Třešen - skvrny na listech

kpz3 - (23) - 104.24 (?) 
19.9.2010 19:23, zobrazeno: 25571x

Na zahradě mám starou třešni, která odrodila a byla v pořádku.
Před týdnem jsem zjistil, že listí začalo opadávat a na listech se objevily skvrny. Protože jsem v tomto oboru začátečník, žádám o pomoc.

Co to je za chorobu a co proti tomu dělat. Děkuji

listy
listy

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 109.191 (?), 19.9.2010 22:03

Zřejmě to bude skvrnitost listů třešně a višně. Více se dozvíte na https://www.zahradavkapse.cz/poradna/rostliny/ovoce/tresen/skvrnitost-listu-tresne-a-visne.html
Já to mám na višních také. Může za to letošní vlhké počasí.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 70.100 (?), 20.9.2010 6:31

Ta choroba se jmenuje podzim a šíří se každoročně pravidelně, po skončení léta. Ještě tip: Běžné listnaté stromy v našich zeměpisných šířkách na podzim shazují listy, všiml jste si?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.9.2010 12:00

Bohužel se pane PP mýlíte, nejedná se o chorobu s ironickým názvem "podzim", nýbrž opravdu o houbovou chorobu s prozaickým názvem "skvrnitost listů třešní", jak píše HONZA. Tahle choroba, když zaútočí začátkem, či v průběhu léta, dokáže za příznivých podmínek v relativně krátké době připravit třešňový strom o téměř všechny listy. A to je problém! Existují však na to běžně dostupné fungicidní přípravky, (např. Dithane, Delan, Syllit, Baycor, Rubigan,...). Letos při vlhkém a dosti chladném létě byly podmínky pro tuto chorobu přímo ideální. Nicméně teď už máme téměř řádný podzim a blíží se konec vegetace, takže nyní asi už nemá cenu s tím něco dělat. Brzy přijdou noční mrazíky a s listy bude stejně amen. Stříkněte raději až příští rok v době rašení (způsobem, jako u broskvoní při ochraně před kadeřavostí, tedy důkladným omytím dřeva). Napadené spadané listy zlikvidujte.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6671) - 70.100 (?), 20.9.2010 12:11

Když se v srpnu, září zbarví listy na třešních podobným způsobem, nikdy mne nenapadlo kolem stromů pobíhat s postřikovačem - i proto, že do špiček koruny bych potřeboval 6timetrovou tyč a postřikovač na motor. Takže moje třešně chudinky prosperují a každoročně plodí naprosto bez chemické ochrany. To, že jim na podzim zčervenají a opadnou listy jsem se nikdy nesnažil řešit postřikem.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 20.9.2010 12:33

Nu, já tedy jasné příznaky suché skvrnitosti listů (jak se dírkovitosti také říká) nevidím. Samotné zčervenání listu v září skutečně není choroba.
Takové listy, jaké má zadavatel, mám na většině třešní a nechávají mě klidným. Ostatně ani proti opravdové dírkovitosti (a že jí letos bylo)  jsem nestříkal.
Typický obrázek dírkovitosti (i když nejde o třešeň) se pokusím přiložit.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.9.2010 13:21

Pane Vysloužile, popsal jsme tu jinou houbovou chorobu a připojil jste fotografii napadení listu jiné peckoviny. Vy hovoříte o "suché skvrnitosti peckovin" (Stigma carpophila), kdežto já jsme psal o jiné, sice vizuálně podobné chorobě "skvrnitost třešní a višní" (Blumeriella jaapii). Výtah z odborného popisu choroby Blumeriella jaapii:

"Nejdříve na starších listech třešní a višní vznikají vínově červené, později hnědofialové, 1 až 2 mm velké skvrny, které jsou zpočátku difúzní, později ostře ohraničené. Počet skvrn se zvyšuje a často se spojují. Listy následkem napadení žloutnou nebo červenají, postupně nekrotizují, deformují se a opadávají a to většinou dříve než dozrají plody. Následkem toho letorosty špatně rostou a vyzrávají a snadněji namrzají. Velikost plodů se podstatně zmenšuje. Výjimečně dochází i k napadení stopek, listových řapíků a někdy dokonce i plodů".

Pozor - nejedná se tedy o chorobu "suchá skvrnitost", při které vznikají na listech nekrotické suché hnědé fleky o průměru cca 5 mm, které následně vypadnou a na listech se tvoří ony charakteristické dírky.

Připojuji ještě pár foto narychlo stažených z Webu, bohužel nepříliš kvalitních. Pokud bych měl nyní možnost zaběhnout k sobě na zahradu, a vyfotit své stromy byly by fotky této choroby úplně dokonalé. Ale bohužel sedím v práci (a právě porušuji pracovní kázeň).

skvrnitost třešně
skvrnitost třešně
skvrnitost třešně II
skvrnitost třešně II
skvrnitost třešně III
skvrnitost třešně III

Pepin - (33) - 33.198 (?), 24.9.2013 14:43

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat, jestli i já mám na třešni onu chorobu. Je půlka září a strom se chová jako koncem října. Soused má třešeň ze 70% naprosto zdravou, ale jedna větev je úplně hyn. U mě je to rozmístěné rovnoměrně po celém stromě. Také jsem zaznamena popraskanou kůru a větší klejotok. Navíc letos mi úrodu zničila Monilioza

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 24.9.2013 21:13

Pro Honzu.  To napadení Blumerillou není velkého rozsahu a v současné době už nepředstavuje pro strom v letošním roce nebezpečí. Většina listové plochy ještě není napadena, a tak jsou pupeny dosud vyživovány. Ale pečlivě a včas uklízejte ze zahrady opa dané listy - částečná prevence pro příští rok.

Pane PP, bohužel se mýlíte a pravdu má p. Wimpi. Blumeriella dokáže zlikvidovat listovou plochu, listy opadnou a už v srpnu je hodně letorostů bez listí. Pupeny na nich příští rok nevyrazí, protože nejsou vyzrálé, také často v zimě zmrznou. Přál bych Vám vidět můj zdecimovaný vřetenovitý zákrsek Těchlovanu!  V některém vláknu je jeho obrázek z loňska.

Suchá skvrnitost peckovin, já jí vytrvale říkám dírkovitost, způsobená Stigminou, většinou nebývá tak agresívní jako skvrnitost listů třešně. Totální zničení listové plochy a předčasný opad listů není tak častý jako u Blumerielly na třešních či višních.
Dírkovitost u p. Vysloužila nepředstavuje už pro letošní rok velké riziko.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 24.9.2013 21:20

Zapomněl jsem na posledního tazatele. Možná to houba Blumeriella je. I zde platí, co jsem napsal Honzovi a co přede mnou uvedl Wimpi.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz