Potřebuji tip na dobrou švestku

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?)
4.3.2017 22:11

Ano, Gabrovská a další slivoně z Vámi výše jmenovaných se dají nevhodným řezem/střihem donutit k neplodnosti jak primární (není plodonosný obrost) tak i sekundární (příliš zastíněný plodonoš po plném zapojení listové plochy plody na nedostatečně osluněných místech shodí).

Pro udržování malé korunky je pak lepší u těchto odrůd provádět v letních termínech Zahnův řez se sesazováním k rozvětvení v tříletém dřevě.

SfK.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 7.69 (?), 3.3.2017 18:38

Ano, kvete každý rok, ale pak z toho nic není. Možná dělám něco špatně. I když stále vyhledávám zdejší vlákna, kde jsou potřebné rady a snažím se ze všech sil, aby se stromkům dařilo.

Na stejném místě v rozestupu 6-ti metrů mám ještě meruňku, 2 jabloně, broskev, třešeň a ryngle a všechny stromky plodí krásně zhruba 7 let. Všechny stromky jsou stejně staré.

host - 47.185 (?), 3.3.2017 20:29

Ja bych to tipnul na pilatku ktera vam veskerou urodu zlikviduje.mam na zahrade taky rynglu(pravdepodobne malvazinka)ktera kazdorocne byla obsypana kvety ale plody zadne az zde na foru sem se dozvedel o pilatce.po aplikaci postriku ryngla obsypana.

host - 7.69 (?), 4.3.2017 9:19

Pilatkou to nebude, provádím proti ní postřik.

Jediné co mě ještě napadlo, jestli stromku neškodí každoroční stříhání. Protože nemám místo pro velký strom, chtěla jsem ho max. 4 metry vysoký. Teď má cca 3,5 m.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.71 (?), 4.3.2017 22:11

Ano, Gabrovská a další slivoně z Vámi výše jmenovaných se dají nevhodným řezem/střihem donutit k neplodnosti jak primární (není plodonosný obrost) tak i sekundární (příliš zastíněný plodonoš po plném zapojení listové plochy plody na nedostatečně osluněných místech shodí).

Pro udržování malé korunky je pak lepší u těchto odrůd provádět v letních termínech Zahnův řez se sesazováním k rozvětvení v tříletém dřevě.

SfK.

host - 48.121 (?), 16.3.2017 21:02
Gabrovska není samosprasna. Potřebuje v blízkosti opylovače. Třeba stanley. Jinak rodit nebude.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.47 (?), 3.3.2017 18:39
Pani Alenna, ak slivka 12 rokov nezarodí, tak tam musí byť nejaká chyba v pestovaní alebo v prostredí, to proste nie je normálne. Ak chcete menší vzrast stromu, tak je vhodný podpník Krymsk (viď foto). Odrodu Vám radiť nebudem, ja som verný Bystrickej, to je moja "plum-queen", ale tú Vám odporúčať nemôžem vzhľadom na jej citlivosť k šárke. IH

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 7.69 (?), 3.3.2017 18:48

Já bych se spíše přikláněla k chybě v pěstování, co mě ale zaráží, že sousedka cca 25 metrů od mé zahrady dopadla stejně se zelenou rynglí. Zasadila místo ní švestku (tuším, že JOJO), a loni už ochutnala první misku úrody.

host - 98.225 (?), 3.3.2017 20:04

Ak strom kvitol prichádzajú do úvahy 2 chyby: 1. nie je opeľovač (zdroj peľu- iná odroda, alebo absencia včiel- prenášač peľu), 2. Piliarka slivková.

Z mojich skúseností odporúčam odrodu Hanita. Oddeliteľná od kôstky, so super chuťou, koncom augusta, veľmi skoro vstupuje do rodivosti, tzn. ochutnáte už druhým alebo tretím rokom.

host - 248.66 (?), 3.3.2017 20:17

Také jsem "všemi deseti" pro Hanitu. Měla jsem Gabrovskou, málo plodila.  Vzala si ji sousedka, dala ji o 10m dál a plodí dost - asi se jí u mne nelíbilo. Teď mám Hanitu a ta plodí o 106...Ale Hanita je i chuťově lepší.     Lída

Enna - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (79) - 7.69 (?), 3.3.2017 20:36

Děkuji za názory. Napsala jsem sice 4 odrůdy, ale uvažovala jsem nad dvěma favority, a to Stanley a Hanita. A Hanitu mi doporučil i prodavač u nás v zahradnictví. Hrozně ráda bych vybrala tu nejlepší odrůdu, protože u mě vítězí švestky a jablka nad ostatním ovocem, proto bych si ráda konečně pochutnala na své vlastní úrodě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz