Nove Pluoty kombinuju jedinečnu chut marhule a slivky



host - 149.42 (?)
27.12.2012 20:18

Ano, není všechno nové špatné. Určitě není. Není špatná ani třešnička na dortu. Ale nechybí náhodou dort? JG

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.12.2012 15:56

Trnka a myrobalán nebudou nikdy považovány za totožný druh. Jsou morfologicky a ekologicky dost rozdílné.

Z botanického hlediska máte jistě pravdu. Pod rod slivoň (Prunus) patří mnoho druhů ovocných i neovocných rostlin (švestka, trnka, myrobalán, meruňka, mandloň, broskev, třešeň, višeň, střemcha, aj.).
   Jako pěstiteli ovoce se mi ale příčí říkat "Ze všech slivoní mám nejraději mandle a meruňky" Takže se mi docela líbí to rozdělení ovoce "pro blbce":na jádroviny, peckoviny, skořápkoviny a drobné. Peckoviny pak na modré  (švestky, ryngle, slívy, mirabelky), červené (třešně, viště), žluté (merřuňky, broskve). A to přesto, že   barvy ne vždy přesně odpovídají a některé drobné ovoce - angrešt, jahody mají větší plodny než např. višně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.42 (?), 27.12.2012 18:49

Dobrý den.
Ne ne, pane Víítku, není to o číslicích, vždyť kdo někdy nepřipočetl nesprávnou číslici. Ale je to vlastně o větě, cit.:„Pane Vysloužile, uvědomujete si, atd.“ a o tom, že mému jemnocitu zní takový úvod až urážlivě.
Evidentně oba máte zahrádkářské veřejnosti hodně co říci a já hledám poučení ve vašich příspěvcích. Snad si nemůžete myslet, že když v této zemi klesla produkce rynglí na nulu a produkce ostatních slivoní se na obyvatele počítá na deka, že mne zajímají pohádky o Pluotech. To raději tu O dvanácti měsíčkách. I když věta "přece se tady 20 let nebudeme stále bavit o Zelenej ringlotě" má v této souvislosti pro mne také až mystickou hloubku.
Jinak: navštěvuji tyto stránky proto, protože potřebuji ze zkušeností zjistit, které odrůdy mohou v „mých“ 540m přinášet dobré ovoce. Třeba právě které ryngle. JG yes

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.70 (?), 27.12.2012 19:33

Brambory a rajcata jsou taky z Ameriky a kdyz lide v Evrope slyseli o zamorskych objevech poprve, tak je taky povazovali za pohadky. Chce to vyzkouset. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.42 (?), 27.12.2012 20:18

Ano, není všechno nové špatné. Určitě není. Není špatná ani třešnička na dortu. Ale nechybí náhodou dort? JG

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.70 (?), 27.12.2012 20:44

Nevim co minite vyrazem "dort", ale informaci je malo. Pokud ale si to chce nekdo koupit za svoje penize a pestovat na svem pozemku, tak by to ostatni meli spise uvitat a prat mu uspech a ne mu to rozmlouvat, kdyz s tim zatim tady nikdo zkusenosti nema. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10072) - 70.240 (?), 27.12.2012 22:41

Řiďte se podle toho, co vám říká pan Vysloužil, napsal by pan PP. A opravdu. Panu Fialovi děkujeme za jeho snahu i čas přiblížit nám lákavě vypadající mezidruhové křížence, ale Domácí švestka je Domácí švestka, Velkopavlovická meruňka je Velkopavlovická meruňka a tak dále. Na rozdíl od pana Vysloužila mám jen jednu horší zkušenost s jakousi broskvošvestkou, ale na druhou stranu proč zase po čase nezkusit třeba to Dapple Dandy. Třeba bude lepší, než to japonské Angeleno. Vzpomínám si na prodejní reklamu na stromky Angelena. Je to něco v tom smyslu jako: "ano, to jsou ty blumy které znáte ze supermarketů, pokud si je ale necháte na stromě správně vyzrát, pak teprve poznáte jejich pravou chuť". Zatím to vypadá, že se pravá chuť jaksi nedostavuje ani po vlastnoručním pěstování. A Angeleno mě taktéž docela lákalo. Zatím ho ale kupovat nebudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.70 (?), 27.12.2012 23:51

Jiste je velmi rozumne se ridit podle toho, co rika pan Vyslouzil, pokud nekdo nechce zazit spatne zkusenosti a zbytecne utratit penize. Kdo chce poznavat nove veci, s kterymi dosud pan Vyslouzil nema zkusenosti, musi s neuspechy a finacnimi ztratami pocitat, ale jak se rika, zadna zkusenost neni dost draha. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 28.12.2012 8:39

Nechci, aby se někdo řídil podle mého skeptického staromilství. Jsem rád, když se zkouší nové. Jenom nejsem šťastný z postupující globalizace, která infiltruje i amatérské ovocnářství. Ze zahrad mizí praskule, kulovačky a další místní krajové odrůdy,  ověřené staletími. Pokud je nahrazují odrůdy větší, plodnější, chutnější a odolnější, pak je všechno v pořádku, vyvoj se nedá zastavit. Jestliže ale generacemi ověřené sorty rušíme a nahrazujeme jinými jenom proto, že se neubráníme reklamě a v katalogu ty dobarvené plody vypadají lákavě,  pak to v pořádku není. Ani nejásám z toho,  že začínají po celém světě pěstovat a prodávat ty samé odrůdy.
   Není to namířené proti zdejším ovocnářským nadšencům zkoušející nové odrůdy (ostatně taky se k nim hlásím). Zažil jsem před lety podobnou tendenci v jabloních. Chalupáři a majitelé zahrad v Sudetech vykáceli staré, údajně nechutné Blenheimky, Vilémovy, Smiřické, Řehtáče a vysadili lahodné Jonathany, Goldeny, Macy, Spartany a Coxovky, vesměs na M9 a M4, jak jim poradil prodejce nebo časopis. Po pár letech prohlásili - jaký div -  jablkům se tu nedaří.  Titíž dnes listují v katalozích, co jim přistanou ve schránkách a objednávají placaté broskve (!), jablkošvestky, sloupové křupavé třešně a šťávou přetékající meruňkovišně. Jak dopadnou, není těžké odhadnout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.16 (?), 27.12.2012 23:33

Je pravda, že zdvořilý moc nejsem. Nemyslel jsem to tak.  Hezké svátky všem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.12.2012 9:46

Napíšu to teda trochu jinak. Myrobalán (Prunus cerasifera diploidní 2n=16ch.) a trnka obecná (Prunus spinosa tetraploidní 4n = 32 ch) jsou dva rozdílné druhy.

Nevím, jak je definován ovocný druh, ale počtem chromozomů určitě ne. Existují odrůdy jabloní diploidní i triploidní a přesto se jedná stále o jeden ovocný druh - jabloň. Stejně tak bych řadil trnku i myrobalán mezi slivoně, bez ohledu na počet chromozomových sad... Ale jak říkám, vymezení ovocného druhu bude nejspíš poněkud vágní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Ventilátor na krbová kamna12.4.2024
Motorova pila stihl 02812.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika