Šťáva u černeho rybízu zkysala - co s tím?



PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?)
17.2.2019 11:55

Ale pořád nevíme, co znamená to zkysání. Jestli je to jen zkvašené a nemá octovou příchuť, dávejte si to do čaje místo citrónu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
host - 157.7 (?), 15.2.2019 21:34, zobrazeno: 5949x

Zkysala mi šťáva z černého rybízu. Je možnost nějakého dalšího využití?

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 16.2.2019 8:37

Nechat zoctovatět. Je to dobrý vinný ocet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 16.2.2019 8:52

Zkysnout může mléko nebo zelí, rybízová šťáva jen teoreticky. Nejspíš začla alkoholově kvasit. Kdysi jsme takto doředili a nechali vykvasit na dezertní víno nakvašený sirup z červeného rybízu. Výsledek byl překvapivě pitelný

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 16.2.2019 9:02

Totéž jsem musel udělat loni/letos. Začalo kvasit několik lahví sirupu a tak se to zpracovalo podobně. Loňské hicy nepřály receptům "za studena". Ten první post jsem myslel doslova, už naoctěný produkt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 143.200 (?), 16.2.2019 10:24

To je různé. nevíme jestli máte sirup (nad 50% cukru), ovocný koncentrát slazený (5-49% cukru) a nebo pastrované mošty/nektary (pod 5% přidaného cukru).

Obecně lze užít recepty na dušená masa, kde je redukovaná omáčka založena "na víně" nebo "na pivě". Vhodnější jsou recepty z indické a německé kuchyně než ty "francouzské". Déle obecně pak založit kvasy k pálení nebo pro domácí ovocná vína.

SfK.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 157.7 (?), 17.2.2019 11:50

je to pouze čistá šťáva,-bez cukru,  pasterovaná, ale víčka na sklenici nechytla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 17.2.2019 11:55

Ale pořád nevíme, co znamená to zkysání. Jestli je to jen zkvašené a nemá octovou příchuť, dávejte si to do čaje místo citrónu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.7 (?), 17.2.2019 12:40

Je to zkvašené.

Budeme dávat do čaje.

Napadlo mi, šlo by evt přidat cukr a vinné kvasinky a udělat víno?

Děkuji Vám všem za rady a zdravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 17.2.2019 22:25

Samozřejmě, že by to šlo. Rybízové víno se dělá (10 litrů) asi z 3 litrů šťávy, 2-2,5kg cukru a zbytek voda a kvasinky. Pokud byla šťáva jen vylisovaná (ale taková šťáva by rosolovala ještě zastudena),  lze ten recept použít.  Pokud byla šťáva získána parou nebo zalitím horkou vodou, je třeba to zohlednit.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 223.242 (?), 17.2.2019 22:55

Někdy je dobré používat tyndalaci tedy opakovanou pasteraci či sterilaci mezi kterými dojde k vychladnutí tyndalované potraviny. Já ji používám zejména u rajských protlaků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika