Rez tresne

host - 42.241 (?) 
6.4.2021 13:24

Paní Lído, trvám si na svém, že řezem se pouze podpoří ještě bujnější růst. Mám 7 třešní, neřežu je, a samy tvoří přirozenou pěknou korunu. Žádné větve odspodu nazakrňují. Na místě tazatele bych nedal na domněnky, ale na mnohaleté zkušeností mnohých z nás. Nechte třešni přirozený růst, maximálně zakraťe případný dvoják nebo ostatní výrazně přesahující kosterní větev.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6663) - 9.144 (?), 6.4.2021 13:18

Já nevím, stromek je pěkný vitální s dobrými přírůstky, jsou tam zdá se plodonoše. Když se pořeže jak píše L. připravíte se o část úrody a jen podpoříte růst. Když necháte stromek zaplodit, nepožene tak moc do dřeva. Žeby se tím oslabil se mi nezdá.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.89 (?), 6.4.2021 17:07

Když třešeň neřežete, jsou přírůstky krátké, když ji seříznete podle paní Lídy, budete mít na konci letošní sezóny stromek o 30 cm širší a o 60 cm vyšší než by tomu bylo při ponechání přirozenému vývoji bez řezu.

U třešní je nejúčinějším způsobem redukce koruny zpětné sesazení po odkvětu zhruba do tříletého dřeva (tedy zpravidla obrok až ob dva). Pravidelné každoroční stříhání vedek k produkci dřeva a omezení produkce plodů.

SfK.

host - 248.84 (?), 6.4.2021 18:26

Každý má jistě právo na svůj názor. Já svou třešeň řezala jen první roky, teď už ji také nechávám vlastnímu vývoji.           Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2245) - 168.103 (?), 6.4.2021 18:51

buď jak buď, prodejce by se měl stydět za to, když paní tvrdil, že tenhle stromek bude jen 3 metry vysoký. Walter

host - 183.11 (?), 8.4.2021 21:46

Potřebovala bych poradit zda dobře provedu řez této třešinky. Kratší větvičku úplně odstřihnout. Delší rovnat na terminál a zapěstovat novou korunku. Tu kytici květů asi také odstranit. Na kmenu to též odstranim. Jde mi o korunku. Stromky mají většinou větvičky navíc, ale tady mi chybí. Děkuji moc za rady. Bohuna

host - 248.84 (?), 8.4.2021 23:21

Ano, říkáte to dobře. Jen jste měla dát už před výsadbou ke stromku kolík (na vyrovnávání té ponechané větvičky). Když ho budete zatloukat teď, můžete poškodit kořínky v zemi. Tak příště nejdříve kolík.Takže jednu ostřihněte, odstraňte i ten čudlík v prostředku a zatřete štěp.voskem. Ponechanou větvičku OPATRNĚ vyvažte co nejsvisleji ke kolíku (může se přitahovat i postupně, aby se nezlomila). Pak ji kousek sestřihněte tak, aby poslední ponechaný pupen byl nad zastřiženým středem (tak se bude kmínek vyrovnávat). Mělo by vám na ní zbýt minimálně 6 pupenů (podle fotky odhaduji, že by jich mohlo zbýt tak deset). Z těch vyrazí větvičky, ze kterých si potom vyberete ty vyhovující na korunku. Rašící pupeny na kmínku odstraňte.       Lída

host - 91.196 (?), 9.4.2021 4:37

Jak píše p. Lída-opěrný kůl, např. dřevěná tyč na smeták-ne nějaký bambus, který se třese sám před svým stínemcheeky. Snad si pamatujete, jaký koř.systém se v zemi nachází-to ať si nenaděláte při zatloukání škodu. Je lépe, když je spodní část opory zašpičatělá, jde snadněji zapustit, vyhne se kořínkům-odsune je stranou. Krátký čípek, který momentálně stromek má ve svém středu, by mohl posloužit k vyvázání-rovnání budoucího terminálu-tak by stačilo jen uštípnout tu pučící část.

host - 183.11 (?), 9.4.2021 21:03

Mockrát vám děkuji. Stromeček půjde až zítra na trvalé stanoviště. Byl zasazen na zrytý záhon v úterý v té nějvětší sněhové chumelenici. Dnes jsem ho vyryla a dala do sudu s vodou. Tu tyčku tam zatluču před výsadbou. Mám drobek strach z toho vyvázání abych nevylomila pupeny ale snad to zvládnu.   Bohuna

host - 248.84 (?), 9.4.2021 22:15

Nebojte, stačí to zatím přichytit jen zlehka osmičkovým úvazkem (tzn, že mezi stromkem a kolíkem úvazek zkřížíte - kůra se pak neodře o kolík), přitahovat můžete postupně. Ještě - nezapomeňte, že místo štěpování (pokud je dole) musí být kousek nad zemí. Držím palce            Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Napojení na novou kanalizaci9.6.2025
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz