Jak správně a kdy roubovat švestku

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 94.12 (?)
22.6.2009 16:52

1. Není mi jasné, jak chcete roubováním spravit nešťastnou polohu švestky ve stínu vzrostlých kožených jabloní.
2. Pravděpodobně jde o durancii - odrůdu, která nejde od pecky, ale je sladká, šťavnatá a na slivovici patří k nejlepším.
3. Nedovedu si představit způsob řezu. Pokud jste seřezal, jak píšete,  kmen, mohl jste ponechat větve akorát ležet na zemi. Jestliže jste seřezal větve,  rouboval jste zřejmě na jejich pahýly. Koncem března míza neteče, takže asi kozí nožkou. 
4. V červenci se roubovat dá, ale rouby vyraší beztak až na jaře. Úsoěšné bývá roubování kopulací na silné jednoleté výhony, které letos vyrazily z ořezané slivoně. Dělal bych to v předjaří, začátkem března.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Zdeněk Burian - (1) - 191.178 (?), 22.6.2009 15:14, zobrazeno: 10162x

Dobrý den, prosím zkušeného zahrádkáře o radu, jak správně a kdy roubovat švestku.Je to strom, který má stáří cca 15 let, jenže jej původní majitel vysadil dosti nešikovně do stínu velmi vzrostlých "kožených" jabloní a tudíž se deformoval svým vzrůstem jak se tlačil ke světlu.Plody i v době přezrálosti nejdou od pecky a na celém stromě jsou dlouhé "trny".Seřezal jsem tedy kmen, ponechal dvě větve kvůli míze a na konci března jsem se pokusil o roubování, ale neuchytil se ani jeden. Prosím o radu, snad se dá i na přelomu července a srpna roubovat.Nevím co je na této info pravdy.Děkuji za rady

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 94.12 (?), 22.6.2009 16:52

1. Není mi jasné, jak chcete roubováním spravit nešťastnou polohu švestky ve stínu vzrostlých kožených jabloní.
2. Pravděpodobně jde o durancii - odrůdu, která nejde od pecky, ale je sladká, šťavnatá a na slivovici patří k nejlepším.
3. Nedovedu si představit způsob řezu. Pokud jste seřezal, jak píšete,  kmen, mohl jste ponechat větve akorát ležet na zemi. Jestliže jste seřezal větve,  rouboval jste zřejmě na jejich pahýly. Koncem března míza neteče, takže asi kozí nožkou. 
4. V červenci se roubovat dá, ale rouby vyraší beztak až na jaře. Úsoěšné bývá roubování kopulací na silné jednoleté výhony, které letos vyrazily z ořezané slivoně. Dělal bych to v předjaří, začátkem března.

Jerrydecampo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (161) - 213.129 (?), 23.6.2009 14:28

Ajajaj,15 let stará švestka, tady nikdo neví, jestli se bude slavit úspěch. po silných řerných ranách zpravidla nekrotizuje střed kmene a bude postupně odcházet.Ale zase náš Washington nekrotizuje 15 let a obrok jsou dvě přepravky:-)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz