Pozdní odrůdy slivoní v roce 2010



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 210.187 (?) 
18.4.2011 11:52

Dobrý den. Určitě je takových odrůd více. Mohu se podívat, co mně kvete na přírůstcích z minulého roku. Já jsem se Vás chtěl zeptat (pokud jste to Vy, co jste odepisoval na broskvoň Harbrite), jestli máte zkušenosti z pěstováním nějakých novějších odrůd. Jde mi hlavně o Zaifer řadu. (Royal Glory, Royal Gem, Spring Lady atd.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 18.4.2011 14:09

Prakticky všechny slivoně dokáží zaplodit na jednoletém dřevě. Často květní pupeny překážejí na jinak kvalitních roubech.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.180 (?), 18.4.2011 22:09
Dobrý večer pán Petr! Máte správne tušenie. Písal som Vám vtedy, že mrazuodolnú Harbrite nemám, ale pestoval som v 90. rokoch veľmi skorú Harbinger pôvodom z rovnakej výskumnej stanice Harrow v kanadskej provincii Ontario. V tých časoch nebolo o sortách Royal či Spring Lady ani chýru. Záhradku som v r.2003 predal. V novej záhradke už mi ostalo miesto akurát na 1 stromček asiminy (paw paw) a 1 stromček ebenovníka (hurmi kaki). Rodivosť jednoročného dreva som pozoroval aj u Hanity (v najlepšom veku som ju odpísal vlastnou hlúposťou). Naozaj netuším, čo týmto údajom Jukka sleduje pri sorte Topstar Plus? Asi nič. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 210.187 (?), 20.4.2011 17:21

Ahoj Palo. Chápu, že chceš mít úrodu co nejdříve, asi jako každý. Pro mě už je teď spíše důležité, aby se udržel obrost na starším dřevě a aby strom nestřídal v plodnosti. Ideální obrost má STANLEY. Ten už od prvních let rodí a obrost se drží i na starších větvích dlouhodobě. Z Hanitou máš pravdu a je to super švestka i přes Suchou skvrnitost (dírkovistost listů) nebo možný výskyt Šárky. Výborná chuť je leckdy vykoupená nějakou náchylností k různým chorobám. Harrow a jeho výpěstky mám taky rád, hlavně kvůli Harbrite.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 147.51 (?), 20.4.2011 18:12
Zdravím Peter! Stanley bola moja prvá poloslivka v novozaloženej osade. Rodila pravideľne veľké a chutné plody, pokiaľ som nezabúdol pri dokvitaní ošetriť insekticídom. Stanley dala základ mnohým nemeckým novinkám. Neskôr v prídomovej záhradke som vysadil Hanitu. Tá bola ešte sladšia a chutnejšia. Keď bola koruna asi meter široká, napadlo mňa prištepiť dovnútra vrúble sorty Čačanská ranna ustrihnuté v starej áleji a tým som Hanitu nainfikoval akýmsi vírusom podobným šarke. Listy boli v poriadku, iba niektoré plody sa potvorili ako u šarky a menili tvar. Do 2 rokov Hanita uhynula pri súčasnom výronu glejotoku z kmeňa. Mám príučku, že zo starej výsadby žiadny materiál nebrať, ani vrúble. S hubovými chorobami na listoch v záhradke problémy nemám, okrem vlaňajšej chrastavitosti u 3 mladých nerezistentných jabloniek (teraz som ich prevrúbľoval) a pár listov napadnutých hrdzou na hruške. Nechcem zbytočne striekať pesticídy, lebo v záhradke pestujem aj jahody, cesnak, cibuľku, rajčiaky a papriky. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 210.187 (?), 21.4.2011 15:45

Ahoj Palo. Já mám Hanity 3. Jednu na Myrobalánu a dvě na Wagenhaimově. Na Myrobalánu začala rodit později a zpočátku byly i nějaké podezřelé kresby na listech, které už tam nejsou. Na Wagenhaimově rodí už od druhého roku po výsadbě. Pan Boštička píše, že chuťově je Hanita kolísavá, ale u nás tohle tvrdit nemůžu. Chuťově výraznější švestku jsem nejedl. Výborná, silně aromatická chuť, po dostatečném vyzrání i z potřebným cukrem. Pravda je, že Čačanská ranná i Hanita jsou citlivější na Šárku, ale já tady problémy nemám. Čačanská ranná potřebuje k sobě i nějakého dobrého opylovače. Co se týče Harrowu, tak se mi stále nedaří dostat z nektarinky Harko i z meruňky Harcot nějaké pořádné plody. Tak uvidíme letos. Třeba se to podaří. Harcot se Sundropem mám na Zelené renglódě, takže rostou pomaleji. Jinak po Kadeřavosti ani stopa. Myslím si, že to bude jako v roce 2009, kdy jsem neošetřoval a nebyla. Letos stačilo tím Championem ošetřit jednou a včas. Stejně dobré je to i s Moniliovým úžehem. Jedině Bergeron má něco málo. Pesticidy jsou asi pěkné svinstvo, ale na tyhle nemoci jsou potřebné. Bez nich by jsme byly bez meruněk a většinou i bez broskví. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 136.117 (?), 21.4.2011 21:45
Zdravím do Pardubíc, Petře! Meďnaté postreky alebo Sulku nepovažujem za pesticídy. Overil som si, že organické fungicídy aplikované v čase vegetácie už kučeravosť neovplyvnia. Dôležité je zasiahnuť meďou čo najskôr, u nás niekedy už koncom februára. Broskyne som v minulosti očkoval aj na mandlone a išli. Niekde som čítal, že to tak robia vo veľkom v Španielsku. Nektarinku som si zaočkoval do koruny Sunhaven. Očká som mal od suseda vo vinohrade, musím sa ho spýtať, aká je to odroda. Vlani ju mal prehnane zarodenú, až sa prehýbala. Na jar ju razantne zmladil, ale aj tak má na nej kvetov na slušnú tohtoročnú úrodu. Môj konár vyrastnutý z očka vlani priniesol 10 plodov, ale 8 z nich stačila zo dňa na deň zničiť monilióza. Nektarinky majú jemnú šupu, takže stačí osa či iný bodavý hmyz a Monilia dokončí dielo skazy. Každý rok nie je taký mokrý ako ten minulý, takže striekať preventívne proti monílii nebudem. Drobné ložisko sa dá vykrojiť. Monilia nie je Aspergillus a nahrádzať jedno svinstvo druhým mi pripadá pomýlené. Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 98.14 (?), 23.4.2011 22:04

Ahoj Palo. Stále věřím, že z Harka něco kloudného bude, když ji mají všude a má to být nejodolnější nektarinka. Minulý rok jsem viděl za Prahou v jedné vesnici stromy s krásnými, slušně velkými nektarinkami, takže věřím, že něco ještě bude. Harko měla zatím jen málo malých a strupatých plodů. Odrůdy, které teď prorazily a měli je třeba i v OBI (např. Stark red gold) raději zatím zkoušet nebudu. Peckoviny jsem se proti strupovitosti stříkat ještě neodhodlal. Ale třeba ta meruňka Harogem (z Harrowu) je při špatném počasí strupatá docela hodně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 140.55 (?), 25.4.2011 22:52
Zdravím Petře do Pardubíc! Spomínam na svoje broskyniarske začiatky v 80.rokoch a rád by som sa spýtal, či si na niektorej broskyni pozoroval tiež také obrovské prvé plody ako v mojom prípade. Bohužiaľ neviem názov odrody, objednával som m.i. aj jednu skorú- sortu Luna. Keď zarodila prvý raz- až v auguste, ukázalo sa, že to nie je Luna. Odvtedy sme ju nazývali "Akoželuna." Tieto prvé plody boli všetky obrovské a presne guľaté ako pomaranče. Kôstka malá a obrovské množstvo chutnej dužniny. Odvtedy už také veľké a presne guľaté plody nemala, ale "usadila sa " do veľkostného priemeru ostatných augustových žltomäsých broskýň. Ostalo to pre nás záhadou. Maj se pekne! Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 158.32 (?), 26.4.2011 14:02

kúpil som slivku Toptaste, tá by mala patriť medzi neskoré, dozrievajúce v septembri. naštepená je na Wngenheimovej slivke, takže predpokladám o niečo pomalší rast. už na jednoročnom "prútiku" boli prvé kvety, prekvapilo ma to. dúfam, že chuť bude klasická, podobná domácej slivke. všade píšu, že by mala mať vysoký obsah cukrov. na chuť plodov si niekoľko rokov budem musieť ešte počkať. aké sú Vaše doterajšie skúsenosti s touto odrodou? minulý rok asi nebol ideálny, tak asi horšie dozrievala všade. Katinka u mňa nemala príliš chutné plody, ale bol to jej prvý rok, a ani počasie nebolo príliš ideálne. slivky už odkvitajú, tak do konca týždňa by bolo vhodné postriekať proti monilióze, prípadne piliarke.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika