Proc neplodi 12-leta slivon Malvazinka (v Praze)?

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?)
27.3.2010 13:10

Kvete vám strom normálně na jaře?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 54.31 (?), 24.3.2010 22:50, zobrazeno: 12564x
Mam v Praze 10 - Hornich Mecholupech (stara zastavba, rodinny domek) na zahrade zasazenu slivon MALVAZINKU. Je ji uz asi 12 let, byla zasazena nekdy asi v roce 1998. Pravidelne ji kazdorocne vzorne amatersky dle navodu striham. Roste celou dobu "jako z vody", ma mohutne rocni prirustky, ale za celou dobu VUBEC NEPLODI - NIC! Je asi 4 m vysoka. V okoli jsou zahrady u rodinnych domku, tedy spousta stromu vsech druhu. Je to na kraji Prahy a stromu je tu mnoho. Zjistil jsem, ze Malvazinka je cizosprasna, jako opylovace jsou uvadeny: Althanova, Zelena renkloda, mirabelka nancyska,... Jestli jsou v okoli presne tyto stromy, to nevim. Svestky tu na moji zahrade vzdy rostly a plodily normalne, ale ted uz tu na moji zahrade zadna neni. Naroubovana asi je, koupil jsem ji normalne v zahradnictvi. Par jinych lidi tu take na www.Zahrada.cz pise, ze jim Malvazinka malo plodi a plody padaji pred dozranim. Cim to je, ze neplodi? Co s tim muzu delat? Nemel bych ji vykopat a zasadit neco jineho? Chci ale zase svestku nebo slivon. Predem dekuji za tipy. Radek, Praha 10

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.254 (?), 24.3.2010 22:57

Udělejte postřik proti žravým před květem a v polovině kvetení proti pilatce. Měl jsem podobný problém. Postřik vše vyřešil. Dále bych vám doporučil vroubovat do stromu nějakou chutnější odrůdu, která by řešila i lepší opylení.

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 27.3.2010 13:10

Kvete vám strom normálně na jaře?

host - 54.31 (?), 27.3.2010 13:40
Puvodni tazatel pise: Presne to nevim, jestli kvete. Cela leta to peclive striham, ale moc nesleduju, nejsem zahradkar. Nespechal jsem, aby to plodilo. Mam tu i jine stromky. Uz me to take napadlo, ze to mozna vubec nekvete, musim to letos peclive sledovat. Kvetu na ostatnich stromech si clovek snadno vsimne (jablone, tresne, visne,... - velke kvety, znate to). Jestli slivone (ta Malvazinka) kvetou malymi neznatelnymi (zelenymi) kvitky jako treba angrest a rybiz, tak to mozna kvete; ale jestli kvetou velkymi kvety jako treba tresne, pak to skoro urcite nekvete. Take tu na www.zahrada.cz ctu, ze i jinym lidem Malvazinka plodi malo a plody padaji nedozrale. V okoli stromku je jen nizka trava. Radek, Praha 10

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 27.3.2010 15:32

Malvazinka kvete výraznými bílými květy ještě dřív, než se strom zazelená. Nelze to přehlédnout

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 27.3.2010 19:55

Dobrý den pane zadavateli, pokud si u desetiletého stromu nejste jist jestli kvete, pak mě napadá, jestli se váš pravidelný každoroční řez nepodobá tvarování bonsají... pokud vzrostlý strom nekvete, kroužkuju. 

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.254 (?), 28.3.2010 22:35

Dnes jsem prohlížel Malvazinku a má nalité květové pupeny. Listové zatím spí.

host - 54.31 (?), 30.3.2010 14:00

>...pokud si u desetiletého stromu nejste jist jestli kvete,
> pak mě napadá, jestli se váš pravidelný každoroční řez
> nepodobá tvarování bonsají...
Autor dotazu pise:
Vim, ze vypadam jako ignorant, kdyz nevim, jestli to vubec kvete,
ale jsem jen *svatecni* zahradkach, ten stromek jsem zasadil
jen aby na zahrade vubec neco bylo po vykacenych starych stromech. Stromek je uplne vzadu, takze ho vubec nemam na ocich a moc tam nechodim. Fakt stromek striham peclive podle navodu,
mam na to cela leta asi 3 pomologické knihy o strihani. Stromek je vysoky asi 3-4 m. Az minuly rok po tech asi 12 letech pecliveho strihani me napadlo, ze se tu stale takhle morim a stromek nic!!

Radek, Praha 10

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 30.3.2010 15:49

3 metry po 12 letech? Tady nebude něco v pořádku...

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 30.3.2010 23:08

15cm za rok u takhle vzrůstné odrůdy je podle vás normální?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo16:14
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz