Kdy odříznout část nad pupenem?

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?)
22.3.2011 23:21

Čípek 20-25 cm? To mi příjde trošku hodně!? Loni (z neznalosti) jsem myrob. očkovance seřezal na ostro (očka slivoní, rynglí, meruněk) - z 8 se chytlo 6 (roli však mohly hrát i holomrazy -550n.v.- očka jsem nazakrýval). Letos seřežu jednoleté semenáče myrob. na čípek 5-10cm max.

Při pokusném očkování 4-5 letého dřeva durancií 1,5 m nad zemí slivoněmi a rynglemi (4+4očka), se slivoně chytly všechny, rynglí půlka. Řez na čípek v březnu (ano, ve špatné době). I tak se očka ujala, rány jsou po 2 letech téměř zavalené.

M.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 82.71 (?), 21.3.2011 19:15, zobrazeno: 5002x

Koncem léta jsem očkoval mladou třešeň.Už teď je zřejmé, že se očka ujali.Kdy mám odříznout planou část nad očkem? V jaké vzdálenosti od očka? Nezahltí se mízou očko, pokud tam nechám jen to jedno?Kmínek stromku má průměr cca 3-4 cm.Očkoval jsem cca 70 cm nad zemí, přímo na kmínek.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 21.3.2011 19:29

Nu, jsem zvyklý očkovat na jednoleté výhony. Znamená to, že jste očkoval na starší dřevo nebo ten letorost byl tak silný?
Podnož bych odříznul na čípek - tedy 3 - 4 pupeny nad ujatým očkem. Učinil bych tak co nejdřív, kdy je jasné, že očko bude rašit - tedy když začne pupen zelenat. Skutečnost, že po očkování odpadl řapík a že očko vypadá svěží, ještě není důkazem, že určitě vyraší. Obrost na čípku se pak v průběhu roku opakovaně zakracuje, aby výhon z očka rostl nejvýš. Úplně bych čípek odříznul až v době, kdy výhon z očka bude silnější než ponechaný čípek. 
   To ale platí u jednoletých čípků.  Víceletý kmínek 4 cm silný jsem neočkoval - bál bych se m.j. že silnější kůra očko zavalí - ale postup bude asi podobný. Jen čípek bude třeba ponechat adekvátně déle.

Očka se ujali... Dbejte, prosím, trochu na gramatiku.

borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 82.71 (?), 22.3.2011 21:33

Pánové děkuji za info.Tak to bych udělal úplně špatně.Chtěl jsem to naostro říznout hned nad očkem a zavoskovat!!Ty stromky jsou už větší proto je ten kmínek silnější.Takže jsem očkoval na starší dřevo.Uvidím jak to bude vypadat jakmile to začne pučet.Zkoušel jsem i slivoně(na starší dřevo-neůspěšně).

Hm a za tu gramatiku se omlouvám a mooc se stydím

Polepším se...

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.220 (?), 21.3.2011 20:05

Tak jak píše Miloš Vysloužil. Já jsem zrovna dnes odstřihával zaočkované výhony mahalebky třešněmi tak ve výšce 20-25 cm nad ujatým očkem. Mám je však slabši, asi 0,5- 1 cm. Pupence se už pěkně nalívají, síla kořenů půjde po zastřižení do očka a to o to rychleji poroste. Časem (někdy v létě) zastřihnu čípky na ostro. Kdyby se to neudělalo teď na jaře, tak očko může zůstat spát, nebo se v růstu hodně opozdí. Ještě bych měl sundat pásku...

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 158.241 (?), 22.3.2011 23:21

Čípek 20-25 cm? To mi příjde trošku hodně!? Loni (z neznalosti) jsem myrob. očkovance seřezal na ostro (očka slivoní, rynglí, meruněk) - z 8 se chytlo 6 (roli však mohly hrát i holomrazy -550n.v.- očka jsem nazakrýval). Letos seřežu jednoleté semenáče myrob. na čípek 5-10cm max.

Při pokusném očkování 4-5 letého dřeva durancií 1,5 m nad zemí slivoněmi a rynglemi (4+4očka), se slivoně chytly všechny, rynglí půlka. Řez na čípek v březnu (ano, ve špatné době). I tak se očka ujala, rány jsou po 2 letech téměř zavalené.

M.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 23.3.2011 7:10

Čípek slouží m.j, jako opora k letorostu vyropstlíému z očka, který se k čípku přivazuje. Délka 15 - 20 cm mi nepřipadne dlouhá

host - 47.231 (?), 23.3.2011 12:06

Čím "kratší" čípek je, tím dříve vyrůstající očko přeroste tento čípek a začne dostávat více živin a rychleji sílit. Tolik moje představa. Stejně vyrůstající letorost časem přivazuji k opoře, tudíž čípek beztak jako oporu nevyužiji.

Mittw.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 14.30 (?), 23.3.2011 16:04

Zkrátit se dá vždycky. Rašící pupeny na čípku vylomím. Delší čípky - alespoň jsou dobře vidět a při pohybu ve štěpnici ně nešlápnu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz