TopTaste?

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?)
27.9.2013 14:00

Na nějaký vážený průměr vážení to Vážení přátelé  už nebude, protože dnes už jich není mnoho, a ty co zůstaly jsou menší.Několik posledních plodů Toptaste se mě podařilo zachránit, abych mohl demonstrovat jejich částečnou odlučitelnost od pecky.Neodlučitelnost se týká hlavně plodů menších, a těch co rostly na druhém stromku.Mám totíž dva, a každý na jiné podnoži, a je to co do odlučitelností znát.Pochopil jsem ze slov pana Mikeše, že by podnož krymsk měla končit vegetační období dříve, a ten fakt je prý už znám.Já to ale nevím proto se v dalších období budu muset o tom teprve přesvědčit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 182.2 (?), 19.9.2013 12:52

Já už mám slizeny i Durancie.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.9.2013 14:00

Na nějaký vážený průměr vážení to Vážení přátelé  už nebude, protože dnes už jich není mnoho, a ty co zůstaly jsou menší.Několik posledních plodů Toptaste se mě podařilo zachránit, abych mohl demonstrovat jejich částečnou odlučitelnost od pecky.Neodlučitelnost se týká hlavně plodů menších, a těch co rostly na druhém stromku.Mám totíž dva, a každý na jiné podnoži, a je to co do odlučitelností znát.Pochopil jsem ze slov pana Mikeše, že by podnož krymsk měla končit vegetační období dříve, a ten fakt je prý už znám.Já to ale nevím proto se v dalších období budu muset o tom teprve přesvědčit.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10527) - 70.240 (?), 27.9.2013 17:22

Rozřezané plody vypadají vždy lákavě. Současná chuť zapomenutých plodů Toptaste působí sice v konkurenci s jinými současně zrajícími odrůdami poněkud fádně, nicméně mám stále pocit jisté kvality pravé švestky. Nejspíše to má na svědomí jeden z rodičů Toptaste a to kvalitní Domácí švestka. Nevím jestli se nepletu, ale zaznamenal jsem tvarovou podobnost vyobrazených plodů pana rosti&slavíka u odrůd Topfirst a Topfive. Jejich chuť nebyla nějak zvlášť mimořádná? Co si vzpomínám, tak pan rosti&slavík chválil v tomto období hlavně Katinku.

host - 125.240 (?), 27.9.2013 20:28

Hlavní sklizeň durancií bude u nás příší týden, něco málo mám už sklizeno v sudech. Poslední Toptasty skončily v sudu před třemi týdny společně s Gabrovskou, Wangenheimovou a s Čačanskou rodnou, s Duranciemi se asi ani v budoucnu u nás nepotkají. 

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 114.55 (?), 23.9.2013 21:01

Dobrý večer.

Svokrovi u mňa na záhrade zachutila Toptaste, tak by som mu rád jeden stromček na jeseň kúpil. Neviem sa však rozhodnúť, aká podnož bude najvhodnejšia do jeho podmienok - Spišská Belá, 625 m n. m., pôda nič moc, v zime silné mrazy (je to pod Tatrami).  Asi najodolnejší je myrobalán, len nechcem, aby mu priveľmi utiekla do výšky. V plantexe ju teraz majú len na St.Julien. Ďakujem vopred za radu.

Peter

host - 208.12 (?), 13.11.2013 18:09

Má již někdo vypáleno z Toptaste?

host - 125.240 (?), 13.11.2013 18:36

Z pěti stromů bylo letos asi 90kg ale velká část se snědla a zbytek skončil v sudu s ostatními odrůdami.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10527) - 70.240 (?), 18.12.2013 19:00

Ano, pane Jano, velká přednost Toptaste spočívá v odolnosti proti monilióze, díky vysoké pevnosti plodů, až do fádně sladkého přezrání. V letošním roce měly první zralé plody i mírnou kořenitost, ale ty pozdější už bohužel ne. Byly i prakticky zcela odlučitelné od pecky. Bohužel ty pozdější už jen částečně, nebo vůbec. Pokud by se pravá chuť Toptaste skrývala právě v těchto letošních nejdříve zralých plodech, byla by to špičková odrůda pravé švestky.

host - 227.45 (?), 18.12.2013 21:50

Mohla by to byť veľmi vhodná odroda na povidla pán Petr keby bola úplne olučiteľná od kostky. Takú Toptaste ako má pán PaR by som chcel. Jano

host - 125.240 (?), 19.12.2013 16:25

Pokud budete mít, pane Jano zájem, není problém rouby poslat. PaR

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty