TopTaste?



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?) 
6.5.2013 16:36

A je ta Durancie lepší i na přímý konzum? Já mám u Toptaste neoddělitelnou pecku od dužniny, takže je tady mezi těmito odrůdami jistá podobnost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 213.119 (?), 6.5.2013 19:44

Durancie - dužnina žlutozelená jemná, mírně vláknitá, velmi sladká. U pecky je dužnina tuhá, mírně kyselá až mandloně nahořklá (ale příjemně). Od pecky neodlučitelná.   V pálence je cítit chutě mandle a vůni višně. Obsahem cukru srovnatelná s Toptaste.

Je dobrá i na sušení. Šarkou netrpí. Prostě univerzální odrůda, bohužel neodlučitelná od pecky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 7.5.2013 10:45

Jestli bude ten Toptaste !jen! sladký jako například plody ZR, tak to bude určitě zklamání.Plody ZR sním pár, a už se mi z té sladkosti dělá mdlo.Proto musím vystihnout dobu, kdy ještě tak sladké nejsou.Pak mají v chuti ještě trochu kyselinky, která zlepší, podtrhne aroma, a potlačí přeslazené chutě, které zabijí vše kolem.

Takže nakonec nám nezbude, než si pořídit nějakou tu Durancii pro nevšední, fantastické zážitky.Co na tom, že je plod menších rozměrů, neodlučitelný od pecky, a je to jen "obyčejná ",všední odrůda.Však pro tu fantasticky sladce nahořklou chuť bych nejen já lezl po zarostlých škarpách, nebo v noci po cizích zahradách-máte se na co těšitlaugh!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 7.5.2013 14:51

Durancii už tady mám taky. Znáte to, člověku to nedá. Ale na ten Toptaste se těším. Zpravidla je ho třeba sklízet v místních podmínkách do konce srpna. Pak už začíná dužnina měknout a sladkost se zvýší na nepříjemnou úroveň. I tak jsou plody velmi syté. K přednostem patří to, že se plody na stromě nekazí ani třeba v polovině září, když už je dužnina měkčí a zcela neodlučitelná. Ale tvrdit, že je dužnina měkčí není myslím zcela přesné, plody si svoji pevnost udrží velmi dlouho. Spíše by se hodilo říci, že se mění konzistence a struktura dužniny s pevné na méně pevnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 7.5.2013 20:26

Top Taste?

Dobrý večer pan Petr z Pardubic. Nevím, kdy vám ve Vašem prostředí zraje Domácí velkoplodá, ale i kdyby zrála o 10 nebo 15 dnů spíš, než u nás na moravě, stejně by Top Taste zrála v 1 dekádě (možná i v 2 dekádě) září. Pochybuji však, že by byl takový časový rozdíl zrání. Spíš mě napadá, Zdali je to Top Taste.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10088) - 70.240 (?), 8.5.2013 14:38

Tvrzení, že se tady má Toptaste otrhat do konce srpna není zcela ideální. Spíše jde o to, sklidit plody v době, kdy je dužnina ještě dostatečně tuhá a tím pádem konzumně přijatelnější a alespoň nepatrně odlučitelná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 7.5.2013 20:37

Top taste?

Durancie je specifická sorta. U nás v okolí Brna se sklízela vždy po prvních mrazících, kdy prdelka dostala vrásčitý charakter- scvrkla se, a plod byl v nejlepší konzumní zralosti, a nejen to, ale i vynikající pro pálení, sušení(bezkonkurenční chuť) a podržte se-SKLADOVÁNÍ. Plody vybrané kvality se uskladnily na lísky, mírně zasířily a umístily v dobrém sklepě nebo studni, kde mnohdy vydržely přes Vánoce. Co se týká sušených dorancií, od doby, kdy zemřela má babička, která je sušila nad chlebovou pecí, lsem nic už tak dobrého nejedl.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 8.5.2013 14:57

Stejně mi neleze do hlavy, jak to v tom Německu s tím Toptastem upekli.Už jsem to tu jednou předestíral, a pokusím se znovu.Sledujte prosím hlavní proud mých myšlenek, abychom se v polovic někde nestratili.

Totíž-potíž je v tom, že odrůda je neodlučitelná, nebo někde stěží odlučitelná od pecky.Velmi sladká, při přezrání uvádějí v papírech až hodnoty blížící se třicítky Brixu.Zatím se všichni na tom shodneme, ale dále už jsou rozpory v růstu.Někde uvádí slabší růst, jinde zase velmi silný růst.Chtělo by se říci-"po kom to dítě je?Jeden z rodičů je známý-VALOR,který je slabšího růstu, samozřejmě podle podnože na které roste.Druhý z rodičů je mi trochu neznámý.V rodokmenu trůní odrůda DV-ale já tomu moc nevěřím.Spíše bych se přikláněl myšlence, nebo spekulaci, jak chcete, že němci moc nerozlišují,nebo málo rozlišují ,(nebo záměrně klamou) odrůdy DV, a odrůdu Durancie, proto bych se přikláněl k hypotézi, že tím druhým nepotvrzeným rodičem Toptastu je DURANCIE-která by mohla patřit do množiny Domácí Velkoplodé.Charakterové rysy, jako je sladkost, neodlučitelnost by tomu nahrávaly.Proč by se nemohla odrůda Durancie vyskytovat ve šlechtitelských programech pro její nesporné chuťové kvality?Zatím jsem ji v papírech oficiálně jako jednoho z rodiču u žádné z vyšlechtěných odrůd neviděl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 192.99 (?), 8.5.2013 17:34

Preliminary evaluation results of new plum cultivars
in a dense planting

Toptaste musí mít někoho z rodičů stejně jako je Jojo, Valjevka a Stanley. Monília laxa ve dřevě se vyskytuje v hojné míře se stejnými příznaky. Nicméně Jojo "vede" a u nás na Valašsku nepoužitelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.42 (?), 8.5.2013 21:05

Top Taste?

Pan Rosti& slavík.

Dle literatury je Top Taste slabě až středně bujně rostoucí. Dále pecka z bočního pohledu elipsovitá, z čelního pohledu úzce elipsovitá. Dužnina může na žebrech ojediněle ulpívat. Hodnocení sorty VALOR. Dužnina na jejích bocích může v horších letech částečně ulpívat. Tímto však nechci říct, že původ z německé strany je jasný. Další věcí je, zda je rozmnožována Top Taste. Víte jak to je. Kvůli penězům se dělají mnohem větší podrazy- nejen záměna odrůdy. Sám jich mám naočkovaných asi 250 ks (st julien) a jsem zvědav co to bude žač. Že by pravost odrůdy neměla mít záměnu, jsem na 99% přesvědčen, protože platím za licenci. Pokud by bylo jinak, lze to právně vymáhat, a to by bylo pro producenta oček značně nepříjemné.

Wendy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika