Švestky 2025

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2450) - 52.103 (?)
11.9.2025 13:07

Po několika hubených letech mám na chalupě opět metráky švestek. Bude problém to všechno sklidit a rozdat. Ale je to radost, Proto jsem před 15-20 lety postupně rozsázel a zapěstoval okolo 50 odkopkú z místních starých stromú. Zkusil jsem včera něco natrhat. Švestky jsou bez chemického ošetření. Walter.

Švestky
Švestky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2450) - 52.103 (?), 11.9.2025 13:07, zobrazeno: 3241x

Po několika hubených letech mám na chalupě opět metráky švestek. Bude problém to všechno sklidit a rozdat. Ale je to radost, Proto jsem před 15-20 lety postupně rozsázel a zapěstoval okolo 50 odkopkú z místních starých stromú. Zkusil jsem včera něco natrhat. Švestky jsou bez chemického ošetření. Walter.

Švestky
Švestky

host - 136.144 (?), 11.9.2025 13:46
Tak to se jen tak nevidí, pěstitel NORMÁLNÍCH trnek! Já už v odkopcích nejedu, ale zkoušel jsem něco štěpovat, už je to dlouho, nikdy jsem se ale nedočkal velikosti sklizní a plodů jako na těch původních starých stromech. Ono u nás lidi posuzují odrůdy hlavně podle velikosti a tvaru plodu a to v tom pohledu, zda jsou na slivku dobré a nebo ne. :-D Sám jsem pokusně v ruzných půdních podmínkách a na různých podnožích zkoušel některé ty novošlechtěnce a klidně bych je mohl vydávat za staré odrůdy, protože kdybych nevěděl, že jsou určité stromy štěpované z jednoho jediného, musel bych si myslet, že mám některé roky další tři nebo čtyři odrůdy navíc. Občas si připadám jako v Jiříkově vidění, jak jsou variabilní. Ale nikomu ani muk, třeba jednou půjdou na dračku. ;-) Jediné staré odrůdy které pěstuju jsou různé renklody a durancie. Sliboval jsem si dost od zakoupených Těchobuzických, bohužel plodnost pořád ne moc vysoká a když dáte pár barelů do bečky, vidíte že to žádný hukot nenadělá.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10854) - 70.240 (?), 11.9.2025 16:55

Škoda, že nás nemůžete pozvat na degustaci. To bych byl fakt zvědavý. Degustace starých odrůd švestek, to je sen. To je ten pravý festival slivek se slivkami. Nevadí, že neznáte jména. Chemické postřiky? Jednou jsme s panem MH postříkali švestky proti hnilobě Prolectusem a to byl tedy zážitek, pane Waltře. Ještě teď cítím tu cibulovou pachuť, fuj tajxl. Když jsem viděl začátkem srpna ve zprávách, jak ovocnáři na začátku pěkného počasí hned vytáhli traktory s cisternami a prali do jablek fungicidy, co to dá, tak jsem jen kroutil hlavou. Pěkně 20 postřiků a pak hurá pozvat lidi na samosběr a všichni jim utrhají za nějakou tu slevu ruce.

host - 136.144 (?), 11.9.2025 19:56
Stromek za padesát...

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2450) - 52.103 (?), 12.9.2025 5:56
Další kufr auta plný švestek.
švestky
švestky

MH. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (101) - 213.87 (?), 12.9.2025 12:09

Paráda pane Walter. Domácí švestky yes Nejlepší na zavaření, povidla, pálení i sušení. Vypadá to, že navzdory nedoporučovaným odkopkům, máte stromy i plody stále bez šarky? 

Dneska takové povidlové švestky nikde nekoupíte. 

Prolectus jsem dříve zkoušel na broskve i meruňky a fakt hnus i po týdnech pachuť - přesně jako ta poškvařená nahnitá cibue nebo co. Raději nestříkat ničím, no jsou ztráty pak na moniliu. 

host - 136.144 (?), 12.9.2025 18:56
Chtělo by to více koštů povidel a ne pořád jen alkohol. Některé povidlové švestky mají nevýhodu v tom, že pro zdárnější výrobu je nutné mlet na mlýnku na maso, ale to záleží i na technologii vaření. Dnes jsem projížděl vesnicemi kolem Buchlovic, trnky a durancie napráskané k polámání, některé teda jsou. Zatím ale ze sklizní nikdo nekvaltuje.

host - 199.133 (?), 13.9.2025 8:20

Jaké množství povidel ročně spotřebujete? U nás povidla neděláme ani nekupujeme v dětství a mládi jsem se jich nabažil a od té doby na to nemám chuť.

Marmelády /džemy/ jen menší množství. Destiláty taky nepiju, takže ovoce jen na přímou spotřebu nebo mražení.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6708) - 9.142 (?), 13.9.2025 8:42

To že je to tak u vás, neznamená, že to tak musí být obecně. Někdo holky, někdo vdolky třeba s povidlama. Jeden zavařuje metráky rajčat a kečupů, jiný stovky sklenic okurek, další vaří povidla. A někomu je to všechno ukradené, chodí večeřet stejky a když už potřebuje nějaké ovoce či nedejbože zeleninu, HM jsou toho plné. 

host - 199.133 (?), 13.9.2025 8:50

Nepsal jsem nic o tom, že je to tak obecně. Zajímalo mne, kolik ten pán vyrábí a spotřebuje ročně povidel.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz