Kroucení a zasychání listů

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 148.172 (?)
2.7.2014 17:56

Spravne je to msice. Len si dovolim upozornit na jedno. Vzvycajne je treba postrek opakovat po 14 dnoch a to je u pripravku Calipso najvacsi problem, nakolko pre obsah karcinogenu 3 triedy je odporucane pouzitie max. 2x rocne. Calipso preto pouzivam vyhradne na kvety a rastliny kt. nebudem konzumovat. Na ostatne radsej Mospilan 20SP ale podobne, avsak aj tu je treba sledovat tzv. ochrannu dobu pripravku. To nie je dlzka ochrany rastliny pred skodcami ale pocet dni od aplikacie pocas ktorej sa nesmu plody konzumovat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.10 (?), 2.7.2014 7:50, zobrazeno: 12671x

Dobrý den, u švestky Chrudimské (stáří 3 roky) se začaly na koncích mladých výhonů kroutit a zasychat listy. Mšice jsem neobjevil. Preventivně jsem provedl postřik přípravkem Calypso, ale zdá se, že bez výsledku. Dokáže mi někdo poradit o jakou chorobu - škůdce se jedná a jak stromek ošetřit? Předem děkuji. Luboš

švestka chrudimská
švestka chrudimská

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4690) - 28.101 (?), 2.7.2014 8:15

Je to mšice. Postřik OK, ale listy se už nenarovnají.

fanatix - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (256) - 148.172 (?), 2.7.2014 17:56

Spravne je to msice. Len si dovolim upozornit na jedno. Vzvycajne je treba postrek opakovat po 14 dnoch a to je u pripravku Calipso najvacsi problem, nakolko pre obsah karcinogenu 3 triedy je odporucane pouzitie max. 2x rocne. Calipso preto pouzivam vyhradne na kvety a rastliny kt. nebudem konzumovat. Na ostatne radsej Mospilan 20SP ale podobne, avsak aj tu je treba sledovat tzv. ochrannu dobu pripravku. To nie je dlzka ochrany rastliny pred skodcami ale pocet dni od aplikacie pocas ktorej sa nesmu plody konzumovat.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 3.7.2014 12:42

Určení škůdce lze provést pouze na místě.Pokud nebyla mšice vizuálně spatřena opakovaně na více listech, tak budete muset hledat jinde.Z několika stromků slivoní je obdobné poškození i na mé švestce.Mšice jsem rovněž nenašel.Usuzuji na svilušku, nebo na vlnovníka višňového.

Použil bych místo insekticidu nějaký akaricid.A pokud není potřeba ošetření akůtní, počkal bych do jara.Nejlepší zkušenost mám s předjarním ošetřením proti přezimujícím škůdcům npř. Sulkou.Sulka má široké spektrum účinnosti.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz