Wagenheimova nerodí

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 155.121 (?)
6.12.2013 16:18

A co moje oblíbená pilatka švestková, je schopná zničit 100 % květů!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
merapi - (28) - 74.67 (?), 6.12.2013 13:30, zobrazeno: 7889x

Pěkný den,

v listopadu 2009 jsem zasadil Wagenheimovu švestku. Půda spíše težší, jílovitá, výška cca 460 m. Roste pěkně, ale vůbec nerodí. Kvete, letos i dost, ale nakonec na stromě najdu 2 švestky. Nyní je cca 3-4 m vysoká. Kupoval jsem ji právě s tím, že je samosprašná, protože nejbližší švestka je cca 80 m.

Mé dotazy zní:

- je normální u této odrůdy, že po 4 letech ještě neplodí i když kvete?

- bylo by možné na ni naroubovat jinou odrůdu, tedy bylo by to ku prospěchu? Je možné roubovat jakoukoliv slivoň?

- jak roubovat, když jednoleté výhony má na koncích víceletých větví (pro kopulaci), nebo uříznou jednu z hlavních větví a roubovat za kůru? Rouby odebírat nyní a roubovat únor/březen?

Velice děkuji za pomoc.

Richard

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 6.12.2013 15:03

1)Švestky začínají plodit podle kondice, podnože 4-6 rokem.Stává se, že rok předtím shodí všechny květy, a zarodí málo, nebo nic.

2)Kvůli samoopelivosti jste se mohl rozhodnout i pro jinou, ta je taky dobrá.

3)Vhodný opylovač naroubovaný v korunce je vždy přínosem, pro samosparašné, i cizosprašné.

4)Roubovat můžete anglickou kopulací v některý slunečný den v březnu na vhodný výhon, nejlépe blíže terminálu, nebo v květnu po odkvětu za kůru, nebo očkovat v srpnu.Očkování mi přijde jednodušší,taky netřeba řezat ,přechovávat rouby předem,ale můžete očkovat ze stromu na strom(pokud neznáte,základní info i s obrázkama najít na netu-vygooglovat)

5)Vhodné rouby pro jarní roubování odebírat od prosince do února.Pozdější termín je meně vhodný.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 155.121 (?), 6.12.2013 16:18

A co moje oblíbená pilatka švestková, je schopná zničit 100 % květů!

host - 189.156 (?), 6.12.2013 17:04

Vhledem ke každoročně obsypaným starým stromům u cest se dá snad tvrdit, že tato odrůda není pri pilatku extra atraktivní...

Ing. Fidla

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 38.136 (?), 6.12.2013 21:30

Pilatka se ale nemusí vyskytovat všude. Postřik bych vyzkoušel /ihned po opadu většiny květních plátků, Calypso, Mospilan, Reldan/. Také bych pohnojil boraxem dle návodu už teď, i na sníh, aby do jara zasákl ke kořenům. Ve studené vodě se rozpouští nesnadno. V předjaří třeba Cererit. Pokud to je pilatkou, tak se na ošetřených stromech lámou větve pod tíhou úrody. Vyzkoušené!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.201 (?), 7.12.2013 17:43

Vůbec bych se netrápil tíám, že 4letá Wangheimova ještě neplodí. Aspoň stihne vyrůst a vytvořit pěknou korunu. Jakmile začne plodit, obvykle přeplozuje, takže růst zpomaluje až zastavuje. Pohnojení boraxem i ochrana proti pilace je na místě, ale nemyslím, že by se bez toho strom nerozplodil.

host - 125.240 (?), 9.12.2013 18:17

Mohu potvrdit, vloni Wangenheimova zaplodila poprvé (pátý rok po výsadbě) pár plodů, letos jsem nastačil podpírat větve.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 179.38 (?), 9.12.2013 18:49

Opravdu nevím, jak velké škody dokáže, nebo nedokáže pilatka učinit.U mě slivoně, rynglota v plné plodnosti vždy zakvete v takové míře, že jsem rád, když ze všech květů nebudou plody-nehodlám lozit po vysokokmenech, abych později vykonal probírky plodů.Proti pilatce tedy neošetřuju, protože nevidím účel.Nechci zvyšovat míru chemických ošetření nad minimální rozumnou mez.Navíc vidím navzdory všem tvrzením na obalech v chemickém postřiků dokvétajících květů riziko pro včely.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz