Roubování na vzrostlejší ptáčnici

host - 24.183 (?)
19.1.2011 20:35

před třemi roky jsem podobně velké ptáčnici odřízl většinu koruny. Do další sezony obrost kmen vlky, několik z nich jsem narouboval kopulací a teď mám celkem pěkný stromek se třemi odrůdami třešní na jednom kmeni. Rány po odříznutých větvích se oproti mému očekávání hojí velice dobře.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 152.34 (?), 19.1.2011 17:49, zobrazeno: 6922x

Mám na pozemku několikaletou ptáčnici, která má nejširší průměr kmene asi 10 cm a větví se asi ve výšce 1,5 m nad zemí. Ráda bych na ni naroubovala některou ze starých třešní z okolí. Myslíte, že půjde roubovat nazeleno? Nebo se dá nazeleno jen přeroubovávat? Představovala bych si to tak, že bych nechala tři nejspodnější větve jako tažné a ostatní větve bych odstranila kromě jedné, na kterou by přišly rouby. Potíž ale je, že ty potenciální tažné větve rostou v moc ostrém úhlu vzhledem ke kmeni (i přes mou snahu je řezem odklonit). Šlo by to tak, že bych je ohnula a jejich konce přivázala ke kolíkům v zemi, aby nepřevyšovaly místo roubování? Za radu díky. Zuzana

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 19.1.2011 19:23

Pokud bych to přeroubovával, udělal bych to některým ze způsobů za kůru. To ale musíte včas nařezat rouby a uchovat je do května.

Třešně se také roubovávaly "na kozí nožku" to bych ale při rozdílně silné kůře nedoporučoval. I tak je to dost obtížný způsob, který se musí nejdřív nacvičit.

Těch 10 cm je už docela dost. Je to tak na 4 rouby. Vyberte bujnou odrůdu, aby se to zavalilo. Zatřete ránu balzámem s fungicidem.

host - 24.183 (?), 19.1.2011 20:35

před třemi roky jsem podobně velké ptáčnici odřízl většinu koruny. Do další sezony obrost kmen vlky, několik z nich jsem narouboval kopulací a teď mám celkem pěkný stromek se třemi odrůdami třešní na jednom kmeni. Rány po odříznutých větvích se oproti mému očekávání hojí velice dobře.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 81.81 (?), 19.1.2011 21:18

Doporučil bych něco podobného. Zkraťte na cca 20 cm pahýly  větve i terminál a naroubujte je všechny. Kozí nožkou, sedélkováním či plátováním v předjaří, některé třeba za kůru v květu. Všechny se nejspíš neujmou. Pokud se ujmou jen některé, zapěstujete korunku z nich. Kdyby žádný, naroubujete kopulací příští rok vlky narostlé ze spících pupenů, jak psal 24 183.

host - 152.34 (?), 20.1.2011 11:58

Všem díky. Roubovat nazeleno jsem chtěla proto, že jsem propásla vhodnou dobu na odběr roubů z vyhlédnutých stromů. Asi to tedy rok počká. Už to ale bude podruhé a mám za to na sebe vztek. Zuzana

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 20.1.2011 14:47

Nezoufejte. Rok je příliš dlouhá doba. Zkuste rouby nařezat nyní - nemusíte čekat na bezmrazý den, vezmete si rukavice. Pro roubování počátkem března by neměl být problém. Možná Vám nyní nařezané rouby v mikrotenu v lednici vydrží do května a některé nenaraší nebo jen v horní části. Část jich půjde použít i za kůru. A když nebudete mít úspěch, narostou Vám letos na práčnici vlky, na které se Vám to příští jaro kopulací podaří.

host - 152.34 (?), 20.1.2011 17:48

Tak do toho půjdu ještě letos. Ta ptáčnice je tak vitální, že snad přežije i mé "odborné" zásahy. Děkuji Zuzana

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti28.8.2025
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz