Najlepšie slivky

host - 116.7 (?)
22.11.2010 13:52

Dobrý den,

prosím o názor na Vlašku - máte ji někdo? Je dobrá? Zasadila jsem ji teď na podzim na Třebechovicku. Díky, Helena

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 124.60 (?), 20.11.2010 17:12
Podla velkosti na obrazku to v ziadnom pripade nevyzera na nieco podobne domacej. Ta velkost skôr podporuje teoriu ze je to geneticky modifikovana stanley. a dobre prihnojena!

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 20.11.2010 17:48

Nejde ani tak o velikost, ta může být u velkoplodých klonů domácí švestky značná, ale tvar připomíná spíš pološvestku. Možná je to jen ilustrační foto.

host - 116.7 (?), 22.11.2010 13:52

Dobrý den,

prosím o názor na Vlašku - máte ji někdo? Je dobrá? Zasadila jsem ji teď na podzim na Třebechovicku. Díky, Helena

host - 43.70 (?), 22.11.2010 16:59

Stará odrůda neznámého původu, která se k nám rozšíříla z jižní Evropy. Patří mezy typické švestky o velikosti 26-37 g. Je považována za nejchutnější odrůdu slivoní. Je částečně samosprašná, plodnost celkem pravidelná ne příliš vysoká. Stromy jsou odolnější na zimní i jarní mrazy. Vůči šarce jsou citlivé v bývají napadány pilatkou i obalečem, zraje od konce srpna do poloviny září. Pěstitelsky je náročná.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 22.11.2010 19:49

Pokud je mi známo, dnes už ji prakticky nikdo nepěstuje. Nároky na prostředí, velká citlivost na šarku, extrémní k červivosti, malá plodnost, to je příliš velký handicap, který nevyrovná ani jejich velikost (ta již dnes není nic mimořádného) ani chuť (ta mi navíc v horší poloze nepřišla nic moc). Možná by bylo šlechtitelsky zajímavé, křížit ji s tolerantními a plodnými sortami.

host - 127.36 (?), 13.1.2011 0:29

Prešiel som si celú diskusiu o "Najlepšj slivke", v podstate to bolo skôr o profesionálnej odbornej debate na tému vírus šárky (PPV) než o osobných (odborných i laických) skúsenostiach s tou-ktorou odrodou.

Ozaj, ktorá je teda tá "najlepšia slivka"?

Podľa mňa je to tá, ktorú som jedol ako malý chlapec u suseda na záhrade. Chutila vynikajúco, hlavne preto, že potom nasledoval výprask a zakazovanie, ale na druhý deň už som ju musel ochutnať znovu (zakázané ovocie...).

Alebo tá, ktorej som zjedol na posedenie "na kilá" po celodennej cyklotúre v posledný horúci deň prázdnin v treťom ročníku na strednej. Bol to taký strom pri poľnej ceste niekde, kde sa zastavil čas...

Možno to bude "Šarišanka", ktorú som skúsil ako čerstvý absolvent "vysokej školy poľnohospodárskej" v starej záhrade v prdeli sveta niekde pod Čergovom (Bardejov)...

Alebo to bude niektorá z tých 11 novodobých sort, ktoré som si vysadil za posledné dva roky na svojej rozľahlej záhrade a teraz čakám "zázraky"...

No, veď uvidíme.

Urmo, Bardejov (SK).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 13.1.2011 13:03

Nu,  Vám přišla diskuze více jako odborná debata o PPV než o zkušenosti s tou kterou odrůdou. Ten Váš je milý - jako próza od Fr. Hrubína. Ale to je dobře, i takové sem patří, byť o odrůdách vypovídají málo.
   Nicmíéně, podobné zážitky lahodného zakázaného ovoce z dětských let a jinošských výletů má většina z nás. Měl jsem možnost se po letech do některých těch zakázaných zahrad vkrást a vzít si toho úžasného ovoce rouby. Jaké pak bylo mé zklamání z úplně běžné chuti!  Aspoň jsem pochopil pana Borovce, když napsal Gottovi písničku: "Když jsem já byl tenkrát kluk..."

host - 43.70 (?), 13.1.2011 20:06

Nejlepší trnky jsem koštoval tak před čtiřiceti lety. Tenkrát to byly Domácí, doma jsme jim říkali Karlátky. Na konci září až začátkem října kdy konce u stopky byly pěkně scvrklé, chuťově výborné, slaďoučké. Z těch by byla slivovička. I nyní jsou takové ale tenkrát nějak chutnaly víc, jak píše p. Vysloužil tenkrát všechno bylo tak nějak lepší zřejmě tím věkem. Ale není proč zoufat i nyní jsou dobré trnky, třeba Gabrovské nebo i několikrát diskutované Toptasty.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 14.1.2011 8:46

Je pravda, že Gabrovská patří mezi neprávem opomíjené odrůdy, chuťově se pravým švestkám prakticky vyrovná. Podobně jako Čačanská rodna, Tuleu gras, Vaňkova, aj. Bohužel, jejich tolerance k šarce mi nepřijde tak úplná.

host - 59.106 (?), 14.1.2011 14:57

Je to tak. Všechny jmenované jsou kvalitní, ale jak píšete, až na tu šarku. Vaňkovu jsem zatím nechutnal, čekám na první ůrodu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz