začala většina plodů, asi v polovině zrání na stromě hnít. Zbytek plodů popraskal. Listy mají červené fleky - viz foto.

Mohl by mi někdo napovědět o jakou chorobu se jedná a jak se jí zbavit?

Děkuji.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

filipoinzagi - (6) - 156.221 (?), 29.7.2009 19:26

Dobrý den,

také se chci připojit k tomuto problému, mám samostatně rostoucí třešeň (2 rokem). Zatím neplodí ale listy jsou něčím napadené. Listy prosychají a hnědnou. Bojím se aby neodešla celá třešeň. Můžete mi poradit co použít za prostředek? Děkuji

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025