host - 81.144 (?), 7.3.2022 17:49
První Malvazinku mám od roku 2006 a na rozdíl od Zelené renklody, kterou jsem vykácel kvůli silnému napadení šárkou, jsem s Malvazinkou spokojen. Akorát je potřeba pohlídat pilatku. Mně osobně kyselinky ve slupce nevadí ani na kompoty a ani na kuchynské zpracování, protože ovoce není jen fádně sladké. Takže jsem si ji doma rozmnožil a letos se snad podaří z ní připravit i jednodruhový kvas. Zkoušel jsem je i sušit a byly také dobré. Pěstuju i jiné renklody a slívy a musím říct, že toto ovoce úplně bez problémů strčí do kapsy mnohé odrůdy meruněk. Na moniliovou hnilobu je mnohem náchylnější Wazonova. U nás v ulici před domem na obecním rostly v minulosti keře krajové odrůdy velkoplodých mirabelek, žluté, tmavě červené a růžové. Ty červené byly nejkyselejší. Nikdy mně nenapadlo si zasadit odkopek žádné z nich bylo jich tam mnoho. Pak dělala obec úklid a všechno je v nenávratnu... I když ty červené byly mnohonásobně kyselejší než malvazinky, do kompotu byly taky super. Ono už se málo kdo dneska nikdo nestará o to co kde zajímavého roste, všechno vykácet a odjezd. A to všechny ty tři odrůdy mirabelek chutově předčili japonskou slivon Black Amber, kterou na zahradě trpím pouze jako raritu, která naštěstí moc neplodí. A nesahá chutí Malvazinkám ani po kotníky. Jinak co jsem měl možnost ochutnat některé nově vyšlechtěné odrůdy mirabelek, tak mně některé příjdou moučnaté, jiné tuhé...
|