Topfirst
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 14.8.2013 13:33
Kdybych ji směl porovnat s kvalitou plodů Čačanská lepotica, která je u mě přezrálá, konzumovatelná tak jako v tuto dobu plody Topfirstu až koncem srpna, a kterou jsem z důvodů nedostatku místa pro nové odrůdy zrušil, tak bych v první řadě podotknul, že je rannější cca o tři týdny.Tento fakt katapultuje Topfirst o několik tříd výše.Marná sláva podmínky pěstování někdy nejde změnit, a pěstovat ČL u mě je tak trochu zbytečný luxus.Jak už řekl pan MV, tak i plody ČL se hodí pro pálení, nebo konzum, ale s podmínkou pěstování v srbském Čačaku, kde budou plody ČL jistě kvalitní.Byl jsem zvědavý u Topfirstu na deklarovanou růžovou barvu kolem pecky, i na blátivou konzistenci v přezrání-byl jsem mile překvapen.Nyní v prvotním zápalu to jako propadák nevidím.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 10.8.2013 14:43
Tak si ještě počkáme na konečný verdikt, až pan Miloš ochutná Middle Second ,protože většina ranných odrůd mu nějak nejde pod nos... krom Katinky...samozřejmě,a nazelenalého Carpatinu.Já musím konstatovat, že stále ještě nepoznám opravdovou chuť Topfirstu, protože plody ještě "visí" na stromě,a trhat je rozhodně nehodlám,jelikož by se pak nepoznalo nic.Na omak už některé jsou více měkčí, než visící plody Katinky.Na pravou chuť s ocáskem si počkáme až plody opadnou, a dostanou tu žlutohnědou barvu dužiny...jestli toho jsou vůbec schopny.Někdo by možná namítnul, že jsou už nahnilé, a mohl by mít z poloviny pravdu, ale teprve tam se pozná co odrůda dokáže... nebo nedokáže.Pán Libor-jen sa bojím, aby právě toto nebyla ta pravá chuťová charakteristika všech Topů .
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.12 (?), 14.8.2013 12:35
Potvrzuji předchozí příspěvek a zasílám foto Topfirstu z Vysočiny 460 m.n.m. v jižní expozici. Katinka má švestkovější chuť.
Vlastaman
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.12 (?), 14.8.2013 12:37
Foto nebylo moc zdařilé.
Tak ještě znovu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 14.8.2013 13:33
Kdybych ji směl porovnat s kvalitou plodů Čačanská lepotica, která je u mě přezrálá, konzumovatelná tak jako v tuto dobu plody Topfirstu až koncem srpna, a kterou jsem z důvodů nedostatku místa pro nové odrůdy zrušil, tak bych v první řadě podotknul, že je rannější cca o tři týdny.Tento fakt katapultuje Topfirst o několik tříd výše.Marná sláva podmínky pěstování někdy nejde změnit, a pěstovat ČL u mě je tak trochu zbytečný luxus.Jak už řekl pan MV, tak i plody ČL se hodí pro pálení, nebo konzum, ale s podmínkou pěstování v srbském Čačaku, kde budou plody ČL jistě kvalitní.Byl jsem zvědavý u Topfirstu na deklarovanou růžovou barvu kolem pecky, i na blátivou konzistenci v přezrání-byl jsem mile překvapen.Nyní v prvotním zápalu to jako propadák nevidím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.12 (?), 14.8.2013 13:39
Pane rosti&slaviku prosím o radu jak zasílat k jednomu příspěvku vícero fotek. Nikde jsem nenašel návod. Předem děkuji. Vlastamann
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 14.8.2013 13:47
Musíte být registrován, a přihlášen, jinak to nejde.
Topfirst má menší intenzitu růstu, což vidím jako přednost pro pěstování na malých zahradách.Velkopěstitelé této odrůdy budou ovoce podtrhávat, aby při přepravě byly plody ještě tvrdé, a neotlačovaly se.Jen lituji konzumenta, když si koupí švestky s cedulkou Topfirst v obchodě, tak plody už asi nedosáhnou potřebného dozrání, a budou mdlé a bez chuti.Jak jsem poznal, tak nejlepší plody jsou přezrálé, ale tak, že toho přezrání dosáhly ještě na stromě.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|