Okousané stromky

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?)
7.5.2010 19:48

Peravokořené stromky se, myslím, běžně neprodávají. Roste-li výhon nad místem roubování, může z něj vyrůst celý strom.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Štefánek - (1) - 184.13 (?), 7.5.2010 10:22, zobrazeno: 6141x

V zimě mi srnky okousaly mladé stromky 2-4 roky. Okousaly to tak důkladně, že stromky jsou úplně holé a "odešly". Některé jsem vykopal a dal nové, ale např. u slivoně je úplně dole nad kdoulí jeden výhonek, resp. pár lístků, které vypadají, že se můžou chytit. Máte někdo zkušenost, jestli když uříznu okousaný terminál se všemi větvemi (cca 5cm v průměru), jestli ten jeden výhonek může sloužit jako nový terminál?

Díky za info

host - 44.75 (?), 7.5.2010 12:07

Pokud nešlo o roubovaný stromek, ale o pravokořenný (odkopek), máte téměř 100%tní šanci, že z výhonu vyroste stromek nový v původním provedení. Jest ale roste výhon z podnože, vyroste vám podnož.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 7.5.2010 19:48

Peravokořené stromky se, myslím, běžně neprodávají. Roste-li výhon nad místem roubování, může z něj vyrůst celý strom.

borax - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (88) - 158.9 (?), 7.5.2010 21:02

Měl jsem letos podobný problém.Mylně jsem se domníval, že z ovocných stromků chutnají zajícům jen jabloně. Letos se mi vrhli na loni koupenou třešeň vyšlechtěnou v Plzni.Také se vrhli na špendlíky a okusili i trnky.Koruna třešně je v háji, ale naštěstí pučí z roubované části nová větev, tak snad třešeň zachráním. Docela mě to trápí, protože jsem ji horko těžko sháněl.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 30.40 (?), 7.5.2010 22:55

Tak k nám nevtrhli v zimě ani srnky ani zajíci a vše vypadalo dobře. Jenže: před 14 dny utekly z nějaké sousední vsi ovce a vyrazily-přestože se dalo i jinam-na náš dosud pouze částečně oplocený pozemek. Bylo jich prý 8, soused je vyháněl. Nicméně si stačily pochutnat na dosud nekvetoucí násadě po spodu 2 mladých jabloní a třešně. Teď, kdy jsou stromy v květu a raší lístky je teprve pořádně vidět, jak u 7-letých stromků okousaly spodní větve. Nejsou poškozeny, jsou pouze holé, bez jakýchkoliv výhonů. Mrzí mě to a zároveň mám vztek. Stromky už slušně plodily a teď je téměř sklizeno a navíc nemám ponětí, zda někde něco obrazí a za jak dlouho. M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz