Mohu potvrdit, v této školce je dost velký výběr. Pokud mohu přispět se svou troškou do mlýna, tak do sadu bych výběr poněkud zredukoval. kde nehrozí šarka nebo je její tlak malý (dostatečné vzdálenosti od okolních porostů), tam bych rozhodně volil klasické typy švestek na pálenici - Domácí, Těxhobuzická, chrusdimská, hamanova, Katinka, rozhodně dobrá je i zelená ryngle, u valjevky bych se bál vyššího obsahu sorbitolu. Jinak kde je nutné dát tolerantní odrůdy, tak bych neopomenul Čačanskou rodnou, Presentu, ta je ale dost pozdní, Topking, také dost cukernatý a plodný nebo Valor, tyhle sorty jsou dobré i jako stolní. Ze své zkušenosti (stř. Čechy) bych se vyhnul odrůdě Jojo, kterou považuji za dobře cílený reklamní tah, sice je plodná, ale k jídlu nic moc, zrovna tak Topgigant, Hanita zas ráda trpí dírkovitostí listů a čačanské odrůdy se hodí pouze jako stolní.