...niekde som cital, ze sterilizacia sipiek pred susenim vedie k zniceniu enzymov, ktore pomaly s casom rozkladaju vitamic C. Islo o upravu pred susenim sipiek. Paradoxne sa jemna tepelna uprava pouzivala aby sa dlhodobo zachovalo viac doleziteho vitaminu C v susenych plodoch. Takze nemam nic proti miernej sterilizacii, i ked mozno chutove kvality sa tym znizuju.
Co mate proti kyseliny citronovej? Internetisti uz stihli vymysliet karcinogenny ucinok pre kyselinu citronovu - poplietli cyklus kyseliny citronovej, ktory sa nazyva aj Krebsov cyklus s rakovinou z nemeckeho slova "krebs". Logikou: Krebsov cyklus = cyklus kyseliny citronovej = "rakovinovy" cyklus... dosli anonymni diskutanti internetu na to, ze kyselina citronova je karcinogenna a lepsie je pit coca colu, ktora ma namiesto nej kyselinu fosforecnu.... ta je vraj zdrava!
Na rozdiel od niektorych inych konzervantov povazujem kyselinu citronovu za prirodnu latku a vyuzitie jej konzervacnych swchopnosti je ok. Dalsia zlozka co by sa mohla vyuzit je cukor, ktory pri istej koncentracii tiez konzervuje.