Za kolik prodat slivovici ročník 1969?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?)
25.9.2014 12:33

Tak, tak. Prodávat asi nemá smysl. Málokdo Vám taky zaplatí vyšší cenu, ten ročník těžko dokážete, žádný certifikát asi slivovice nemá. Navíc tak starou pálenku skutečně nepil každý.
   Dalším problémem je, že technologie vedení kvasů a pálení (i legálního), v šedesátých letech se trochu lišily od těch dnešních. Dokonce kritéria dobré slivovice byla jiná - čím víc drhla, tím byla lepší. Čas jistě cosi zakulatí, ale zázraky dělat neumí.
   Ochutnejte a dejte vědět. Já teď "likviduji" destiláty z roku 1983 a 1986.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 115.6 (?), 24.9.2014 21:59, zobrazeno: 9569x
U otce v garáži jsme našli pár lahví slivovice po dědovi, ročníky 1969 a 1971, jakou můžou mít dneska cenu? Díky
Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 24.9.2014 22:05

... stejnou jako předloňská... V lahvi už alkohol prakticky nezraje a stárnutí aromatických složek probíhá intenzívně jen v první fázi po naláhvování (tak 1/2roku).

Rozhodně je lepší ji vypít doma s přáteli než prodávat. Když už bude jen průměrná, tak alespoň budete mít o čem vyprávět těm, kteří neochutnali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 57.250 (?), 25.9.2014 12:33

Tak, tak. Prodávat asi nemá smysl. Málokdo Vám taky zaplatí vyšší cenu, ten ročník těžko dokážete, žádný certifikát asi slivovice nemá. Navíc tak starou pálenku skutečně nepil každý.
   Dalším problémem je, že technologie vedení kvasů a pálení (i legálního), v šedesátých letech se trochu lišily od těch dnešních. Dokonce kritéria dobré slivovice byla jiná - čím víc drhla, tím byla lepší. Čas jistě cosi zakulatí, ale zázraky dělat neumí.
   Ochutnejte a dejte vědět. Já teď "likviduji" destiláty z roku 1983 a 1986.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 79.173 (?), 25.9.2014 13:36

Poprvé jsem pálil z meruněk cca 1985. Starou belu jsem tehdy věděl o zakládání a vedení kvasu, natož o kvasinkách, jejich výživě a teplotě vhodné pro kvašení. V mém případě je "loňská" mnohem lepší než kterákoli z období mých začátků. Stáří pálenky nevypovídá o její kvalitě vůbec nic.   j.c.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.7 (?), 25.9.2014 14:49

ale v pripade konaku je pocet rokov v sude dolezity... alebo nie?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 25.9.2014 15:59

jenže v sudu probíhá reakce se dřevem a v něm nasáklých aromatických látek z barikového vína i portského. Pak nastupuje degustér, který rozhoduje co se nechá zrát dále a co se má spotřebovat po smíchání s jinými obsahy sudů. Nejdéle se nechává ležet nejlepší z nejlepších a v opravdu dobrých sudech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 25.9.2014 16:35

Některíé destiláty časem své aroma ztrácejí. Švestky si ho drží dlouho, jablka taky (ty ho zas moc nemají). Ale meruňkové aroma ležením slábne, i v zavřené lahvi. Nejlepší meruňkovice skutečně bývá tak rok stará.
   Nelze srovnávat čirou ovocnou pálenku s destiláty zrajícími v sudech - koňakem, whisky, dokonce ani pravým calvadosem. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.154 (?), 30.9.2014 12:07

V roce 1994 dostal otec k padesátinám od babičky flašku slivovice, co mu schovala, když šel na vojnu. Všichni jsme se na ňu těšili (vyrůstali jsme na dědově horněmčanské duranciovce). Špunt zalitý voskem, nechyběla ani kapka. Po otevření bohužel skoro bez vůně a chuti,  jak čistý líh. Byla okamžitě přesunuta do kategorie "návštěvová". Ale třeba ta Vaše bude dobrá, držím palce. Komu vydrží slivovica dýl jak 5 let, tak by ju snad ani neměl mít, pokud teda schválně nearchivuje vzorky :).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 0.224 (?), 13.10.2014 7:25

Za kolik se běžně prodává loňská nebo předloňská slivovice? Děkuji za odpověď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
pepa kot - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (385) - 64.250 (?), 13.10.2014 7:30

Záleží za kolik ji kdo koupí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika