Řezat třešeň po výsadbě na podzim?
|
|
|
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6659) - 70.100 (?) 26.10.2010 6:38
Pokud ten strom chce růst, tak roste. Když nechce, můžete jej řezat jak žito a uschne. Orvané kořeny mají všechny průmyslově množené. Tam kde chodí divá zvěř je argument p. Vysloužila platný. Souhlasím s jeho postupem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 26.10.2010 12:18
Dobře, přijměmež postulát, že naprostá většina stromků zasazených na podzim, až na naprosté výjimky, na jaře vyraší. A druhý postulát, že suchý podzim a mrazivá zima není u nás nic nezvyklého. Vychází mi z toho, že ponechání výhonů na stromku přes zimu nemá za následek suché koště. Nejspíš proto, že vysazené stromky umějí hospodařit se zemní vláhou a dokonce tvořit vláskové kořínky (snad krom broskvoní). Je pravda, že odpar vody z neořezaného stromku bude asi větší, otázkou je, zda významně.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 26.10.2010 15:38
Rovněž se potýkám se zažitými zvyklostmi a bojím se něco udělat jinak, než jak praví "tradice". Co kdybych oné rostlině nějak ublížil? Nemám takové vzdělání v oboru ani zkušenosti, abych si každý netradiční krok dokázal validním způsobem zdůvodnit. Ale zároveň se nerad jako ovce podřizuji zažitým postupům, když neznám důvody, které tyto postupy utvářely. Vždyť i v běžné (populární) zahradnické literatuře se většinou praví JAK, ale už se nepraví PROČ. Tudíž se často sám sebe na to PROČ ptám a když na ně neznám odpověď, ptávám se, zda by se to náhodou nemohlo a nebo dokonce nemělo udělat nějak jinak, jinou metodou, v jinou dobu,..., trochu lépe,... Tahle cesta do neznáma je pro mne velmi lákavá, ale zároveň i plná obav a pochybností. Na zahradničení je to pro mne určitě ta nejzajímavější věc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 26.10.2010 16:50
Pro letošek už mám zasázeno. Zkrátil jsem jen slabé či nevyzrálé výhony, které při jarním řezu půjdou asi pryč. Myslím, že pokud má na podzim přesazený stromek nadbytek dřeva v koruně, mohlo by ho to stimulovat k rychlejší tvorbě kořenů ještě během podzimu. V každém případě přesazené stromy zalévám až do zámrazu, právě dnes se na to chystám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 26.10.2010 17:20
A hned je tady logicky navazující otázka : jsou ovocné stromy, potažmo třešně, schopné vytvářet nové kořeny během pozdního podzimu? Pokud denní teploty nyní nepřesahují 10°C a noční klesají lehce pod nulu, předpokládejme teplotu v okolí kořenového balu ±5°C. Aniž bych spěchal nahlížet do učených knih, myslím si, že tato vegetační fáze je pro vývoj kořenů nepříznivá a tudíž že kořeny již nerostou. Předpokládal bych rozvoj kořenů až v jarních měsícíh (duben, květen,...), při vrůstajícíh teplotách půdy, blížících se 10°C a výše. Ale to je moje pouhá domněnka a rád se nechám poučit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |