Švestky v sezóně 2012



Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.62 (?)
24.2.2013 12:06

Obrázky plodů budete přidávat také? Těšil jsem se, že s vámi porovnám fotky jednotlivých odrůd z loňska, ale asi paly za oběť při čištění počítače. Možná je ještě někdy vyštrachám...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 23.2.2013 0:07

Vidite pane Rosto... a ja na Lepotici nedam dopustit a to jsem jen o neco malo nize nez vy... Mnela sve problemy v zacatcich, ale co jsem zacal dodrzovat agrotechniku a pridal jsem i hnojeni na list..prozatim horka sul a trosku dusiku s borem a zmena je k prospechu.Zvysena kvalita plodu je, ale podle mne dana teplym letem, ktere u nas posledni dobou panuje.Kazda dozrala svestka co spadla na zem nebo jsem ji odhadl a utrhl v pravy okamzik, tak byla sladka jajko med.Dal jsem si rano 3-5 kousku 60g plodu a byl jsem po snidani.V zacatcich jsem nemnel odhad, kdy ji mam konzumovat... uz ji netrham ze stromu, ale beru to co spadne na zem.Jeji perioda dozravani je celkem dlouha, takze je porad co sbirat.Je to vlastne uz stara odruda a verim, ze spousta novych odrud je mnohem lepsich coz jsem se taky presvedcil, ale kdyz takova Lepotice proste dobre uzraje... ma dobry rok, tak takovou chut nema zadna jina polosvestka.Nechci rict lepsi, ale tu svou specifickou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 23.2.2013 0:11

 Myslite, ze kdyz dam Hagantu a Toptaste treba na Krymsk2...tak tyto odrudy porostou dobre, ale nebudou mit takove prirustky, jako kdyby byly na myrobalanu?...Nemuzu presahnout vysku trech-trech a pul metru vysky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.2.2013 9:16

Na myrobalánu už nekupuju nic... tedy skoro nic.Letos budu muset udělat vyjímku, protože na webu, kde chci "udělat"nákup, mají Herman jen na myru, a tu odrůdu moc chci, takže poruším zásady.

P.Rosťo nemůžu říci jak se zachovají Toptaste, Haganta na myrobalánu, protože to nevím.Někdy jsou rozdíly i ve dvou stromcích se stejnou odrůdou na stejné podnoži od různých výrobců.Takže je to trochu loterie.

Je zajimavé číst různé přízpěvky od různých lidí.Někteří mají v oblibě jen bujně rostoucí podnože, myrobalány,kde můžou čekat velké přírustky dřeva, a oddálenou plodnost.V dospělosti taky velkou úrodu, ale ti mají povětšinou velkou zahradu, kde se vleze více stromků, odrůd.Nebo taky malou zahradu, kde se vleze jen ten strom, a mají taky ovoce dost, ale variabilitu žádnou.Já už povětšinou kupuju stromky na zákrslých podnožích, protože chci mít co nejvíce odrůd.

Lepotici, jako i jiné stromy jsem hnojil taky statkovými, průmyslovými hnojivy, postřikem na list Wuxalem.Aby byla lepotice jaktakš dobrá, musel jsem čekat až přezraje, a spadne, pak jsem trochu cítil nějaký cukr, a navinulou chuť..Do té doby chuťově řepa.Báječná plodnost krásných, velkých plodů-ale jinak nic, a to i když bylo teplé léto, nebo né.Nemám tolik prostoru, abych si držel na zahradě plnič beček a žaludků.Možná o sto metrů níže by byly její plody dobré, ale u mě nic na co bych se vyloženě těšil.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.255 (?), 23.2.2013 9:22

Pokud budu hodnotit přímý konzum, tak je z mého pohledu nejlepší hanita a lépotica a navíc obě dvě jsou spolehlivě plodící. Pokud nepříjdou nějaké nečekané mrazy.

Hanita má pevnější menší plody a není tak šťavnatá, ale šárku u mě nemá a dírkovitost listů je minimální.

Lépotica má větší šťavnatější plody, šárku má, ale zatím jen na listech.

Na ostatní nové odrůdy zatím ještě nemám nějaký ucelený názor co se týče kvality plodů, ikdyž některé pěstitelské obtíže a neduhy už jsem tu popsal.

