Sloupovitě rostoucí pološvestka Jojo na podnoži Krymsk
|
|
 |
 |
host - 215.190 (?) 8.2.2017 14:55
Pokusím se také něčím přispět do diskuse. Především hlavně pánové, ne všichni pěstitelé, a zejména ženského pohlaví, hodnotí modré peckoviny podle cukernmatosti a jestli se to dá vypálit. U mne sice Jojo neobstojí, ale má velké, pěkné plody. Někdo to chce na koláč, na zavaření. Tam se dodá cukr. A velkou předností je, že se dá opravdu pěstovat v oblastech s virovou šarkou. To třeba i některé odrůdy, kde je deklarována tolerance k této chorobě / Katinka a Tegera při vyšším napadení / jsou nepěstovatelné. Rozhodně bych se neodvážil doporučovat ty nejnovější německé odrůdy jako Jofela, Joganta a další. Vždyť jak dlouho je pěstujete? Vždyť je nemůžete ještě posoudit, pokud je nemáte vysazeny aspoň 10 let. A jestli vycházíte z katalogu prodejců, tak opatrně. V německých katalozích je vše vychválené, a neodpovídá to často skutečnosti. Vnímavost plodu na šarku po pěti létech nikdo nemůže seriozně posoudit.
Mne spíše zaráží, že se jedná o tkzv. sloupcovitou švestku. A prosím, sloupcová nebo sloupcovitá. Vždy jde o klamání spotřebitele. Pokud je to na podnoži Krymsk 1 / VVA-1/, je to Jojo na slabě vzrůstné podnoži. Naroste to podstatně menší strom, ale sám od sebe neroste sloupcovitě ani sloupcově. A kolik spotřebitelů je schopno takový strom dlouhodobě pěstovat opravdu do sloupcovitého tvarů? Ale prodejce to prodá o 100,- Kč dráž.. To je to, co je pro mne rozhodující. ne zvolená odrůda.
Miroslav Přasličák
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 215.190 (?), 8.2.2017 14:55
Pokusím se také něčím přispět do diskuse. Především hlavně pánové, ne všichni pěstitelé, a zejména ženského pohlaví, hodnotí modré peckoviny podle cukernmatosti a jestli se to dá vypálit. U mne sice Jojo neobstojí, ale má velké, pěkné plody. Někdo to chce na koláč, na zavaření. Tam se dodá cukr. A velkou předností je, že se dá opravdu pěstovat v oblastech s virovou šarkou. To třeba i některé odrůdy, kde je deklarována tolerance k této chorobě / Katinka a Tegera při vyšším napadení / jsou nepěstovatelné. Rozhodně bych se neodvážil doporučovat ty nejnovější německé odrůdy jako Jofela, Joganta a další. Vždyť jak dlouho je pěstujete? Vždyť je nemůžete ještě posoudit, pokud je nemáte vysazeny aspoň 10 let. A jestli vycházíte z katalogu prodejců, tak opatrně. V německých katalozích je vše vychválené, a neodpovídá to často skutečnosti. Vnímavost plodu na šarku po pěti létech nikdo nemůže seriozně posoudit.
Mne spíše zaráží, že se jedná o tkzv. sloupcovitou švestku. A prosím, sloupcová nebo sloupcovitá. Vždy jde o klamání spotřebitele. Pokud je to na podnoži Krymsk 1 / VVA-1/, je to Jojo na slabě vzrůstné podnoži. Naroste to podstatně menší strom, ale sám od sebe neroste sloupcovitě ani sloupcově. A kolik spotřebitelů je schopno takový strom dlouhodobě pěstovat opravdu do sloupcovitého tvarů? Ale prodejce to prodá o 100,- Kč dráž.. To je to, co je pro mne rozhodující. ne zvolená odrůda.
Miroslav Přasličák
|
|
 |
|
 |
 |
|
Krajinka - (8) - 161.181 (?), 8.2.2017 17:35
Sloupovitě rostoucí švestku, tento termín nedávno použil pan pěstitel z Holovous, možná je příhodnější slabě rostoucí..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 208.105 (?), 8.2.2017 22:14
Trošku svoji myšlenku musím opravdu dotáhnout. V tomto případě jsem toto myslel tak, že pokud tazatelka bude mít pouze jeden strom nestejně dozrávající odrůdy, potřebné množství švestek na slivovici není možné nasbírat. U odrůdy, která dozrává najednou v budoucnu tuto možnost míti bude.
Jiran69
|
|
 |
|
 |
 |
|
Krajinka - (8) - 63.87 (?), 16.3.2017 9:00
Zdravím všechny, výše zmíněná švestka již dorazila, vypadá k světu. Na štítku je poznamenám předjarní řez o 1/3. Mám tedy výhony zkrátit i přesti, že má narašeno tolik pupenů? S pozdravem Hanka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.71 (?), 16.3.2017 12:33
To narašené jsou převážně květní pupeny. Pokud je tam necháte, stromek požene sílu do plodnosti a nezaložíte korunku. Já osobně bych dal přednost té korunce před ochtnávkou už letos - páč by to mohla být ochutnávka poslední.
Při velké netrpělivosti, nechte neostříhanou vykvést jen nejspodnější větévku.
SfK.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Krajinka - (8) - 161.181 (?), 16.3.2017 19:38
Děkuji moc za rady. Tak ji ostříhám a spodní větvičku nechám, dobrý kompromis. :-) Hanka
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|