Ano, jsou to typická řapíková nektária, která se vyskytují u některých druhů slivoní (pro třešně jsou velmi typické). Vylučují sladkou šťávu, jíž rostlina láká mravence, a ti na oplátku z listů likvidují housenky a další škůdce (s výjimkou mšic).
Dobrý den, pořídila jsem si na jaře sloupcovou třešeň a roste jako z vody. Jen mi dělají starosti výrůstky na stopkách listů - nejsou to nějaké potvory, které začnou škodit třeba později?
Mohlo by se jednat o vlnovníka trnkového, ten dělá žluté až červené bradavičnaté hálky. Nejčastěji se ale vyskytuje na slivoních. Nic podobného jsem nenašla.
Ano, jsou to typická řapíková nektária, která se vyskytují u některých druhů slivoní (pro třešně jsou velmi typické). Vylučují sladkou šťávu, jíž rostlina láká mravence, a ti na oplátku z listů likvidují housenky a další škůdce (s výjimkou mšic).
Nektária slivoní nemusí vždy vypadat jako výrazné žláznaté hrbolky. Mohou mít podobu nenápadných lišt na řapíku nebo nepatrných výběžků na rozhraní řapíku a čepele. Nelze vyloučit, že některé z vašich kultivarů vůbec nektária nemají.