Prozatím je pro mě hanita a lépotica bez konkurence, ale třeba letos změním názor, to se uvidí...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10101) - 70.240 (?), 23.2.2013 10:44

Mám oba dva Toptasty na myrobalánu a rostou na nich zbytečně moc bujně, asi tak stejně, jako Domácí švestka na této podnoži. A rozhodně na ní neplodí stejně bohatě, jako třeba Stanley na myrobalánu. U Stanleye nemám k této podnoži žádné výhrady. Věřím tomu, že Čačanská lepotica může mít ve vyšších polohách problémy s kvalitou plodů. Mám stejnou zkušenost ze Železných hor a nakonec se to uvádí i v literatuře. Pán, co tady znovu připomněl Bryskou mně nasadil "brouka do hlavy". Měl jsem ji vysazenou společně s Č.ranou na chalupě, ale než začla rodit, byla chalupa fuč. Nevím, jak je to u Bryské s plodností, aby to nedopadlo jako s plodností Č.rané. Je možné, že by ale chuťově zastínila třeba zmiňovanou slívu Herman. Zraje ale o něco později. Že je Bryská zastaralá a překonaná odrůda by mě neodradilo. Co se týče japonských švestek, tak mě zaujala odrůda Superior a to díky velkým červeným "blumám", které produkuje. Ale nejspíš to bude ovoce jen pro okrasu, asi stejně jako to naznačilo to Angeléno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 23.2.2013 10:49

Rád bych se zeptal dle čeho nejlépe od sebe rozeznat Čač.lepoticu od najbolji - kdysi to tam vysadil děda, ale už neví, která je která, díky

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10101) - 70.240 (?), 23.2.2013 13:22

Kdyby otázku na rozdíly mezi Čačanskou Lepoticou a Čačanskou Najboljou dostal někdo v soutěži Deset stupňů ke zlaté, tak by za ni byl jistě vděčný. Plody Najbolji by měly být podlouhlejší, větší, zrají zhruba o týden déle a často mají až "protivnou" čačanskou příchuť. Z vyšších poloh "protivná" příchuť jistě převažuje. Přesto místní velkopěstitel měl dlouhodobě u Najbolji naprosto největší prodejní úspěchy. Čačanská Najbolja posloužila v Německu pro křížení nových velkoplodých odrůd. Co jsem měl možnost posoudit, tak z novějších odrůd se nejvíce najboljovská příchuť projevuje v odrůdě Tophit (z dobrých podmínek, z dobrého vyzrání, např. letos z Holovous). Tato čačanská příchuť se neprojevuje pouze v odrůdě Čačanská rodná. Podle mě tato specifická příchuť pochází z odrůdy Wangenheimova, která je jedním z rodičů všech čtyř odrůd. Někde se uvádí, že Čačanská rodná pochází z křížení Stanley x Domácí švestka a tudíž tato příchuť z Wangeiheimovy zde přítomná není. Je to logické, ale místní pisatelé s tímto tvrzením nesouhlasí (např. je toto tvrzení uvedeno v publikaci Blažek, Kneifl - Pěstujeme slivoně). Co se týče toho zrání, tak zde zraje Čačanská Lepotica kolem 10.srpna společně s Oullinskou renglódou. Najbolju nemám, ale mohla by zrát podle odhadu tak nějak před 20.srpnem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 23.2.2013 21:40

oba stromy - u kamenné zdi zrají snad nastejno a tak nelze zjistit termín kdy která je ranější či pozdnější, podle květů se to asi nedá poznat, že?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.62 (?), 24.2.2013 12:06

Obrázky plodů budete přidávat také? Těšil jsem se, že s vámi porovnám fotky jednotlivých odrůd z loňska, ale asi paly za oběť při čištění počítače. Možná je ještě někdy vyštrachám...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 23.2.2013 10:56

Ano... kdyby byl Bavorov co jsou Vodňany, jak psal Petr z P, a Č.lepotica dozrávala v čase, kdy dozrává Herman... no to by byla pak písnička.To bych lepotici vynášel do nebe,...ale není.U mne začínají plody lepotice padat až koncem srpna, a pak začátkem září jsou dobré.Herman by měl dozrávat v polovině července, a čekaje na tu správnou konzistenci, a chuť kterou by bylo možné z něho vyrazit, u mě bude ke konzumu asi deset dní před Katinkou, o více jak měsíc dříve, než lepotica.V čase dozrávání lepotic bude jistě více odrůd, které jsou lepší než ona.

Jak už jsem řekl, přeštěpil jsem ji na Hanitu.Tady ale nemám jistotu, že je to ona, protože jsem na ní neshledal žádnou dírkovitost.Po přeroubování by měly být letorosty ještě nedůživé, náchylné na houbové nemoci-i tu dírkovitost, a nic jsem nenašel.Je tedy možné, aby se Hanita vyhnula dirkovitosti, nebo mě podvedli s roubama???Jiné odrůdy, npř.Presenta jistou náchylnost u mě projevuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika