Co s nadbytkem letních jablek?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 169.89 (?), 23.7.2014 20:55
moštovat, mošt zavařit, zamrazit a nebo nechat překvasit a vypálit. Jak je komu libo..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 23.7.2014 21:22
Přijatelné a dost sladká je také sušená křížala.Mám je (sterilované nasucho v mikrotroubě) ještě od loňska. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 24.7.2014 10:45
Pro úplnost bych ještě zmínil možnost zkrmování přebytečných jablek dobytkem. Možná že nějaký chovatel v blízkém okolí by zpestření jídelníčku pro své zvířectvo ocenil, a možná by se odvděčil i nějakou naturálií. Pamatuji si, že babička běžně přidávala jablka prasatům do šrotu a brambor. Jistě by nepohrdli ani koně, krávy, kozy...
Já mám na nedávno pořízené zahradě mj. velikou jabloň odrůdy Průsvitné letní. Loni neměla nic, letos je obsypaná, větve ohnuté, jablíčka velikosti pink - ponkových míčků. Abych dělal probírky na takových obludách nemám čas. A co s takovým kvantem rychle se kazících jablek? Už nyní se pod stromem takřka nedá projít, protože je to jako na "kuličkové" dráze. Takže pro mne platí rada pana Miloše. Odrůdu zachovám, ale jen na části menšího stromu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Iva 2 - (34) - 240.17 (?), 24.7.2014 10:49
Já z letních jablek a padavčat dělám přesnídávky. Jablka rozvařím, přidám cukr, citron a vmíchám vanilkový puding. A pro padavčata které jsou nahnilé a odkrojky ze zpracování jablek si jezdili myslivci, brali to pro divočáky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.130 (?), 6.8.2015 11:27
Nechat ta jablíčka zkrmovat, to je hrozné!!! To mi připadá jako nemístný defétizmus, takhle tedy ten kapitalizmus nevybudujeme...
Navrhuji udělat jablečné víno- to, že ta podzimní jablka jsou lepší, přece není vada. Letní jsou trochu mdlá - tedy chybí kyseliny a taniny. Tak je tam přidáme a je to (citron, event hůře kyselina citronová+trnky, čaj...). Dělal jsem docela dobré víno i z planých okrasných... Udělat dobrou věc z ideálních surovin umí každý... Udělat třeba z chcíplého osla a trochy dubových pilin uherák, to je teprve pro umělce...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |