Oulinská a Zelená - opylení
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 28.12.2012 20:19
Taky jsem si vybíral na moji malou zahradu stromky štěpované na různých obměnách wang.,žilience, a mám i dva stromky štěpované údajně na ZR.Jak se budou chovat v budoucnu ještě nevím, protože jsem jeden zasadil letos, jeden mám tři roky, a taky jsem koupil i meruňky na ZR.Mám takové tušení, že jsem tu informaci našel v posledních vydáních Zahradkáře.Zkusím ten článek vyhledat,ale Zahradkářů mám mnoho,proto hledání může trvat déle, a jestli ho najdu, zdělím podrobnosti.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 25.12.2012 20:09
Naše ZR má asi 30 let a měří na výšku asi 6m.Kmen měří půl metru nad zemí asi 24cm v průměru.O nové výhony není nouze.Každým rokem strom zastřihávám, tzn.zakracuju nové výhony, a tvaruju větve, aby nešly moc do silnice.Docela se mi daří strom zvládnout.
Jak jsem již řekl, je roubována na odkopku švestky, který na kmeni méně přirůstá oproti naroubováné renklodě.To znamená, že pod místem štěpení které je půl metru nad zemí je menší obvod kmene, než nad místem štěpování.Tak samo se chová i sousedová renkloda jak je vidno z přiložených obrázků.Vedle má soused druhou renklodu, která není naštěpována, a asi roste generatívně.Pravděpodobně je více takových renglot, které vznikly generatívně, opýlené kdovíkým.Otec neznámý.
Dlouho nechtěla rodit.Až po hrubším přesvětlení přehoustlé koruny rodí spolehlivě asi 15 let.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 27.12.2012 20:02
Někde jsem objevil informaci, že ZR špatně koření, a stromky roubované na ní by měly mít stálou oporu po celou délku životnosti stromku, ale nevím jak dalece se informace zakládá na pravdě.To by vysvětlovalo proč sousedová renglota, která není naštěpována na ničem přírůstá jen slabě, a druhá sousedová a moje ZR, které jsou naroubované na "něčem" rostou vitálněji, a mají podstatně větší přírustky dřeva.Pane Mikeši neměl jsem možnost zjístit, zda-li se moje domněnka o generatívním stromku shoduje či nikoli, ani jsem neměl možnost ochutnat plody.Mám takový pocit, i kdyby byl otec této odrůdy neznámý, tak se hlavní rysy tohoto hybridu moc měnit nebudou, tzn,že renkloda je v generatívním vývoji stálá,méně náchylná k přebírání rodičovských vlastností.Vždyť je na mezích ,zahradách mnoho takto vzniklých ZR ,které mají většinu hlavních znaků stejných.
Jiná informace praví, že ZR je vhodná pro naroubování většiny peckovin, protože s nimi velmi dobře srůstá, tzn.že má dobrou afinitu, ale to je jiná kapitola.
Ještě musím udělat korektůru číselného údaje z mé fotografie, která mylně zděluje, že náš plot u ZR měří na výšku 180CM-což není pravda.Správný údaj má být 153CM.Snažil jsem se chybný údaj opravit neprodleně, jakmile jsem to zjístil, ale už to nebylo možné.Děkuji za pochopení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 167.138 (?), 28.12.2012 20:03
Zdravím, pěstuji slivoně ma myrobalánech, žilienkách i zelené ryngli, a nemyslím, že by na zelené ryngli potřebovaly nějak zvlášť oporu, spíš je mám jako rozumně rostoucí alternativu k myrobalánu v lepších půdách- ne vysychavých nebo jílech. david
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 28.12.2012 20:19
Taky jsem si vybíral na moji malou zahradu stromky štěpované na různých obměnách wang.,žilience, a mám i dva stromky štěpované údajně na ZR.Jak se budou chovat v budoucnu ještě nevím, protože jsem jeden zasadil letos, jeden mám tři roky, a taky jsem koupil i meruňky na ZR.Mám takové tušení, že jsem tu informaci našel v posledních vydáních Zahradkáře.Zkusím ten článek vyhledat,ale Zahradkářů mám mnoho,proto hledání může trvat déle, a jestli ho najdu, zdělím podrobnosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 1.1.2013 16:49
Jsem tady opět se Zelenou renglotou, abych uvedl zdroj té prapodivné informace, která hlásá že ZR špatně kotví, a je třeba trvalý opěrný kůl pro zajištění stability stromků.
Čerpal jsem ze Zahradkáře 8/2011,Barevné proměny modrých peckovin II, od p.J.Suse.Kdo nemá časopis, pro toho jsou ve vlákně Oullinská rengloda ofocené stránky od p.HONZY.V odstavci Zelená renkloda na konci je tato informace zveřejněna.
Nevím jak dalece se tato informace zakládá na pravdě, ale samo autorovo jméno poskytuje určitou záruku vysoké pravděpodobnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
MichalLc - (3) - 249.234 (?), 18.11.2013 11:24
Dobrý deň.
Chcel by som sa opýtať, dokáže Bellamira opeliť zelenú ringlotu?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|