Třešeň Regina na podnoži Gisela 5



Stránky: 1,  2   
host - 61.180 (?) 
29.4.2008 20:58, zobrazeno: 28412x

Na podzim jsem koupil v renomované školce třešeň Regina na podnoži Gisela 5. Cena byla skoro dvojnásobná oproti ostatním stromkům. Po dotazu jsem se dozvěděl, že podnož je meristemově množená(ze zkumavek). Můžete mi napsat jaké jsou výhody této metody a vlastnosti této třešně?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 221.138 (?), 29.4.2008 21:27

Dobrý den. Napíšu Vám pár řádků o meristemovém množení. Je to velmi precisní metoda, kdy se odebere maličká část růstového vrcholu a ten se vloží do speciálního roztoku. Tímto roztokem, který je pochopitelně v nějaké baňce se otáčí, aby se z tkáně nemohl hned vytvořit hovorově vršek a spodek rostliny. Tvoří se jen další buňky. Až naroste větší počet těchto buněk, otáčení se zastaví a nechají se vytvořit maličkaté rostlinky. Tyto se pomocí skalpelu od sebe oddělí a dále pěstují na živném roztoku, což je většinou agar. Opět ve sterilním prostředí. Až narostou do další velikosti, potom se teprve přenáší do substrátů, což je poměrně háklivá záležitost, neboť po vyjmutí ze sterilního prostředí jsou rostlinky okamžitě vystaveny všemu, co je okolo nás. Výhodou tohoto způsobu množení je perfektní zdravotní stav těchto rostlin a možnost namnožit obrovské počty úplně stejných jedinců. Z jednoho malého kousku řádově milióny. Nevýhodou je velmi nákladné vybavení laboratoře a vše kolem toho.  Nicméně ve světě to dnes běžně funguje a takto se dá množit zřejmě všechno. Ale ne všude se to pochopitelně vyplatí. Pracoval jsem v zahradnickém podnku, kde byla asi první laboratoř v tehdejší ČSSR. Vyjma výzkumáků pochopitelně. Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 61.180 (?), 29.4.2008 22:12

Diky za odpoved, to pestovani ve zkumavkach jsem videl na bramborach. Zna nekdo vlastnosti podnoze Gisela 5?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 221.138 (?), 29.4.2008 22:27

No, tak já to ještě doplním. Je to z knížky Ovocnictví od ing. Blažka. Správný název je Gi-Sel-A 5, protože byla vyšlechtěna v Giessenu v Německu. Růst naštěpovaných odrůd je asi o 50% slabší než na ptáčnici. Stromy vyžadují v prvním roce jenoduchou oporu. Kořenové výmladky se tvoří v malém rozsahu. Jistě budete spokojený. To Vám přeje Stanislaw:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 61.180 (?), 30.4.2008 21:59

Tak jeste jednou diky, za par let uvidime a doufam, ze mate pravdu a budem spokojeni.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 247.97 (?), 11.11.2010 18:01

Dobrý den, na můj požadavek - třešeň pro malou zahrádku mi v zahradnictví prodali uvedenou třešeň (Regina na podnoži Gisela 5). Až doma jsme zjistili, že se jedná o cizosprašnou odrůdu. O případných třešních (kromě jedné ptáčnice) v okolí nevím a Vzhledem k velikosti zahrádky není reálné vysadit další klasickou třešeň. Mohla by nějaká ze sloupovitých třešní být opylovačem pro Reginu a nebo ji mám raději rovnou někomu darovat? Díky za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 11.11.2010 18:45
Určitě bych nikomýu třešeň nedával. Znám mnoho starých třešní, tedy cizosprašných, stojících osamotě, které pravidelně plodí. Ptáčnice rostoucí poblíž možná Vaše obavy rozptýlí. A chcete-li mít jistotu, naroubujte za rok na jednu postranní větvičku jinou odrůdu. Nejlépe takovou, která kvete současně, ale zraje jindy.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 247.97 (?), 13.11.2010 8:54

Děkuji za uklidnění a za radu. Příští rok bych určitě ráda zkusila i ten roub. Určitě najdu někoho, kdo naroubuje (jsem opravdu laik), jen nevím, kde shánět roub právě z té správné  (ve stejnou dobu kvetoucí) třešně?  Shánět třeba na internetu někoho, kdo má třeba Kordii?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.35 (?), 25.11.2010 21:32

to nevím kterou dát na roub.
Ale vím, že je třeba ji uříznout už ted a schovat pod hromádku písku venku, neb držet nízko nad/ či pod nulou/ až do doby roubování na jaře.
regina vyšlechtila u nás jediná, která šlechtí třešně fa sempra v holovousech. želešice napsaly však stručný popis kde vámi požadované údaje-doba květu a samsprašnost nejsou.
'Regina'
Pozdní tmavá chrupka, zraje v 6. až 7. třešňovém týdnu.
Byla vyšlechtěna jako kříženec odrůd 'Schneiderova' a 'Rube'. Vzrůstnost stromu je středně silná, jeho habitus vzpřímený až polovzpřímený. Květ je středně velký až velký, korunní plátky kruhovité, překrývají se. Plod má středně velkou až velkou velikost, tvarem je srdčitý. Slupka je tmavě červená. Dužnina plodu je tuhá, červená, středně až velmi šťavnatá. Chuť dužniny je navinule sladká až sladká, aromatická, velmi dobrá. Šťáva je červená. Stopka je dlouhá až velmi dlouhá a tenká. Pecka je v porovnání k plodu středně velká, tvarem široce elipsovitá. Není nijak speciálně náročná na podmínky stanoviště. Plodnost je velká, odolnost proti praskání plodů za deště rovněž velká. Odrůda s atraktivními plody dobré chuti dosahující velmi dobrých pěstitelských výsledků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.35 (?), 25.11.2010 22:11

je to třešeň pozdní, pro vás by asi bylo zajímavé mít na ní ještě ranou.ale jak se to sejde s dobou květu, na to by se asi muselo zeptat se v holovousích.
o 14 dní pozdnější je třešen Ladeho pozdní=stará odrůda, je v holovousích.Já osobně myslím, že čím výše je položen pozemek na který se sází třešeň, tím zajímavější je dát tam pozdní odrůdu, protože pak jsou plody ještě i tehdy kdy už to nikdo nečeká.
Pro zahrádkáře se ale víc doporučují odrůdy rané, protože netrpí červivostí.Ta některým lidem vadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika