Jakou mirabelku



Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.173 (?)
12.3.2013 17:29

Ve Fytosu také uvádí jako jednoho z rodičů meruňku orangered. Tak asi pověřím zase známé v Plzni, až k nám z jara pojedou, aby mi ji tam koupili a pak se budu moct hádat s vámi. laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.3.2013 13:19

Pane PP už prve jste se zmínil, že by Vám vyhovovala odrůda mirabelky s meruňkovou příchutí.Jestli Vám z nějakého důvodu nevyhovuje Aprimíra-meruňkomirabelka, tak potom stojí za zamyšlení švestkomeruňka-Daple Dandy, ale k ní bude třeba asi druhového opylovače

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 12.3.2013 15:53

Aprimira neni merunkomirabelka... ale jen mirabelka.Jinak Daplle Dandy potrebuje opylovace.Bud to jineho pluota ci japonskou svestku.Idealnim opylovacem je Santa Rosa.Daplle Dandy zkousim v 380 m.n.m. na myrobalanu a prozatim je O.K. Taktez Melitopolski je v poradku a ma bohate nasazeno na kvet.Bohuzel budu muset kvety sesadit jelikoz stromek je teprve z lonskeho jara a mnel velice slabe   prirustky.Ale asi mi to neda a snad tri plody necham.Pokud priroda da... samozrejme.Jestli ovsem pluoty maji merunkovou prichut ci pouze jinou..to vi jen malokdo, jelikoz asi jeste nikomu tady pluot neplodil.Od zahradnika, ktery byl USA, byl to Holandan, tak dal jasny vzkaz Evrope.Na oko pekne a velke plody, bohuzel americky patriotismus ke vsemu svemu je velice proamericky a tedy hodnoceni tomu taky odpovida... Na ptoti tomu, evropske svestky jsou proste lepsi a chutnejsi. Cukernatost je pouze nejakych 18.5 Brix... chut zajimava, nikoliv vsak merunkova a to vse v Kalifornskych podminkach... Mozna, ze Pluoty proste neumi jit na vyssi cukernatost.O proti tomu, nase evropske svestky delaji hrave vse pres 20 Brix nebo tesne pod a nektere odrudy dokazou az pres 30...Ale urcite pokud mate vhodne misto a chcete nejakou zajimavost, tak musite riskovat a zkouset.Pozor... Pluoty... kvetou v obdobi merunek, broskvi a japonskych svestek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.3.2013 16:45

Když chcete slovičkařit, tak je to mirabelka, která vznikla křížením "Orangered" a mirabelky "Mirabelle von Herrenhausen-tedy meruňkomirabelka.Na ešopu to taky tak označují.A kdo chce, tak si v té mirabelce meruňku najde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 226.173 (?), 12.3.2013 17:29

Ve Fytosu také uvádí jako jednoho z rodičů meruňku orangered. Tak asi pověřím zase známé v Plzni, až k nám z jara pojedou, aby mi ji tam koupili a pak se budu moct hádat s vámi. laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 12.3.2013 18:29

Zábavně napsaný příspěvek, pane Jane. Souhlasím s vámi ohledně nechuti stále na zahradě něco stříkat, jak jste psal. I když jsem zastáncem tohoto postoje, tak dělám pravý opak a všechno je to o tom, že nemám tolik prostoru, abych mohl všechny stromy nechat svému osudu a stříknout tak maximálně proti kadeřavosti a spále. Zajímalo by mě, co všechno pěstujete. Vypadá to, že máte jako jeden z mála hodně prostoru na zahradě a můžete se tak v sázení všelijakých odrůd "pěkně rozšoupnout". Takže jen houšť, pane Jane, jen houšť a "větší kapky".

smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 234.25 (?), 12.3.2013 19:59

Tak já stromy bez chemické ochrany nechat nemůžu z neudržovaného okolí je velký tlak škůdců. Jen ty odrůdy, které nemají výsledky už nezachraňuju a raději je nahradím a nebo přeštěpuju pokud to jde. My zase tolik prostoru nemáme jako třeba jiní v okolí, ale za to se o ten prostor staráme.
Ono se pozná na první pohled, kdo má jaký vztah k půdě. Zahrada, sad, okolí domu i ten samotný dům to je nepřehlédnutelná vizitka.
Odrůd mám celkem dost na to, abych mohl posoudit, že to co se píše v různých publikacích nemusí být pravda ani z 50% a 90% je jen omáčka, která se opakuje u každé odrůdy kolem dokola. Proto studovat různé články a snažit se podle nich něco hodnotit je dost naivní představa, když tu konkrétní odrůdu nemáte doma nebo ji nemá soused a nebo známý. Ty komerční informace jsou velmi zavádějící a na druhou stranu není pěstitel, který by měl u nás s novými odrůdami zkušenosti třeba 20 let, aby pak mohl prokazatelně o nich psát.
Já jsem rozjížděl vlastní webovou stránku, na které mělo být o všem co pěstujeme psáno včetně zeleniny atd..., ale byl jsem na to moc líný, abych to dodělal a pak se mě řízením jistých okolností snažili nějací lidi zamotat hlavu. První jsem si dost dlouho myslel, že si ze mě dělají srandu, ale čím dýl o mě měli zájem tak mě pak bylo jasný, že spíš jim jde o nějaký finanční prospěch nebo co a tak jsem to všechno vymazal a přerušil s nimi kontakt.
A protože jsem pořád liný, tak žádný podobný projekt už neplánuju.angel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 12.3.2013 16:33

Nevím, jak to přesně vysvětlit. Jsem v oblasti, kde si prostě meruňku nevypěstuju, to je fakt. Ale můžu vypěstovat jinou peckovinu, která toto podnebí snese. To, že u Aprimiry uvádějí meruňkovou příchuť mi připadlo zajímavé. Ne proto, že bych chtěl meruňku nahradit, ale z hlediska rozmanitosti chutí ovoce na zahradě. Když budu chtít opravdovou meruňku, musím ji bohužel sehnat někde na Moravě, nebo pátrat bedlivě u trhovců. Prodávají totiž buď zelené broky, nebo oranžovou kaši, obojí nazývají meruňkami. K tématu, Myslím, v souladu s p. Krulikovským, že těm Kalifornským kráskám by se u nás moc nelíbilo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 12.3.2013 18:49

Myslim, ze o Aprimire se tu napsalo vice nez dost... co uvadeji e-shopy neni podstatne, podstatne je to co je pravda.Volny preklad zni asi takto...

Od roku 2011 se prodava Aprimira, jako Mirabellentyp nikoliv jako Aprikosenmirabelle.Je to krizenec Mirabelle von herrenhausen a unbekannt... nikoliv Orangered.Prof Dr.. Peter Braun z Forschungsanstalt Geisenheimu v srpnu 2009 potvrdil, ze geneticky výzkum zjistil, že "Aprimira" je typ plnohodnotne kultury evropske svestky, nikoliv typ krizence s merunkou.

Prodava se pod nazvy Apricola, Aprimira,Apribelle a Miracose.Mirabelle von herrenhausen je matecni..otec neznamy.Mozna samoopyleni...

Jinak v tematu Aprimira je toho popsano vice, vcetne kladnych ci zapornych hodnoceni.Take tam pan Libor hodil foto jmenovek Aprimiry, kde samotni nemci si tento prehmat priznali..akorat u nas se nic nedeje.Byznys je byznys.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.3.2013 19:31

Jj tak máte pravdu, je to mirabelle a unbekant.Tož aspoň to Daple je z dvacetipěti procent marhula a sedumdesátipěti procet slivka.Kdo nemůže pěstovat čistokrevnou meruňku, tak pro toho ještě aprium, plumcot,pluot přectavují částečně meruňkové chutě, ale s podmínkou druhového opylovače-není-liž pravda?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 12.3.2013 19:53

Ano v tom mate pravdu, ale asi to bude alchymie zjistit co bude nejlepsim opylovacem.Mam vedle sebe Melitopolski, Afasku a Daplle... Jestli afaska ma neco malo s japonskych svestek, tak by opylovacem mohla byt, ale to ukaze cas.Na opacnem konci zahrady mam dve japonske svestky..Angeleno a Superior..kdyby jste spatril litat po Navsi blazna s vetvickou rozkvetle svestky, tak jsem to ja a opyluji Daplle...laugh

Zajimalo by mne co je to Melitopolsi..jestli pluot ci plumcot... a jestli by teoreticky mohl Daplle opylit... No uvidime.Hlavne ne uz zadny 18.5.2012 a jemu podobnych...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika