Švestky 2025
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 11.9.2025 13:46
Tak to se jen tak nevidí, pěstitel NORMÁLNÍCH trnek! Já už v odkopcích nejedu, ale zkoušel jsem něco štěpovat, už je to dlouho, nikdy jsem se ale nedočkal velikosti sklizní a plodů jako na těch původních starých stromech. Ono u nás lidi posuzují odrůdy hlavně podle velikosti a tvaru plodu a to v tom pohledu, zda jsou na slivku dobré a nebo ne. :-D Sám jsem pokusně v ruzných půdních podmínkách a na různých podnožích zkoušel některé ty novošlechtěnce a klidně bych je mohl vydávat za staré odrůdy, protože kdybych nevěděl, že jsou určité stromy štěpované z jednoho jediného, musel bych si myslet, že mám některé roky další tři nebo čtyři odrůdy navíc. Občas si připadám jako v Jiříkově vidění, jak jsou variabilní. Ale nikomu ani muk, třeba jednou půjdou na dračku. ;-) Jediné staré odrůdy které pěstuju jsou různé renklody a durancie. Sliboval jsem si dost od zakoupených Těchobuzických, bohužel plodnost pořád ne moc vysoká a když dáte pár barelů do bečky, vidíte že to žádný hukot nenadělá.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 11.9.2025 19:56
Stromek za padesát...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MH. - Stříbrný Zahrádkář (101) - 213.87 (?), 12.9.2025 12:09
Paráda pane Walter. Domácí švestky Nejlepší na zavaření, povidla, pálení i sušení. Vypadá to, že navzdory nedoporučovaným odkopkům, máte stromy i plody stále bez šarky?
Dneska takové povidlové švestky nikde nekoupíte.
Prolectus jsem dříve zkoušel na broskve i meruňky a fakt hnus i po týdnech pachuť - přesně jako ta poškvařená nahnitá cibue nebo co. Raději nestříkat ničím, no jsou ztráty pak na moniliu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 12.9.2025 18:56
Chtělo by to více koštů povidel a ne pořád jen alkohol. Některé povidlové švestky mají nevýhodu v tom, že pro zdárnější výrobu je nutné mlet na mlýnku na maso, ale to záleží i na technologii vaření. Dnes jsem projížděl vesnicemi kolem Buchlovic, trnky a durancie napráskané k polámání, některé teda jsou. Zatím ale ze sklizní nikdo nekvaltuje.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 13.9.2025 8:20
Jaké množství povidel ročně spotřebujete? U nás povidla neděláme ani nekupujeme v dětství a mládi jsem se jich nabažil a od té doby na to nemám chuť.
Marmelády /džemy/ jen menší množství. Destiláty taky nepiju, takže ovoce jen na přímou spotřebu nebo mražení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 13.9.2025 8:50
Nepsal jsem nic o tom, že je to tak obecně. Zajímalo mne, kolik ten pán vyrábí a spotřebuje ročně povidel.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|