Pravokořenná višeň

J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?)
29.4.2015 14:40

naslepo se blpě radí, já váš stromek neviděl. 

Teoreticky musíte zkrátit o 2/3 všechny větve, které mají zesílit a prodloužit (tedy i terminál). Pokud by zastřižený vrchol terminálu byl níž než nejvyšší pupeny bočních větví, zkrátí se terminál jen o 1/2 ročního přírůstku a ta nejvyšší boční větev naopak více (tj. o cca 3/4 ročního přírůstku). 

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6662) - 9.135 (?), 3.4.2015 18:41

Stromek se nebude zlobit, ale nebude mít ůrodu, neb nebude mít větve na nichž by se tvořily list a květy. Zkuste vymyslet něco jiného.

host - 220.132 (?), 11.4.2015 15:51

Vždyť jsem ho před půl rokem zasadil. Na úrodu má ještě čas. No třeba odstraním jen ty slabší, ty by se s úrodou stejně válely po zemi. Dave

host - 157.239 (?), 11.4.2015 22:03

Bez fotky a s popisem, s prominutím, od amatéra NELZE ideálně poradit. Pokud stromek málo přirůstal, nemusí to vždy znamenat hlad, v tomto případku bych tipoval dospělost, nástup do plodnosti - a vovovo, votom tojewinkné? Alespoň několik květních pupenů by bylo dobré zachovat, ověříte si schopnost opylení+ velikost, chuť plodů. Jestli jsou jen v nižších partiích, kterým hrozí plazení po zemi, tak větve vyvažte. S.P.,Ch.

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 0:10

Ní, květy jsou i u špičky terminálu, takže tam zůstaly, a všechny ostatní větvičky z nižších partií, chudinky, šly pryč. Jenom pořád nechápu, proč mě přesvědčujete, že stromek, který neměl skoro žádné kořeny, by z toho "nic" měl vyživovat nějakou úrodu? V tom nenacházím nějaký smysl. Jinak druhému stromečku jsem nechal 2 postranní větvičky, ty vypadají docela statně. Jo a když jde o pravokořenný stromeček, může být trochu hlouběji v zemi, než jak rostl původně? Za odpovědi, i trpělivost, děkuje Dave :)

host - 157.239 (?), 29.4.2015 7:05

Stromek, který vytváří plody, má větší snahu růst-včetně nových kořenů, má proč žít. Plod-duž.část je z velké části voda. Jinak- já nejsem nutič, co si uděláte, to nakonec mátecheeky. S.P.,Ch.

J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 29.4.2015 7:32

Višně se dosti často pěstují jako pravokořené, jedna z odrůd se dá dokonce množit vegetativně odkopky. Pravokořenná višeň má tu výhodu, že je drobnější vzrůstem než stromek štěpovaný na třešeň ptáčnici. Právě pro ten drobnější růst je po přesazení nutný silný řez, aby Vám stromek vůbec vytvořil nějakou rozumnou korunku postavenou z dostatečně silných větví. Taky s ohledem na moniliovou spálu není dobré nechat mladý stromek už jenom kvést (postřik to řeší, ale vyštípání květů je levnější).

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 14:13

áha, díky za odpověď, J.f.K! Konečně něco, kde se dozvím nejen "co" ale i "proč". Mám tedy pozakracovat všechny větve i terminál? Nebo může terminál zůstat celý? U toho jednoho stromku jsem tedy odstranil všechny polokosterní větvičky a terminál nechal celý. U druhého jsem nechal celé 2 postranní větvičky a celý terminál. Zdálo se mi, že stromky mají málo kvalitní listové pupeny, že by to mohlo nějak zakrnět, když bych to zakrátil.

No ale to se asi těžko radí, takhle z ničeho. Tak já odstraním ty květy, a budu zalívat. A příští rok uvidím.

Za Vaše názory, pánové, jsem rád, totiž každý máme jiný pohled na ten svět. A na každém je něco. Díky

J.f.K - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (322) - 244.2 (?), 29.4.2015 14:40

naslepo se blpě radí, já váš stromek neviděl. 

Teoreticky musíte zkrátit o 2/3 všechny větve, které mají zesílit a prodloužit (tedy i terminál). Pokud by zastřižený vrchol terminálu byl níž než nejvyšší pupeny bočních větví, zkrátí se terminál jen o 1/2 ročního přírůstku a ta nejvyšší boční větev naopak více (tj. o cca 3/4 ročního přírůstku). 

Dave3 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (102) - 220.132 (?), 29.4.2015 22:18

A co když by jakékoliv zkrácení bylo až do tříletého (snad ne čtyř) dřeva? Loni a předloni přírůstky minimální. Proto jsou ty pupeny takové jakože "už vyhodím jen trochu listí, už ode mě nic nečekejte". Teda takhle se mi jevily. Dnes jsem se na ně byl podívat, a listů z nich prýští celé růžice, takže bych se možná i mohl dočkat nějakého růstu. Nevím, mám z toho trochu obavu stříhat do tak starého dřeva.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 29.4.2015 22:34

Pokud budete stříhat na probuzený vegetační pupen (nekvětní), stříháte na jistotu, že to poroste.

Jestliže si nejste jistý dejte fotku pupenů na které chcete stříhat.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz