Kadeřavost na jap. švestce?
|
|
 |
 |
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář (388) - 1.200 (?) 16.5.2020 8:05
Japonské slivoně se pro naše podmínky nehodí, pěstují se se v nejteplejších oblastech Jižní Evropy (Itálie, Španělsko,Řecko, Turecko a nejteplejší oblasti Francie).Potřebují delší vegetační období, jsou poškozovány zimními a jarními mrazy a kvetou mnohdy ještě před meruňkami.Jelikož jsou cizosprašné, potřebují opylovače jiné odrůdy, nebo myrobalán kvetoucí ve stejnou dobu.Jsou citlivé k PPV, Fytoplazmám a bakteriózám.V Maďarsku, Polsku a na Ukrajině se zkouší noví kříženci vyšlechtění na Krymu profesorem Ereminem, které jsou odolnější.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
petrs - (29) - 196.70 (?), 15.5.2020 21:57
Mšice to nejsou i ostatních 100 ovocných stromů je zatím bez. V každém případě se odrůda October Sun neosvědčila a je pryč. Přece jen možná fytoplazma nebo ve 200m n.m. mít jako jediná problém s chladem, to fakt ne. Šanci dostane jiná. Moc děkuji za rady
|
|
 |
|
 |
 |
|
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář (388) - 1.200 (?), 16.5.2020 8:05
Japonské slivoně se pro naše podmínky nehodí, pěstují se se v nejteplejších oblastech Jižní Evropy (Itálie, Španělsko,Řecko, Turecko a nejteplejší oblasti Francie).Potřebují delší vegetační období, jsou poškozovány zimními a jarními mrazy a kvetou mnohdy ještě před meruňkami.Jelikož jsou cizosprašné, potřebují opylovače jiné odrůdy, nebo myrobalán kvetoucí ve stejnou dobu.Jsou citlivé k PPV, Fytoplazmám a bakteriózám.V Maďarsku, Polsku a na Ukrajině se zkouší noví kříženci vyšlechtění na Krymu profesorem Ereminem, které jsou odolnější.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.248 (?), 16.5.2020 8:12
a také by se dalo dodat, že jsou až na výjimky nevalné chuti. J.P.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.184 (?), 16.5.2020 19:18
Zdravím, mám stejný (podobný) problém. Mám na zahradě 16 stromů různého stáří a odrůd. Na všech se objevilo ono zkroucení listůa ale v různé intenzitě a rozsahu, většinou mírné. Pouze jediný mladý strom to odnesl téměř totálně, viz obrázek. Zkoumual jsem listy pod mikroskopem, ale žádného parazita jsem neobjevil. Přesto jsem aplikoval dva postřiky Decis a Mospilan. Je to již 10 dní od posledního postřiku, ale žádnou změnu neregistruji. Stromek má oproti ostatním extrémně mnoho nasazených plodů. Netuším příčinu, snad kolega výše má pravdu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.248 (?), 16.5.2020 20:12
Hezký den,
asi... Vlnovník višňový... Kumulus atd. J.P.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.184 (?), 20.5.2020 13:17
Bohužel, netuším. Je to uznaná odrůda, štítek už vzal za své. Zajímavé je to, že "odkopkové" stromy nebyly skoro vůbec postiženy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.184 (?), 22.5.2020 10:54
Dnes jsem našel na několika listech nějaké kokony s larvami. viz foto
|