Ako uchovať vrúble



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                     
host - 251.162 (?) 
31.12.2010 12:13

Ja vruble zapichnem do zemiaka a dam do mikrotenoveho vrecka, ale asi len do tretiny a ulozim do chladnicky.Nic mi neplesnivie. Pred vrublovanim konce zrezem do ziveho a namocim ich na niekolko hodin do vody/cca 4az 5/. Ono sa potom aj ta kora na tych vrubloch napne. Taka perlicka vruble rezane zaciatkom januara, ockovane v auguste/odroda Topaz, ulozene v chladnicke sa mi bez problemov chytili. Stromcek na m9 mi uz aj rodi. Takto som si namnozil sam cca 110 stromcekov/jablone, marhule ceresne/. Ale ako napisal pan, ze visne a ceresne je lepsie stepit v auguste, tak s nim mozem len suhlasit. Nech sa Vam dari.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 61.6 (?), 1.1.2011 14:27

Ad Peter

Mírně zaschlé rouby se svrasklou kůrou se ve vodě oživí - kůra se napne. Ale jen u jádrovin, resp jen u jádrovin je ujímavost takových oživených roubů dobrá. Zaschlé rouby peckovin jsou i po namočení obvykle odsouzeny k neúspěchu.
   Podobnou perličku mohu uvést - rouby pouze zapíchnuté u paty stromu jsem v létě zapomněl vyhodit a o rok potzději jsem je zkusmo namočil a narouboval. Ty, co nebyly uvnitř suché a hnědé, se ujmuly. Samozřejmě šlo o jabloně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 137.170 (?), 9.8.2012 21:38

Dobrý den.
Hodně roků jsem nerouboval, až loni 3 semenáče jabloní a letos 2 semenáče jabloně za kůru (5 roubů), 1 myrobalán za kůru (1 roub) a 1 ptáčnici do boku (1 roub), počátkem května. Vše roste (540 m/m). Nožík stará rybička (měkká rezivějící ocel), snadné a rychlé nabroušení. „Uložení roubů“: Větévky Booskopského, skoro bez letorostů, byly v únoru cca 14 dní volně v temperovaném, suchém skladě, pak zaházeny v lese u potůčku na ledu hrabankou, před roubováním máčeny den v lesním potůčku. Letorost pološvestky a letorost třešně (odrůdy neznám) byly odebrány počátkem března při jarním tání (550-600 m/m) ze snadno dosažitelných boků korun. Zaformovány do válečku tajícího sněhu a uloženy v mikroténu do mrazáčku ledničky. Pak dva dny „rozmrazení“ v zeleninové části ledničky, pak opláchnutí ve studené vodovodní vodě a den oschnutí v ledničce. U slivoně a třešně rouby s 2 pupeny, u jabloně 2-3. Slivoň a třešeň roubovány na severní stranu kmínku. Po naroubování byly cca 2 týdny rouby obaleny staniolem z čokolády. Nemyslím si, že je to tak nejlepší, ale je to „inspirace“ pro „panelákové“ zahrádkáře, že i tak odebrat, uchovávat a použít rouby jde. JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 180.241 (?), 16.1.2011 6:30

Peckoviny štěpuji bez problémů ze stromu na strom tam, kde odrůda raší pomaleji nebo stejně jako podnož. Například místní ryngle na odkopek švestky. Ale třeba mirabelku, možná Nancyskou, možná nějakou místní či nějaký místní myrobalán, musím rouby řezat nejméně 14 dní předem, pokud ji chci naroubovat na odkopek švestky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 66.105 (?), 1.1.2011 11:38

Rouby řezané až při štěpování jsou asi nejlepší, a proto se velmi dobře chytají i při štěpování v ruce. Nemusejí být ani moc silné a řez je pak méně pracný. Některé dřeviny však brzy raší (mandloně, broskvoně, angrešt) a v březnu už je na odběr pozdě. Mimmo

Štěpování
Štěpování
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 113.78 (?), 21.1.2011 10:05
Ja stepim kostkoviny spojkovanim na tensie podpniky. uspesnost tak 90%. dolezity je ale termin!!! nejde ani tak o kalendarny termin, ale vystihnut par dni ked uz skoncia tuhe februarove mrazy. moze este nasledovat nejakych -5, -7 °C nejaka slabsia marcova zima, ale nemalo by uz byt -15°C napriklad. To je v nizsich polohach koncom feb., v horach tak do 10.-15. marca. Vruble odoberam den, dva pred stepenim, alebo v ten den, teda idu zo stromu na strom. Vyhoda je ze odpada uschova vrublov. Nevyhoda je ze v priebehu jedneho tyzdna musim obehnut vsetky stromy s ktorych beriem vruble, vsetko to zastepit a pri chladnom pocasi to neni bohvie co. Ceresna, slivka, marhula spojkovanim tak na 90%. Skusal som tak isto ceresnu do vacsich pnikov na koziu nozku, ide to tak na 50%. Dobre je ak mesiac stupa od novu do splnu. Este raz termin!!! po 15.marci je uz ujimanie slabe az ojedinele. vazbu robim elektrikarskymi izolackami z pvc, samolepiace. sikovne sa s tym robi a podla farby pasky poznam nastepenu odrodu (nie tmave farby, kvoli ohriatiu na slnku). skuste, nic za to nedate. Radovan
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 21.1.2011 10:48

Přesto bych se klonil k dřívjšímu (prosincovému) odběru roubů. S uskladněním problém není, do předjarního štěpování zůstanou svěží i kdybyste rouby nechali ležet pod stromem.  Pokud se ale neujmou, je možné ještě v květnu roubováním za kůru neúspěch napravit (tím spíš, máme-li rouby vzácnějších odrůd). 
   Souhlasím, že na přelomu února a března lze roubovat přímo ze stromu na strom. Většinou ale rouby z vlastní zahrady neštěpuju (odrůdu nepotřebuju, už ji tam mám).  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 95.62 (?), 21.1.2011 13:33
Ano, odoberanie vrublov december/januar je vzdy hlavne. Mal som problem, ked na vrubloch uskladnenych v jame na zemiaky mysi vyzrali mnoho ociek a nebolo co stepit. Beriem stale zimne vruble, ked ma susedia poprosia nieco zastepit, aby bolo z coho. Mam taku mini skolku v zahrade, ako mnoho ludi, enom tak pre kamaratov. Tam ale vsetky kostkoviny robim opisanym sposobom. Je to pre mna lepsie, za tyzden mam hotove. V lete ockovat nestacim, je vela prace s kosenim a zo senom. No kolko ludi tolko sposobov, hlavne ked to rastie.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hudos0781 - (34) - 185.1 (?), 6.3.2016 13:17

uložil som si vrúble do piesku v pivnici. lenže teraz sa náhle oteplilo a stúpla aj teplota v pivnici. v pivnici je tma, ale aj napriek tomu som si všimol, že na konárikoch čerešní sa zazelenali puky. je to v podstate len tak svetlo zelená farba na špičke puku. mám ich ešte ďalej skladovať či už ich mám vyhodiť? 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.204 (?), 12.3.2016 10:21

Rozhodne nevihazujte

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika