Řez prostokořenných stromků po zasazení
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 240.102 (?), 20.4.2013 13:04, zobrazeno: 9036x
Dobrý den,
předem říkám, že nemám naprosto žádné zkušenosti s pěstováním ovocných stromků, ale děti chtěli mít u domu svoje vlastní třešně a hrušky, aby prý nemuseli chodit na "návštěvu" k sousedům , takže jsem přikoupil ještě švestku a zasadil....a tady moje odvaha končí a přesto, že vím, že je nutné sestřihnout větvičky, aby se podpořilo zakořenění a aby se správně tvarovala korunka, tak si na to vůbec netroufám, abych stromkům spíš neublížil a protože jsem v okolí nenašel nikoho, kdo by přispěl radou a zkušenostmi, obracím se na vás s prosbou. Tady jsou fotky stromků, budu moc rád, když někdo z vás znalejších se mnou ztratí čas a poradí mi jak na to.
Děkuju všem, kdo přispějí svoji hodnotnou a srozumitelnou radou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.222 (?), 20.4.2013 16:29
V zásadě je třeba postupovat takto:
-
Vybrat tři nejsilnější a rovnoměrně prostorově rozložené kosterní větve
-
Tyto větve seříznout cca o 1/3 (po jarní výsadbě i více) pokud možno ve stejné výši těsně nad pupenem směřujícím ven
-
Středový výhon (terminál) seříznout o cca 10cm nad rovinou seříznutých kosterních větví
-
Zcela odstranit konkurenční výhony (platí spíše v dalších letech) - jsou to výhony, které jsou pod koncovým výhonem kosterních větví a tvoří s ním vidlici)
-
Dále odstranit výhony, které míří svisle nahoru, nevhodně zahušťují korunku nebo stíní kosterní větve
-
Kratší výhony, které mají vhodné postavení, vyvázat vodorovně - nebudou konkurovat kosterním větvím a brzy vstoupí do plodnosti
-
Příliš svislé kosterní větve rozevřít pomocí rozpěrky
-
Slabší nebo příliš vodorovné kosterní větve podpořit v růstu vyvázáním do svislejší polohy
Na fotkách jsem naznačil možný řez, ale pouze v rámci možnosti fotek (není vidět prostorové rozložení výhonů, nejsou příliš vidět pupeny).
P.S. Pokud u té hrušky chcete korunku výše, odstraňte spodní silný výhon a příští rok zvolte třetí kosterní větev z nových výhonů.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.209 (?), 21.4.2013 8:47
Toto co popisujete je řez při podzimní výsadbě.Nechci Vám do toho mluvit, ale při jarní výsadbě je nutné udělat přípravný řez. Já zákazníkům říkám, že stromky(krom snad meruněk) je vhodné sázet na podzim, protože pak dělají výhony už z dostatečně funkčních kořenů a sázením stromků na jaře stejně jeden rok tratí.Navíc ho musí dostatečně zalévat. Jarní řez(přípravný) se dělá tak, že v případě čtyř až pěti výhonů, se spodní dva říznou až na větevní kroužek.Zbytek výhonů na nejnižší vnější pupen a terminál se řízne tak na tři až čtyři pupeny.Samozřejmě se odstraňuje případně konkurenční výnoh k terminálu.Takovýto hluboký řez je nutný, aby se rovnováha mezi korunkou a poškozenými kořeny vrátila ve prospěch kořenové soustavy.Toto se doslova vytratilo z pěstování ovocných dřevin!! Málokdo to dělá při jarním vysazování stromků. Je chybou dělat dlouhý řez při jarní výsadbě! Ten řez co popisujete se pak dělá v předjaří dašího roku, v tomto případě.Doporučuji tazateli stromky tento rok dostatečně zalévat a Nastudovat nějkou literaturu, zase až tak náročné to není. Přeji hodně pěstitelských úspěchů všem, v tomto i dalších letech. M.J.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 21.4.2013 10:11
Tak radikální řez, na jedno očko bych nikomu neradil.Spodní pupeny nemusí být dostatečně vyvinuté a jestli jsou poškozené, bude ze stromku koště.Stříhal bych nadvakrát.Jednou na přepravu do auta a pak až po výsadbě.Pan Stanislaw to myslím že včera psal, kdy je nejlépe zastřihnout stromek.Až se ukáže, že jsou pupeny živé.Jinak ještě se zkuste podívat ve starých příspěvcích po zahrádkářském kacíři.Tu rovnováhu mezi vyoranými kořeny a korunkou považoval za mýtus a možná na tom něco bude.P
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 220.186 (?), 21.4.2013 10:46
Když se jedná o jarní výsadbu, seřízla bych stromky o něco víc, hlavně tu třešeň (ještě asi o polovinu ponechaného), tam jsou na fotce nechané hodně dlouhé výhony. Je otázka, jak přesně jsou rozložené výhony u té švestky, pokud jsou do kříže, mohly by být zachované čtyři kosterní místo tří. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |