Švestka Topfive

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?) 
30.8.2018 10:17

Oblíbená odrůda pana Fialy patří v rodině Topů rozhodně k těm lepším. Ojíněné plody jsou krásné, plodnost vysoká, velikost sice ne mimořádná, ale zcela stačí. Chutí a sladkostí může směle konkurovat těm nejlepším - Hanitě, Domácí, Gabrovské Č. rodné. Co mi trochu vadí je její předčasné vybarvování. Ono většina dnešních pološvestek nejdřív zmodrá a pak teprve uzraje, změkne a zesládne (u Domácí to jde všechno ruku v ruce), ale Topfive je v tomto extrém. Plody vypadají zrale snad od půlky července a stále jsou tvrdé. 

Topfive
Topfive
Topfive
Topfive

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 30.8.2018 14:49

Ja mám Topfive zrelú už 2 tyždne, je vynikajúca hlavne na slivkových osúchoch ktoré zbožnujeme.Dnes sa zastavili moravskÿ sadari, išli sa kupať do Dunajskej stredy, priniesli koštovnè a vrúble na očkovanie, keď pôjdu večer naspeť pomulatujeme.Dám foto čo prinesli na košt neskorè marhulky a jablká.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 11.85 (?), 30.8.2018 15:11

To jablko se, myslím, jmenuje Crimson Crisp

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 30.8.2018 16:06

Bolo tam veľa odrôd prepisoval som to, fotil, asi som sa pomýlil dalšie jablká chuťovky som ani nefotil.Práve dopečený osúch Topfive a broskynový nebíčko v papulje.

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 30.8.2018 17:04

Nedalo mi to keď som teraz koštoval prinesenè marhulky Pozdní kulatè boli malè ale velmi sladkè,meral som ich podla zrelosti plodov jednotlivo prezretè 32 Brix dalšie 26 Brix úžasné.

host - 234.154 (?), 30.8.2018 19:09

Pan Vysloužil mám odrody Herman, Katinka, Čačanská Lepotica a Presenta. Medzi Čačanskou Lepoticou a Presentou mám veľkú medzeru. Môžete mi napísať poradie v akom dozrievajú u vás tieto odrody : Nancyská, Čačanská rodná, Gabrovská, Topfive, Toptaste, Domáca slivka, Jofela. Ako je to s odolnosťou na šarku u týchto odrôd? Tieto odrody by mali dozrievať práve medzi Čačanskou Lepoticou a Presentou.

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 30.8.2018 21:05

Návšteva moravských sadarov skončila, výsledok koštovka slivkoveho osúcha, koláča broskynový a slivka Topfive tá vyhrala boma chuťovka moravaci boli v nemom úžase, koštovali aj plody zo stromu vynikajúca Topfive, dalej TC Sun manželky koštovali tiež citili tam japonsku blumu a marhulu velmi štavnatá vzhladovo veľmi atraktivna proste super vraveli.Dalšie prišli na rad Azura hodnotenie výborná, dalej Jofela boli šokovaní že stromky neboli zalievané a plody šťavnaté sladučké a to nieje ešte zrelá, vedľa bystrická, domáca velkoplodá, nezaujala.Nakoniec čerešnička na torte Duranzia x Bystrická boli nadšený hodnotenie robili všetci aj manželky.Povedal som koštovka slivovice z Totaste začali šomrat že kolujú reči z tejto slivky neje dobrá pálenka.Nepočuvajte blbè reči okoštujte vravím, keď som začal nakievať zacitili nádhernú arómu, nechapali prečo počuvali blbé hodnotenie o tejto odrode, pálenka bola výborná zhodli sme sa na tom lepšie je raz vidieť a koštovať ako 100 x počuť nezmysly.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 31.8.2018 10:53

Máte pravdu. Máte 4 rané slivoně a jednu extra pozdní. Většina odrůd - těch nejlepších - dozrává právě mezi lepoticí a Presentou. Pořadí Vám neřeknu, je to každý rok jinak. Co s týče odolnosti na šarku, obecně platí, že čím je odrůda chutnější, tím je citlivějšícrying. Domácí nejvíc, Ty ostatní méně, ale další chuťovky rodna, Gabrovská, Topfive plně toleratní určitě nejsou.

peter2 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 46.45 (?), 26.9.2018 22:34
Škoda že topfive sa na myroblane nedá už nikde kúpiť

host - 234.145 (?), 7.10.2018 22:06

Aké máte skúsenosti s touto odrodou čo sa týka odolnosti na choroby. Trpí Topfive tiež odumieraním vetví ako Toptaste?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz