Sirupy za studena, v odšťavňovacím hrnci či sterilizované?



host - 149.4 (?) 
13.6.2016 10:10, zobrazeno: 12337x

Dobrý den, léta dělám sirupy za studena, ovoce i bylinky. Jeden problém to s sebou přináší. Někdy sirup jemně zkvasí. není to na škodu, ale přeci jen nějaký proces tam probíhá. Tak jsem začala přidávat Prostředek ke konzervování od Dr. Oetkera v polovičním množství, než je uvedeno na návodu. Už se nikdy nezkazil. Ovšem ráda bych i tuto část chemie odstranila.  Můžete mi sdělit Vaše názory?

Za studena se zachová většina vitamínů a látek

Sterilizací se zase asi vyhnu jak kys.citronové, tak Přípravku ke konzervování. Co je lepší?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 17.210 (?), 13.6.2016 14:09

...niekde som cital, ze sterilizacia sipiek pred susenim vedie k zniceniu enzymov, ktore pomaly s casom rozkladaju vitamic C. Islo o upravu pred susenim sipiek. Paradoxne sa jemna tepelna uprava pouzivala aby sa dlhodobo zachovalo viac doleziteho vitaminu C v susenych plodoch. Takze nemam nic proti miernej sterilizacii, i ked mozno chutove kvality sa tym znizuju.

Co mate proti kyseliny citronovej? Internetisti uz stihli vymysliet karcinogenny ucinok pre kyselinu citronovu - poplietli cyklus kyseliny citronovej, ktory sa nazyva aj Krebsov cyklus s rakovinou z nemeckeho slova "krebs". Logikou: Krebsov cyklus = cyklus kyseliny citronovej = "rakovinovy" cyklus... dosli anonymni diskutanti internetu na to, ze kyselina citronova je karcinogenna a lepsie je pit coca colu, ktora ma namiesto nej kyselinu fosforecnu.... ta je vraj zdrava!

Na rozdiel od niektorych inych konzervantov povazujem kyselinu citronovu za prirodnu latku a vyuzitie jej konzervacnych swchopnosti je ok. Dalsia zlozka co by sa mohla vyuzit je cukor, ktory pri istej koncentracii tiez konzervuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 13.6.2016 14:47

Kyselina citronová jisé konzervační účinky má, ale poměrně slabé nebo ve vyšší koncentraci či v kombinaci s větší dávkou cukru.
    Nicméně, pokud vyrábíte sirup, asi se bez kyseliny citrónové neobejdete - již kvůli chuti. Šťáva po naředění by bez kyseliny měla dost fádní chuť, a to i rybízová.
    Co se týče samotné konzervace sirupu. Já bych se nebál chemického konzervantu - kyseliny sorbové. Její škodlivost je minimální a sirupu naráz nepijete velké množství. Navíc otevřená láhev sirupu se konzumuje delší dobu, takže vysterilizovaný sirup by se beztak začal kazit.  Proto to řeším tak, že když vyrobím sirup, použiji konzervant. Pokud vyrobím šťávu přímo k pití, pak se snažím vypít ji rychle čerstvou, nebo sterilovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 17.210 (?), 13.6.2016 17:16

Ešte sa dá dodať, že aj kyselina sorbová je prírodná látka a je prítomná v jarabine. Samotná kyselina sorbová alebo sorbáty (soli kyseliny sorbovej) budú mať vyššiu účinnosť, ak ich použijete v kombinácii s kyselinou citrónovou (alebo akoukoľvek inou kyselinou napr. octovou). Takže použite obe.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 88.245 (?), 28.7.2016 18:04

Diky vsem za reakci:-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika