Odrůdy

host - 210.2 (?)
20.7.2007 11:59

Jedinou možností jak získat kvalitní a bezvirózní materiál je bohužel shánět a jezdit přímo ke školkaři v tom okamžiku, kdy to vozí z pole. Já už viděl tolik záměn odrůd i u renovovaných prodejců až je to hrůza. Však se stačí podívat, jak si lidé stomky vybírají. Koukal jsem se na to mnohokrát. Přijde mnoho lidí a prodavač (erudovaný) je jen jeden. A tak si lidé vybírají stromky sami. Vezmou z balíku stromek - koukají na něj a vytáhnou další a další. Pak řeší "co myslíš mámo,který je lepší?" No a pak když si vyberou tak to často vrátí do jiné hromady nebo to tam nechají a prodavač, když je trošku volnější, tak je dá tam kam tuší, že patří. A záměna odrůdy je na světě. No a ty podnože? Já si kupuji jen ty stromky, které jsou označeny vlastním štítkem (už ve školce před vyrýváním) a které mají na štítku uvedeno vf (virus free) nebo v horším případě vt (virus tested). Jedině u takovýchto stromků má člověk jistotu, že kupuje to co chce. Zatím se mi bohužel nepodařilo vypátrat jiný zdroj takovýchto stromků než Fytos Plzeň. Jenže oni mají omezený sortiment odrůd. A tak si koupím stromeček virus free a pak si očka či rouby zakoupím např. ve Velkých Losinách nebo jinde (Holovousy,...) Prostě u šlechtitelů, tam chodí kontroly a hledají choroby a testují na ně. Každopádně, protože se tam udržuje genofond, tak je to nejlepší zdroj. Nebo máte někdo lepší radu či zdroj?

Jiří Kamiš

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 14.6.2007 14:39
Victoria, Nancynská, Mirabelka ranná nebo Flotowa, Obilnaja, Bryská, Jubileum, Tipala, Opal, tak od těhle odrůd bych chtěl očka, pošlete prosím někdo? Jinak to s tím nákupem šarkových stromů v Droždíně na Floře Olomouc je pro mne překvapivé,věřím Vám to a trochu mne to zklamalo. Ze štítku se údajně dá zjistit od koho ten stromek skutečně pochází (reg. č.) , tedy pokud ty stromky nedovezli z Polska. mikej@email.cz

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 14.6.2007 21:49
No, jestli se ze štítku dá poznat původ stromku, to by bylo dobré. Praxe bývá mnohde taková, že jeden štítek visí na celém balíku a prodavač Vám napíše jméno odrůdy na nový pouze na požádání. Samozřejmě to tak není všude.
   Letní rouby jsem ještě nezasílal, nevěřím, že by neuschly. Výhody očkování vidím jen u velkovýroby (menší spotřeba oček).

mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 19.6.2007 9:39
Já jsem viděl všechny stromky vždy se štítkem. Podle  zákona se to bez štítku prodávat nesmí. Teoreticky by se dala zjistit školka, kde stromek vypěstovali z toho čísla co je za reg. č. dod. na štítku a sehnat seznam registrovaných firem asi u ÚKZÚZ (www.zeus.cz) Volně přístupný seznam jsem tam ale zatím nenašel.
štítek Wangenheimova
štítek Wangenheimova

host - 230.20 (?), 19.6.2007 10:56

Také jsem po seznamu slídil, nakonec jsem ho (přiznám, že s trochou štěstí) našel.

http://www.zeus.cz/vestniky/ooz_2004_02.pdf

Zdravím.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 19.6.2007 12:14
Problém vidím v praxi ještě jeden. Většinou nějakou dobu trvá, než se pozná, jakou odrůdu jsme si ve skutečnosti koupili a jestli je stromek zdravý. Za tu dobu je obvykle bledý nápis nečitelný, lístek kupodivu vydrží déle. Sám si vždycky název přepíšu vyrytím do cedulky z eloxovaného hliníku, přiznám se, že krom odrůdy (výjimečně podnože) a letopočtu mě nenapadlo tam psát ty šifry. Jak bych ale dokázal při reklamaci šlechtiteli či prodejci, že se jedná právě o jejich výpěstek?

mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 19.6.2007 22:42
Teď mne napadlo, že by prodejce měl vydat nějakou prodejku. Ještě s cedulkou od stromku by to mohlo jít. No ale komu by se chtělo s někým handrkovat... Mne by jen vadilo, že mi zašarkovaný stromek může zamořit zahradu. Začal jsem si dělat popisky u roubů na vytřižené kousky plastové desky a na to píšu tužkou. Prý to vydrží hodně dlouho.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317), 8.7.2007 22:21
Kdysi jsem vyrýval nápisy pájkou do nastříhaného barevného plastu. Po první zimě plast ztvrdl a zkřehl a větrem polámané cedulky jsem sbíral po zahradě. Od té doby jen eloxovaný hliník a hřebík. Možná jsou dnes kvalitnější plasty.
   Na prodejce, kterou myslel pan Jelínek by měl být kód stromku a nejen tužkou slivoň a cena. I tak by byla po 2 letech růstu reklamace nemocného stromku, příp. nesprávné odrůdy problematická. Je to prostě trochu riziko.

host - 81.95 (?), 8.7.2007 20:48

Jako ve všem. Je školka a školka. Ale tu Bruzovickou, která je uvedená na vyfoceném pasu, znám (spoustu stromků jsme přímo v Bruzovicích nakupovali). On totiž ten školkař je předseda nebo místopředseda české ovocnářské unie nebo jak se to sdružení jmenuje a to se nedělá "na kšeft..." Štítky mají na každém stromku, prodejky nebo jinak řečeno paragony dávají taky. Ba dokonce, když jsem se za rok se smíchem zmínila, že ten jejich červený rybíz má žluté plody (na keřových rybízech za pár korun ty cedulky nemají a od pohledu se bílý a červený rybíz pozná docela blbě), nabízela mi paní jiný keř. I bez paragonu.

host - 210.2 (?), 20.7.2007 11:59

Jedinou možností jak získat kvalitní a bezvirózní materiál je bohužel shánět a jezdit přímo ke školkaři v tom okamžiku, kdy to vozí z pole. Já už viděl tolik záměn odrůd i u renovovaných prodejců až je to hrůza. Však se stačí podívat, jak si lidé stomky vybírají. Koukal jsem se na to mnohokrát. Přijde mnoho lidí a prodavač (erudovaný) je jen jeden. A tak si lidé vybírají stromky sami. Vezmou z balíku stromek - koukají na něj a vytáhnou další a další. Pak řeší "co myslíš mámo,který je lepší?" No a pak když si vyberou tak to často vrátí do jiné hromady nebo to tam nechají a prodavač, když je trošku volnější, tak je dá tam kam tuší, že patří. A záměna odrůdy je na světě. No a ty podnože? Já si kupuji jen ty stromky, které jsou označeny vlastním štítkem (už ve školce před vyrýváním) a které mají na štítku uvedeno vf (virus free) nebo v horším případě vt (virus tested). Jedině u takovýchto stromků má člověk jistotu, že kupuje to co chce. Zatím se mi bohužel nepodařilo vypátrat jiný zdroj takovýchto stromků než Fytos Plzeň. Jenže oni mají omezený sortiment odrůd. A tak si koupím stromeček virus free a pak si očka či rouby zakoupím např. ve Velkých Losinách nebo jinde (Holovousy,...) Prostě u šlechtitelů, tam chodí kontroly a hledají choroby a testují na ně. Každopádně, protože se tam udržuje genofond, tak je to nejlepší zdroj. Nebo máte někdo lepší radu či zdroj?

Jiří Kamiš

mikej1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (185), 21.7.2007 23:10
Jistější nakupování neznám. Jen jsem ještě na vlastní oči neviděl prodávat stromky bez štítku ze svázané kupy. Nakupoval jsem v Nové Vsi u Hněvkovic, Kladrubech u Vlašimi, Kostelci na č. lesy a stromky z Bruzovic a zatím se zdá vše OK. Všechny měli modré štítky. Je to všechno stupeň množení  C1, ale VF (virus free) žádný stromek není.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz