|
Slivoň na Severní moravu?
|
|
|
|
host - 1.251 (?) 31.8.2007 0:18
To je právě ideální kombinace u Parmény. Nejlepší jabka z jižní osluněné části stromu bez strupovitosti na konzum, zbytek na pálení. A Parména má právě z podzimních jablek velice širokou časovou dobu, kdy je jedlá. Parména je jedlá u jablek "urychlených" červivostí snad už měsíc před skutečnou zralostí, to je v době, kdy většina současných jablek je nepoživatelná nebo aspoň "břichabolná" takže jeden tento strom pokryje potřebu jablek na dobu, která by se jinak musela složit se dvou nebo tří odrůd, od konce srpna do konce roku.
Zelená renklóda pokud není na slunečném stanovišti, skutečně moc cukernatá není, to domácí švestka právě i na absolutně zastíněném stanovišti uzrála a byla krásně cukernatá, jen o 14 dní, měsíc později než na osluněném. Jenže to bylo, než přišla šarka. Zatímco před šarkou platilo, že jedna vzrostlá švestka domácí byl jeden 50 kilový pytel cukernatých švestek, nyní všechny spadnou nezralé a na stromě dozraje tak půl kila.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 31.8.2007 0:18
To je právě ideální kombinace u Parmény. Nejlepší jabka z jižní osluněné části stromu bez strupovitosti na konzum, zbytek na pálení. A Parména má právě z podzimních jablek velice širokou časovou dobu, kdy je jedlá. Parména je jedlá u jablek "urychlených" červivostí snad už měsíc před skutečnou zralostí, to je v době, kdy většina současných jablek je nepoživatelná nebo aspoň "břichabolná" takže jeden tento strom pokryje potřebu jablek na dobu, která by se jinak musela složit se dvou nebo tří odrůd, od konce srpna do konce roku.
Zelená renklóda pokud není na slunečném stanovišti, skutečně moc cukernatá není, to domácí švestka právě i na absolutně zastíněném stanovišti uzrála a byla krásně cukernatá, jen o 14 dní, měsíc později než na osluněném. Jenže to bylo, než přišla šarka. Zatímco před šarkou platilo, že jedna vzrostlá švestka domácí byl jeden 50 kilový pytel cukernatých švestek, nyní všechny spadnou nezralé a na stromě dozraje tak půl kila.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8) - 250.15 (?), 3.9.2007 20:52
Děkuji Vám všem za podněty a návrhy. Také se podívám ješte po okolí, bohužel většina si nepamatuje odrůdu kterou vysadily. Co ještě říkáte na odrůdu JOJO je to prí nová odrůda. Je na internetu někde seznam odrůd a jejich vlastnosti? děkuji
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 4.9.2007 10:31
V době, kdy u nás nebyla ještě šarka jako kluk jsem chodil jak začaly první mrazy v listopadu po švestkách v živých plotech, kolem cest a na podobných místech. Na stromech zůstávalo vždy v každé koruně několik scvrklých polovysušených švestek. Lozil jsem do těch korun a sbíral je. Byly tak cukernaté, že v nich pamatuji krystalky cukru...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sveda - (8) - 250.15 (?), 24.9.2007 19:16
když se vrátím k odrůdě švestky, která je dle vašeho názoru nejlepší do chladnějšího prostředí, Hanita, Jojo, ...? V jiné diskuzi se p. Vysloužil vyjádřil cituji - Mám totiž pocit, že na slivovici jsou vhodné švestky prakticky všechny
- pokud jsou zdravé, dobře vyzrálé a zejména - je-li správně založen a
ošetřován kvas. S tímto názorem plně souhlasím ale hledám tedy odrůdu která i v našem klimatu dozraje a navíc je odolná šárce. Děkuji za podněty.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
1, 2
|
|
|
|
|
|
|