Rez tresne

host - 183.11 (?) 
9.4.2021 22:29

Paní Lído děkuji za povzbuzení. To štěpování je dost vysoko možná 20- 30 cm nad kořeny na to jsem koukala. Občas bych potřebovala vaše znalosti já a stromy to se k sobě moc nemá hlavně stříhání. No snad to zvládne i ta třešinka u nás je to samý jíl. Bohuna

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 91.196 (?), 10.4.2021 7:02

Jíl? Tak výsadbovou jámu vykopejte velkoryse a vyplňte ji lepším materiálem...

host - 11.178 (?), 10.4.2021 8:39

Mám na jílu všechny stromky a rostou jako blázen (i broskve) jen se srochu postarat.

host - 46.158 (?), 10.4.2021 7:22

Pokud stromek uvážete volně osmičkou, tak se ve větru (když bude foukat z nevhodného směru) bude dřít o kůl. Mám na větrném místě mnoho stromků takto od kůlů vydřených. Dokonce stačil i jeden pořádný 5minutový vichr při bouřce, a sedřela se takto kůra s poloviny obvodu kmene, jak se stromek nad vrcholem kůlu ohýbal.

Od té doby stromky vyvazuji maximáně pevně a mezi kůl a kmen dávám kousky polystyrenu, aby i při pohybu stromku nemohlo dojít ke kontaktu kmene a kůlu. Pak je jen potřeba dávat pozor a úvazek každoročně zkontrolovat a povolovat, jak kmen sílí, aby se do stromu nezařízl.

host - 248.84 (?), 10.4.2021 11:46

V životě se mi při osmičkovém úvazku stromek o kůl neodřel. Právě proto je tam to křížení, aby mezi stromkem a kůlem byl úvazek.Pochopitelně kůl nesmí končit v polovině kmene. Pokud se k němu má vyvázat budoucí terminál, měl by být na jeho výšku.           Lída

Pierre - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (183) - 25.242 (?), 17.4.2021 10:00

Využijem tuto temu na otázku.
Možem rezať teraz višnu - 3 ročná - výchovny rez? Pupeny su už narašené, tak za 2 týždne bude kvitnuť. (sever SR)

Alebo radsej počkať do kvitnutia, ako udava literatura? Ide mi o to, aby som nepriškrtil jej rast.

Vopred za odpovede ďakujem.

host - 91.196 (?), 17.4.2021 10:17

Dva právníci, nejméně tři názorywink. Do hry vstupuje více faktorů: momentální stav stromku, záměr pěstitele, jeho dovednost štřihu, zda bude a čím ranky ošetřovat, současné počasí-i výhled, místní klima, tlak monilie, ochota používat postřiky, touha po množství plodů- velikosti úrody v tomto roce, povědomí o síle zeminy, hnojení...

host - 172.20 (?), 18.4.2021 8:42
Kľudne už môžete rezať. Ja som tiež zo severu Slovenska a urobil som rez dávno, dva dni pred Veľkým piatkom. Rany musia byť hladké + dôkladne zatrieť rany.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2273) - 168.103 (?), 17.4.2021 10:11

taky ovšem můžete dát ještě jeden kůl z druhé strany a uvázat ho také osmičkou. To už se pak kmínek nemůže hnout a odřít. Kromě toho lze toto řešení využít pro srovnání v případě ohnutého kmínku stromku. Walter

host - 91.196 (?), 17.4.2021 10:26

Já dávám kůl mírně šikmo-tak, aby vrch opory směřoval od koruny. Špagát uváže nafest k tyči-aby na ní nemohl cestovat, stromek už pak klasickou osmičkou. Ani vichřice Sabina na zač. r.2020 žádné škody nenadělala. Mírmé pohupování stromku nad zemí mu jen prospívá, zachovává si pružnost, není celoživotně závislý na fixaci-ta se cca po pěti letech může navždy odstranit...

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz