Odrůdy
|
|
 |
 |
host - 210.2 (?) 20.7.2007 11:59
Jedinou možností jak získat kvalitní a bezvirózní materiál je bohužel shánět a jezdit přímo ke školkaři v tom okamžiku, kdy to vozí z pole. Já už viděl tolik záměn odrůd i u renovovaných prodejců až je to hrůza. Však se stačí podívat, jak si lidé stomky vybírají. Koukal jsem se na to mnohokrát. Přijde mnoho lidí a prodavač (erudovaný) je jen jeden. A tak si lidé vybírají stromky sami. Vezmou z balíku stromek - koukají na něj a vytáhnou další a další. Pak řeší "co myslíš mámo,který je lepší?" No a pak když si vyberou tak to často vrátí do jiné hromady nebo to tam nechají a prodavač, když je trošku volnější, tak je dá tam kam tuší, že patří. A záměna odrůdy je na světě. No a ty podnože? Já si kupuji jen ty stromky, které jsou označeny vlastním štítkem (už ve školce před vyrýváním) a které mají na štítku uvedeno vf (virus free) nebo v horším případě vt (virus tested). Jedině u takovýchto stromků má člověk jistotu, že kupuje to co chce. Zatím se mi bohužel nepodařilo vypátrat jiný zdroj takovýchto stromků než Fytos Plzeň. Jenže oni mají omezený sortiment odrůd. A tak si koupím stromeček virus free a pak si očka či rouby zakoupím např. ve Velkých Losinách nebo jinde (Holovousy,...) Prostě u šlechtitelů, tam chodí kontroly a hledají choroby a testují na ně. Každopádně, protože se tam udržuje genofond, tak je to nejlepší zdroj. Nebo máte někdo lepší radu či zdroj?
Jiří Kamiš
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
mikej1 - Stříbrný Zahrádkář (185), 14.6.2007 14:39
Victoria, Nancynská, Mirabelka ranná nebo Flotowa, Obilnaja, Bryská, Jubileum, Tipala, Opal, tak od těhle odrůd bych chtěl očka, pošlete prosím někdo? Jinak to s tím nákupem šarkových stromů v Droždíně na Floře Olomouc je pro mne překvapivé,věřím Vám to a trochu mne to zklamalo. Ze štítku se údajně dá zjistit od koho ten stromek skutečně pochází (reg. č.) , tedy pokud ty stromky nedovezli z Polska. mikej@email.cz
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 230.20 (?), 19.6.2007 10:56
Také jsem po seznamu slídil, nakonec jsem ho (přiznám, že s trochou štěstí) našel.
http://www.zeus.cz/vestniky/ooz_2004_02.pdf
Zdravím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 81.95 (?), 8.7.2007 20:48
Jako ve všem. Je školka a školka. Ale tu Bruzovickou, která je uvedená na vyfoceném pasu, znám (spoustu stromků jsme přímo v Bruzovicích nakupovali). On totiž ten školkař je předseda nebo místopředseda české ovocnářské unie nebo jak se to sdružení jmenuje a to se nedělá "na kšeft..." Štítky mají na každém stromku, prodejky nebo jinak řečeno paragony dávají taky. Ba dokonce, když jsem se za rok se smíchem zmínila, že ten jejich červený rybíz má žluté plody (na keřových rybízech za pár korun ty cedulky nemají a od pohledu se bílý a červený rybíz pozná docela blbě), nabízela mi paní jiný keř. I bez paragonu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.2 (?), 20.7.2007 11:59
Jedinou možností jak získat kvalitní a bezvirózní materiál je bohužel shánět a jezdit přímo ke školkaři v tom okamžiku, kdy to vozí z pole. Já už viděl tolik záměn odrůd i u renovovaných prodejců až je to hrůza. Však se stačí podívat, jak si lidé stomky vybírají. Koukal jsem se na to mnohokrát. Přijde mnoho lidí a prodavač (erudovaný) je jen jeden. A tak si lidé vybírají stromky sami. Vezmou z balíku stromek - koukají na něj a vytáhnou další a další. Pak řeší "co myslíš mámo,který je lepší?" No a pak když si vyberou tak to často vrátí do jiné hromady nebo to tam nechají a prodavač, když je trošku volnější, tak je dá tam kam tuší, že patří. A záměna odrůdy je na světě. No a ty podnože? Já si kupuji jen ty stromky, které jsou označeny vlastním štítkem (už ve školce před vyrýváním) a které mají na štítku uvedeno vf (virus free) nebo v horším případě vt (virus tested). Jedině u takovýchto stromků má člověk jistotu, že kupuje to co chce. Zatím se mi bohužel nepodařilo vypátrat jiný zdroj takovýchto stromků než Fytos Plzeň. Jenže oni mají omezený sortiment odrůd. A tak si koupím stromeček virus free a pak si očka či rouby zakoupím např. ve Velkých Losinách nebo jinde (Holovousy,...) Prostě u šlechtitelů, tam chodí kontroly a hledají choroby a testují na ně. Každopádně, protože se tam udržuje genofond, tak je to nejlepší zdroj. Nebo máte někdo lepší radu či zdroj?
Jiří Kamiš
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|