Zjištění choroby Třešně
|
|
 |
 |
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 213.129 (?) 22.6.2009 10:35
Bez fotografie si netroufnu přesně detekovat. Nicméně se může jednat o více věcí.
Je fakt, že minulý rok se projevil na třešních moniliový ůžeh i u nás, ale letos bylo jaro poměrně rychlé, takže jsem úžeh prakticky nezaregistroval.
Určitě směrodatné by bylo, kdybyautor blíže popsal okolí-roste li třešeň osamoceně, nebo je v okolí více stromů, dále blízkost zejména obilnařských polí(ulet herbicidu) pžípadně, zda se na pozemku nevyskytují hryzci, a také odrůdu o kterou se jedná...,můžou to být mšice či vlnovník, s kterým se letos roztrhl, podotýkám u nás, pytel.Také péče která byla stromu poskytnuta(někdo je schopen v dobrém rozmaru,,přilepšovat´´ stromu hrstmi cereritu).Atd..
Pojem vadná sazenice, to je asi pokus o vtip:-)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Jan Turan - (2) - 48.248 (?), 21.6.2009 14:07, zobrazeno: 20180x
Máme pětiletou třešeň, na které po odkvětu začne žloutnout listí, plody jsou strupovité a hnijí při dozráváni. Prosím o radu. Předem děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 22.6.2009 8:09
Asi jde o moniliovou hnilobu plodů.Nezbude vám ošetřovat postřikem na poč.kvetení a při dokvétání a pak 4 týdny před sklizní.K tomu likvidace napadených větévek i plodů.Možná působí i nevhodné stanoviště, pokud jste nekoupil již vadnou sazenici.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 213.129 (?), 22.6.2009 10:35
Bez fotografie si netroufnu přesně detekovat. Nicméně se může jednat o více věcí.
Je fakt, že minulý rok se projevil na třešních moniliový ůžeh i u nás, ale letos bylo jaro poměrně rychlé, takže jsem úžeh prakticky nezaregistroval.
Určitě směrodatné by bylo, kdybyautor blíže popsal okolí-roste li třešeň osamoceně, nebo je v okolí více stromů, dále blízkost zejména obilnařských polí(ulet herbicidu) pžípadně, zda se na pozemku nevyskytují hryzci, a také odrůdu o kterou se jedná...,můžou to být mšice či vlnovník, s kterým se letos roztrhl, podotýkám u nás, pytel.Také péče která byla stromu poskytnuta(někdo je schopen v dobrém rozmaru,,přilepšovat´´ stromu hrstmi cereritu).Atd..
Pojem vadná sazenice, to je asi pokus o vtip:-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 22.6.2009 17:37
Pokus o vtip ani ne, jak je vidět ještě jste se nesetkal s roubovancem, který roste, roste a živoří.Podélný řez místem srůstu např.ukázal, že srůst nebyl kvalitní po celé ploše, strom neodešel, ale trpěl vším možným.I způsob, jakým se s roubovanými školkářskými výpěstky často nakládá může zavinit neduživost stromku po celá léta.Ale to už tu bylo na přetřes.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář (161) - 213.129 (?), 23.6.2009 13:29
Posledí štěpovanec jsem kupoval před pěti léty, dnes si produkuji sadbu sám.Takže, možná jsem trochu dezorientován, ale uvízlo mi v paměti, když se strejda chlubil, že koupil špendlík a sladkovišeň a ona to nakonec byla Napoleonova a Mirabelka nancyská. Je fakt že zvláště u pojízdných prodejců jsou stromky nespolehlivé kvality, ale co mě rozesmálo, tak slovo sazenice:-),to bych v ovocnařině použil maximálně u jahodníku.Ale jsem už u slovíčkaření, a to jsem nechtěl, spíše jsem chtěl, aby lidé co si přečetli předchozí příspěvek nebyli xenofóbí ke všem prodejcům stromků.
Častěji jsem se setkal s jabloněmi, i jinými druhy, které připomínaly bonsaie, dále s hrstí NPK ve výsadbové jámě, a kmínkem obroušeným strunovkou kolem dokola až na dřevo, nebo průklestem slivoní na podzim motorovou pilou:-)
někdy až k pláči, jak si lidé nechtějí nechtat poradit.
S přáním pěkného dne: J Pavlíček
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jan Turan - (2) - 48.248 (?), 25.6.2009 17:42
Třešeň se nachází vedle hospodářské budovy se slepicemi. V těsné blízkosti rostou růže a maliny a asi 3,5m od třešně roste jabloň a keř rybíru. Lidový název třešně je,,srdcovka". Přesný název neznám. Občas se objeví hryzci. V loni jsme okolní růže hnojily cereritem. Púrosím o název postřiku který mám použít. Na závěr připujuji pár snímků:
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.196 (?), 29.6.2009 18:15
Mohlo by jít o "Skvrnitost listů třešně a višně" - jedná se o houbovou chorobu, které mají nyní ideální prostředí-vlhko, teplo. Zřejmě vám předčasně listy zežloutnou a opadnou. Taky se tato choroba podobně projevuje na plodech, jak jste nafotil. U mne se choroba projevila u višně - postřik přípravkem Dithane nebo Baycor aj.. Já jsem letos zkusila strom (zákresek) vyléčit prostříháním a opakovaným postřikem Dithane - stav se viditelně zlepšil, ale asi budu muset začít s postřikem ještě na podzim a příští rok.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 29.6.2009 18:29
Přikláním se ke skvrnitosti, kterou jsou ne všechny odrůdy u višní postihovány.U třešní hlavně semenáče.Shrabujte a palte na podzim m.j.padané listí, ze kterého se nejvíc choroba šíří. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
potok - (11) - 60.236 (?), 21.7.2009 13:24
Dobrý den.
Nechci vytvářet nové vlákno, protože můj problém s chorobou třešně je možná totožný. Máme asi 25-letou, samostatně rostoucí třešeň. Letos začala většina plodů, asi v polovině zrání na stromě hnít. Zbytek plodů popraskal. Listy mají červené fleky - viz foto.
Mohl by mi někdo napovědět o jakou chorobu se jedná a jak se jí zbavit?
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
filipoinzagi - (6) - 156.221 (?), 29.7.2009 19:26
Dobrý den,
také se chci připojit k tomuto problému, mám samostatně rostoucí třešeň (2 rokem). Zatím neplodí ale listy jsou něčím napadené. Listy prosychají a hnědnou. Bojím se aby neodešla celá třešeň. Můžete mi poradit co použít za prostředek? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|