Stará čačanská lepotica
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 248.149 (?), 5.4.2015 11:16, zobrazeno: 10029x
Dobrý den,
převzal jsem po dědovi zahradu, na které je přes 40let stará švestka, v metru výšky má kmen 1,90metrů obvod vloni byla celá obalená plody až se lámaly větve pod jejich vahou, problém je, že jsou plody z 90% nedostupné kvůli velikosti stromu. Má cenu strom zachovat nebo ho poroučet na podzim k zemi a vysadit novou? O odrůdu nepřijdu, máme ji naroubovanou ještě na jedné mladší slivoni. přikládám obrázek jak je slivoň velká je to ten velký strom vzadu nalevo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 51.212 (?), 5.4.2015 11:25
Mám podobnou, ale odešly mi již 3 větve tak že dává jen 30 litrů nedostupné slivovice.
škoda že nejde technicky přestěhovat
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 125.240 (?), 7.4.2015 17:49
Kácet takový plodící strom? To by byl zločin nejtěžší, hned po vraždě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 7.4.2015 21:31
Radami pana Jaroslava bych se neřídil, nebo jen v případě, že nějaká větev opravdu vyloženě překáží a tu bych neřízl po sklizni, ale právě ted. Jinak máte nádherný strom, kterému v podstatě zdá se nic nechybí. Jistě už bude uvnitř proschlý, ale stále může být ještě řadu let okrasou zahrady. Staré slivoně je už obtížné zmladit a když už, zákrok musí být na vysoké odborné bázi... Nechce se mi věřit že by se jednalo o Čačansku lepoticu, podle mě by sse mohlo jednat o Wangenheimovu...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář (174) - 135.31 (?), 8.4.2015 20:02
Pan Ing. Fidla má zřejmě nová pravidla pro řez peckovin, já jsem se na VŠ (přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy) učil, že peckoviny se řežou zásadně v létě (červenec-srpen). Stejný názor platí i v odborných článcích.
Řez nyní, kdy stromy ještě zdaleka nekvetou, může slivoň zahubit.
RNDr. Jaroslav Nedvěd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 8.4.2015 21:19
Šedivá je teorie, zelený strom života. Jakýkoliv extrém-žádná i přehnaná péče může zahubit každý strom. Jsem praktický sadař s 40 lety v terénu, moje doporučení-odstraňte všechny suché, polámané a v nesprávném směru-do koruny rostoucí větve-bez zbytečných odkladů! Pečlivé ošetření všech vzniklých ran je samozřejmostí! Pro bezpečnou sklizeň je možno použít kvalitní žebřík. Z pohledu estetického, ekologického, emočního a ekonomického má Váš strom větší význam pro vesmír než mnoho lidí s titulem i bez. S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 8.4.2015 21:30
Ne snad že nová pravidla, jen se dívám na to, co se běžně píše vždy s jistou dávkou nedůvěry... Za každým provedeným řezem se snažím najít nějaký biologický princip a ten v poskliznovém řezu proste nenacházím... Jen tam vidím oslabení stromu, protože se mu snižuje listová plocha. Co se týče řezu větví u slív v tuto dobu, optimální by opravdu možná bylo říznout to až v době květu, ale nevidím v tom velký rozdíl, při přčdpovídaných teplotách všechno rozkvete velice rychle a nemyslím si že těch pár dní pro strom něco zásadně řeší... Ještě k řezu peckovin- bežně se říká- jádroviny v předjaří, peckoviny ve vegetaci- s tímto rozdělením nesouhlasím, nebo jen částečně, já to dělím asi takto- to co neroste, kde chci podpořit růst -. neměl bych řezat příliš pozdě a je jedno zda se jedná o peckovinu či jádrovinu. Co naopak roste, to mohu řezat i později. Starší peckoviny, u kterých chci obnovit vitalitu si předřežu v době, kdy se začínají probouzet, jen neřežu v tu dobu na větevní kroužek, nechávám si pahýly a ty uřežu v době květu a hned zatírám štěpařským voskem. Výsledky jsou obdivuhodné... opravdu není třeba vždy brát vážně to, co se běžně píše, není důvod se domnívat že v ovocnařině je méne vžitých dogmat, než v jakémkoliv jiném odvětví lidského snažení...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
Michaelis - (10) - 97.60 (?), 9.4.2015 9:31
Súhlasím bez výhrad. Ak je to potrebné a chcem podporiť rast, nebojím sa urobiť zásah aj v predjarnom období. Väčšie problémy vidím u pestovateľov ktorí režú a nevedia prečo a doslova kaličia niektoré stromy rok čo rok.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 9.4.2015 12:02
Můžete řezat cokoliv, kdykoliv a jakkoliv, ale musíte to umět zdůvodnit.
Strom je to pěkný, takhle urostlých švestek moc není.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|