Švestky 2025
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?) 13.9.2025 16:03
Tak jako Mexikáni ke všemu pálívé papričky, aby z jídla v jejich podmínkách nebyl zdravotní problém, tak i povidla mají mít proti některým druhům bakterií účinky. Tak sklenici povidel z dávných časů bych také nezblajzl, ty by se musely nejdřív rozmočit a rozvařit, protože dostat je z nádoby chtělo použití obušku nebo dláta, hlavně po delší době uskladnění. V každém případě můžu říct, že po stránce stravitelnosti povidel jsou lepší odrůdy a také způsoby zpracování, než karlátky uvařené do mrtva.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 13.9.2025 9:04
Letos jsem švestková ještě nevařil, pouze z meruněk a hrušek, hruškových jen na ochutnávku a frgál. Nejvíc se u nás spotřebuje marmelády Z meruněk vyrobené pomocí kupovaného přípravku a cukru. Je to mnoho sklenic počet vám neřeknu. Ale jinak jedeme v okurkách, kečupech, atd... Povidel švestkových já několik sklenic o hmotnosti 1 kg za rok pojím. Snažím se vyrábět už hlavně z odrůd, které nemají moc sorbitolu... Musím se ale přiznat, že letos jsem čerstvého ovoce a zeleniny a hroznů za celý dosavadní život snědl historicky nejméně...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 16.9.2025 9:05
Těchobuzická po deštích příšerně popraskala, na Gabrovské snad jen dva plody, ale chutí lepší než na kdejaké domácí. Bohužel Gabrovská bez postřiku proti pilatce nic neudrží a při přeplození jsou zase plody příliš malé. Nějak se o ní nepíše, měl jsem možnost ji po letech znovu ochutnat. Dosběr Althanky popraskaný, ale je zajímavé, že praskání se letos vyhnulo Wazonově. V každém případě už je po renklodách, poslední zbytky sklizeny a nebo zničeny deštěm a hnilobou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KORZÁR - Zlatý Zahrádkář (719) - 49.37 (?), 17.9.2025 11:36
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 19.9.2025 7:31
Dobrých 50% Durancií zničeno moniliovou hnilobou, ale lepší než ovoce stříkat savem... Neznám jinou tak plesnivějící odrůdu, snad jen jojo bez proklépávky. A stejně se pořád pěstují. Udělal jsem z durancií pár skleniček zahuštěné lízačky, karamelizovat se jim zatím moc nechtělo a připáleninu nepotřebuju. Chuť překvapila, půjdou na slepovaná kolečka místo meruňkové a nebo rybízové marmelády. Výrobek je ovšem úplně bez cukru, takže kyseliny jablečné v porovnání s hanitou tolik není. Po přepasírování celkem hodně velké pecky k velikosti ovoce, jako by po prvotním vývoji jim ke konci došel dech a masa nenarostlo přiměřeně. Včera i když se ochladilo se sbíralo lépe, první den sběru jsme byli nuceni poslouchat gramofon se zaseklou deskou (přijela návštěva ale ne brigáda).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 21.9.2025 14:55
To není pravda... Takové teploty koncem září, to se ta švestková sezona celkem pěkně završuje. Jen aby nepřišel z toho tepla hned mráz. Pobrat ty paběrky na posledních slivoních a udělat rozvárku, nebyl by problém se ucházet o řád regionální potraviny. Vařím jen v kastrole na sporáku, dělat 100 litrů na kotle už se mi pracovně neoplatí, navíc si chce každý povidla dělat sám podle svého receptu. Kromě lízačky z duranií jsem se pustil do další rozvárky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.144 (?), 23.9.2025 20:26
Dnes jsem v supermarketech našel jen jednu bedničku švestek. Snad odrůda Tophit, vzhledem k tomu že vím jak plody jedné odrůdy dokážou být variabilní o tom nebudu pochybovat a ani bádat. Nejen o švestkovém ovoci lze z jistotou říct jen to, "dá sa nebo nedá sa". Na košt jsem nekupoval, ale vím, že na tom co jsem na konzum prodával jsem v porovnání s marketem prodělal 20 Kč a to byly ty moje konkrétní švestky 100% bez postřiků a dokonce nedostaly ani žádnou listovou výživu, protože nebyly v sadu. V nabídce byly i broskve, ale v porovnání se švestkama značně levnější, pokud jsem dobře pochopil cenovku...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |